PDL cere revocarea din funcţie a ministrului Andronescu

Liderul grupului PDL din Camera Deputaţilor, Mircea Toader, a anunţat, joi, că îi cere premierului Emil Boc revocarea din funcţie a Ecaterinei Andronescu, dacă aceasta nu retrage ordinul privind numirea directorilor din învăţământului preuniversitar de către ministrul Educaţiei.

19 afișări
Imaginea articolului PDL cere revocarea din funcţie a ministrului Andronescu

PDL cere revocarea din funcţie a ministrului Andronescu (Imagine:Octav Ganea/Mediafax Foto)

"O să solicit premierului ca, dacă nu îşi schimbă atitudinea şi nu îşi retrage acest ordin, să îi retragă mandatul. Nu are ce căuta un astfel de minstru, care nu acceptă reforma în esenţa ei şi vrea să supercentralizeze şi să superpolitizeze învăţământul", a anunţat Mircea Toader.

El a apreciat că Andronescu "şi-a permis să dea un ordin prin care supercentralizează decizia, mai pe româneşte spus, directorul de grădiniţă şi de şcoală din satul Cucuiaţi din Deal, sau cum s-o numi comuna respectivă, este numit de ministru".

Toader a acuzat-o pe Ecaterina Andronescu nu numai că nu ia în considerare prevederile legii educaţiei, pentru care Executivul şi-a asumat răspunderea în faţa Parlamentului, dar încalcă şi prevederile legale în vigoare, care prevăd că inspectorii şcolari numesc, prin concurs, pe baza criteriilor aprobate de minister, directorii din învăţământul preuniversitar.

"Doamna ministru a dat un ordin complet ilegal, în afara spriritului pe care l-am gândit la nivelul coaliţiei şi al Guvernului, privind reforma învăţământului, a supracentralizat decizia de numire. Nu ştiu ce motivaţie a avut, pentru că nici măcar pe cea politică nu şi-o poate justifica", a spus Mircea Toader.

El a arătat că sunt 16.000 de directori de şcoli şi grădiniţe în întreaga ţară. "A bulversat întreg sistemul, în pragul deschiderii anului şcolar", a adăugat el.

"Mă întreb cu mare responsabilitate dacă doamna ministru Andronescu poate să facă reformă. Eu cred că nu mai poate", a mai spus Mircea Toader.

El s-a întrebat şi de ce ordinul dat de ministrul Educaţiei prevde că se publică în Monitorul Oficial, precizând că, probabil, se doreşte ca acest act să aibă o mai mare greutate.

Liderul grupului PDL din Camera Deputaţilor a arătat că soluţia pentru a se reveni la normal este retragerea acestui ordin, în caz contrar având semnale din teritoriu că cei vizaţi vor ataca în contencios acest ordin, unde, cel mai probabil, vor câştiga.

"Nu cred că o astfel de măsură arată că ministrul Andronescu poate să facă reformă şi cred că paharul s-a umplut. Una spunem, alta scriem, alta facem", a declarat Mircea Toader.

Întrebat dacă a vorbit cu premierul despre acest subiect, Toader a precizat că nu a avut o discuţie cu Emil Boc, întrucât acesta este plecat din ţară, dar că, din câte ştie, premierul a fost pus la curent cu acest ordin dat de Ecaterina Andronescu.

Toader a spus că nu are altă explicaţie pentru motivele care ai determinat-o pe Ecaterina Andronescu să emită acest act, decât că doreşte să pună în funcţiile de directori oameni apropiaţi politic de ea.

"Miza politică este simplă. Numim numai directorii pe care îi dorim noi şi care sunt cu noi", a explicat el, precizând că este mult mai important pentru Andronescu că acel director va face politică în şcoală.

"Asta ar fi singura justificare, alta nu am, mai ales că nu cred că doamna Andronescu ştie 16.000 de oameni. Le cere CV-ul? Dă examen cu ei? Ce face?", s-a întrebat Toader.

"Nu am să înţeleg niciodată de ce a dat acest ordin, decât dacă o fi având un ordin politic, şi atunci ridicăm din umeri cu toţii şi ne întrebăm cine i l-a dat" a mai spus Mircea Toader.

El a tras şi o concluzie privind decizia Ecaterinei Andronescu: "A vrut să demonstreze că tot ea este buricul pământului".

Democrat-liberalul a precizat că, din punctul său de vedere, şi colegii din PSD au aceeaşi problemă privind acest ordin, în special vicepreşedintele Liviu Dragnea, care a avut "n" discuţii cu ministrul Andronescu, privind descentralizarea sistemului.

"Nu ştiu ce gândire are astăzi ( Liviu Dragnea - n.r.). Chiar aş fi curios să văd cum reacţionează", a adăugat el.

Ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu, a emis un ordin care abrogă prevederile Legii statutului cadrului didactic ce abilitau inspectorii şcolari generali să facă detaşări pentru funcţiile de conducere, noii directori urmând să fie numiţi prin ordin de ministru, la propunerea inspectoratelor.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici