PDL: Depunerea moţiunii încalcă Constituţia, semnatarii au mai iniţiat una în această sesiune

Senatorii PDL apreciază, potrivit unui comunicat de presă remis, marţi, MEDIAFAX, că demersul PNL şi UDMR de a depune moţiunea de cenzură este neconstituţional, întrucât Constituţia prevede că parlamentarii care au semnat o moţiune nu pot iniţia o alta în aceeaşi sesiune.

25 afișări
Imaginea articolului PDL: Depunerea moţiunii încalcă Constituţia, semnatarii au mai iniţiat una în această sesiune

PDL: Depunerea moţiunii încalcă Constituţia, semnatarii au mai iniţiat una în această sesiune (Imagine: Mediafax Foto)

Senatorii Partidului Democrat Liberal consideră neconstituţional demersul PNL şi UDMR de a depune o nouă moţiune de cenzură, îndreptată împotriva Guvernului Emil Boc, întrucât parlamentarii care semnează moţiunea îndreptată împotriva Guvernului Boc II au mai semnat încă o moţiune de cenzură, în cadrul acestei sesiuni parlamentare.

Potrivit sursei citate, senatorul Gheorghe Bîrlea, preşedintele comisiei permanente comune privind Statutul deputaţilor şi senatorilor, susţine că demersul este în dezacord cu textul alineatului 4 din articolul 113 din Constituţia României, potrivit căruia, "Dacă moţiunea de cenzură a fost respinsă, deputaţii şi senatorii care au semnat-o nu mai pot iniţia, în aceeaşi sesiune, o nouă moţiune de cenzură, cu excepţia cazului în care Guvernul îşi angajează răspunderea potrivit articolului 114".

Senatorul Bîrlea consideră că textul constituţional face vorbire, explicit, despre circumstanţele în care se poate depune o a doua moţiune de cenzură, respectiv pe asumarea răspunderii guvernului pe o lege sau un program politic.

"Orice altă interpretare este contrară atât literii cât şi spiritului Constituţiei, inclusiv un abuz la logica juridică. Constatăm cu stupoare că lideri politici importanţi, inclusiv candidaţi la Preşedinţie, care invocă, frecvent, principiile democraţiei şi constituţionalităţii, în fapt le ignoră deliberat. Cu atât mai mult este necesar şi oportun demersul preşedintelui României de a consulta populaţia cu privire la reformarea sistemului parlamentar românesc, căruia i se opun, cu vehemenţă, semnatarii actualei moţiuni", se mai arată în comunicatul PDL.

Liberalii au depus marţi, la Parlament, moţiunea de cenzură intitulată "11 împotriva României". Moţiunea este semnată de parlamentarii PNL, UDMR şi de şapte reprezentanţi ai PSD.

PNL şi UDMR au iniţiat o moţiune de cenzură şi după angajarea răspunderii Guvernului asupra proiectului legii salarizării unitare a personalului bugetar. Moţiunea, dezbătută în 24 septembrie, a fost respinsă.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici