PDL insistă în Senat că grupul PC este ilegal. Tăriceanu amână tranşarea subiectului

Grupul PDL din Senat a deschis din nou, marţi, în plen, subiectul constituirii neregulamentare a grupului PC, însă nici de această dată nu s-a ajuns la un rezultat, Călin Popescu Tăriceanu amânând discuţia pe săptămâna viitoare.

330 afișări
Imaginea articolului PDL insistă în Senat că grupul PC este ilegal. Tăriceanu amână tranşarea subiectului

Calin Popescu Tăriceanu (Imagine: Razvan Chirita/Mediafax Foto)

Liderul grupului PDL din Senat, Dumitru Oprea, a declarat în plen că cei şapte senatori trebuie să fie aleşi pe listele aceluiaşi partid, precizând că în decembrie 2013, al şaptelea coleg dintr-un grup a plecat şi au rămas doar şase. În acest caz, grupurile parlamentare, la începutul oricărei sesiuni, este obligat de Regulamentul Senatului să prezinte conducerea grupului şi denumirea grupului, precum şi componenţa sa numerică şi nominală.

"Este şi pe site, componenţa numerică este alcătuită din şase persoane de la PC şi o persoană venită ulerior. Este ilegală constituirea, în acest condiţii, ca efect al constituirii grupului", a spus Oprea, precizând că, mai mult, secretariatul tehnic a dat curs angajării de persoane pentru funcţionarea acestui grup parlamentar neregulamentar constituit.

"Este un lanţ de lucruri în afara Regulamentului Senatului", s-a plâns Dumitru Oprea, precvizând că preşedintele de şedinţă trebuie să prezinte, în prima şedinţă publică, modificările aduse componenţei grupurilor parlamentare.

"Nu este niciun vot, se constată şi se execută", a mai spus liderul grupului PDL.

Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a propus grupului PDL două variante: fie o discuţie informală a tuturor liderilor de grup pe acest subiect, luni, înainte de şedinţa Biroului permanent, sau se pune subiectul pe ordinea de zi a Biroului permanent de luni, care va lua o decizie, dacă este cazul, în urma prezentării punctelor de vedere de către ambele părţi.

"Domnule preşedinte, apreciez şi am apreciat şi săptămâna trecută, că aţi făcut exact aceeaşi ofertă. Mi-e ruşine să mai dau ochii cu lumea, fiindcă mi s-a zis luni, înainte de Biroul permanent şi am venit ieri (luni - n.r.) şi nu s-a întâmplat nimic", a răspuns Dumitru Oprea.

El a continuat: "Dacă dumneavoastră spuneţi, acum, că peste o săptămână va fi mai bine, rămân tot optimist".

Senatorul PNL Tudor Barbu, care a fost anterior în grupul PC şi în grupul PPDD, a luat la rândul său cuvântul, precizând că "traseismul politic pe care l-a efectuat în ultima perioadă Partidul Conservator nu ar merita intervenţia sa elegantă".

"Partidul Conservator are dreptul la acest grup, dar nu are dreptul să se numească PC, dacă citim cu atenţie scriptele pe baza cărora funcţionăm. (...) Au drept să fie grup mixt, nu au voie să se numească grup PC, pentru că nu au şapte membri votaţi pe aceeaşi listă de partid", a mai spus Barbu.

Senatoarea PC Cristiana Anghel a comentat, la rândul ei, precizând că Regulamentul Senatului beneficiază de 20 - 30 de decizii ale Curţii Constituţionale de care senatorii nu au luat cont şi nu au făcut modificările necesare.

"Dacă în Statutul parlamentarilor, la articolul 33, se vorbeşte despre înfiinţarea unui grup, nu poţi tu, prin Regulament, să spui după aceea că este şi de funcţionare. Dacă domnul profesor (senatorul PDL Dumitru Oprea - n.r.) vrea să se lămurească, nu are decât să facă o cerere sau plângere către Curtea Constituţională. Ne-a ameninţat că face plângere penală. Mă rog la Dumnezeu să o facă, pentru că, astfel, eu voi putea să fac plângere împotriva lui, pentru denunţ calomnios", a spus senatoarea PC.

Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a încheiat aceste dezbateri, afirmând că acest punct nu este pe ordinea de zi şi că se va tranşa la şedinţa Biroului permanent de săptămâna viitoare.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici