Petrache: Am trimis o circulară aleşilor locali PNL şi i-am avertizat că îşi pot pierde mandatul

Secretarul general al PNL, Marian Petrache, a declarat marţi că a transmis aleşilor locali PNL o adresă în care îi avertizează asupra faptului că şi-ar putea pierde mandatul dacă părăsesc partidul şi ordonanţa de urgenţă a Guvernului care permite migraţia politică este constatată neconstituţională.

342 afișări
Imaginea articolului Petrache: Am trimis o circulară aleşilor locali PNL şi i-am avertizat că îşi pot pierde mandatul

Marian Petrache (Imagine: Liviu Adascalitei/Mediafax Foto)

”Am trimis o adresă în teritoriu şi am spus că, după părerea mea, ordonanţa sigur va pica la Curtea Constituţională şi există riscul să rămânem fără primari. (...) Dacă se revine la legea dinainte şi el a făcut cerere de schimbare a partidului pe a cărui listă a fost ales, îşi pierde mandatul”, a spus secretarul general al PNL.

Petrache a menţionat că PNL va ataca ordonanţa de urgenţă a Guvernului la Curtea Constituţională şi nu se simte vinovat pentru cei care ar putea pierde mandatul de ales local.

”Un primar, când intră în campanie, promite lucruri cetăţenilor ca să fie ales. Cetăţenii îl aleg în baza programului pe care l-a propus şi a calităţii lui ca om şi după aia constată că nu are bani şi apoi apare mituitorul. Mituitorul fiind Guvernul României. E posibil ca unii primari să cadă tentaţiei mituirii Guvernului, pentru că el are obligaţia faţă de cetăţeni. Vinovatul principal este mituitorul în cazul ăsta, pentru primarul săracu nu are ce să facă. Eu sper ca primarii PNL să nu cadă pradă ispitei şi să ia acei bani, câţi or fi, doi arginţi, pentru că în mod normal trebuie să rezolvăm problema cu mituitorul, Guvernul Ponta”, a declarat Petrache.

OUG care permite migraţia aleşilor locali fără ca aceştia să îşi piardă mandatul a fost publicată în Monitorul Oficial.

"Pentru anul 2014, prin derogare de la prevederile art. 9 alin. (2) lit. h1) şi art. 15 alin. (2) lit. g1) din Legea nr. 393/2004 privind Statutul aleşilor locali, cu modificările şi completările ulterioare, în termen de 45 zile de la data intrării în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţă primarii şi preşedinţii consiliilor judeţene, consilierii locali şi consilierii judeţeni, precum şi candidaţii care au fost declaraţi supleanţi, îşi pot exprima în scris şi o singură dată opţiunea cu privire la partidul politic, organizaţia minorităţii naţionale din care doresc să facă parte sau să devină independenţi, fără ca aleşii locali respectivi să-şi piardă calitatea dobândită în urma alegerilor", se arată în ordonanţă.

Proiectul legii de aprobare a OUG a ajuns şi la Senat, prima Cameră sesizată pentru dezbaterea actului normativ.

Secretarul general al Senatului, Ion Vărgău, a declarat, marţi, pentru MEDIAFAX, că actul normativ a fost înregistrat la Secretariatul general al instituţiei, urmând să intre în parcursul legislativ.

Astfel, proiectul legii de aprobare a OUG va fi înscris pe ordinea de zi a Biroului Permanent, care îl va distribui spre dezbatere comisiilor de specialitate, acestea urmând să elaboreze raportul ce va fi supus ulterior votului plenului.

După votul în plenul Senatului, actul normativ va fi transmis Camerei Deputaţilor, care are competenţă decizională.

Ordonanţa de urgenţă se consideră intrată în vigoare la data publicării în Monitorul Oficial, fiind îndeplinită şi prevederea de depunere la Camera competentă să fie sesizată.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici