Petre Daea: Virusul pestei porcine africane nu intră în ţară călare pe bicicletă

Ministrul Agriculturii, Petre Daea, a declarat luni că există o dificultate în combaterea virsului de pestă porcină africană, deoarece nu are leac şi nu se poate controla, pentru că „nu vine călare pe bibicletă”, iar România s-a apărat de virusul pestei porcine prin măsuri preventive timp de 5 ani.

405 afișări
Imaginea articolului Petre Daea: Virusul pestei porcine africane nu intră în ţară călare pe bicicletă

Petre Daea: Virusul pestei porcine africane nu intră în ţară călare pe bicicletă

„Este o dificutate de combatere. Pentru că în momentul în care a intrat un asemenea virus într-o zonă, aici nu ştii, aici nu intră pe graniţă cu paşaportul ca să-l controlezi sau vine virusul călare pe bicicletă şi spune alo, stai puţin că noi am dormit aici, iar noi România ne-am apărat prin măsuri preventive timp de cinci ani”, a declarat într-o intervenţie la Antena 3, ministrul Agriculturii, Petre Daea.

„Virusul acesta a măturat 16 ţări ale lumii, a luat-o de la Belarus, Rusia, Ucraina, Moldova, Lituania, Letonia, Estonia, Polonia, Cehia, Ungaria, a ajuns şi în China, a fost şi în Portugalia care a scăpat de virus după 14 ani, Spania după 30, iar în Sardinia nici acum după 41 de ani. Este un virus extrem de periculos. N-ai vaccin, pentru că nu creează anticorpi şi nu poti să-i faci vaccin, nu are tratament pentru că nu poţi să scoţi animalul din boală sau să-i salvezi viaţa. Moartea animalului este sigură şi fară tratament”, a adăugat ministrul Agriculturii.

De asemenea, Petre Daea a mai adăugat că au fost cinci şedinţe ale Comitetului de Urgenţă, s-au purtat discuţii la nivelul Guvernului şi s-au luat măsuri pentru stoparea răspândirii virsului de pestă porcină africană.

„Cinci şedinţe am avut, dacă vreţi vă spun şi datele, acestor Comitete de Urgenţă. Am avut discuţii în Guvernul României, am luat măsuri, am modificat acte normative, a se vedea Hotărârea 830 modificată, a se vedea Ordonanţa de Urgenţă privind posibilitatea deschiderii vânătorii în zona de frontieră. Am realizat modificări pe Hotărârea de Guvern 830, păi noi n-am stat cu mâinile în sân, domnule!”, a menţionat Petre Daea.

De asemenea, ministrul a mai precizat că se aşteaptă rectificarea bugetară pentru ca fermierii cu animale afectate de pestă porcină africană să poată fi despăgubiţi.

Ministrul Agriculturii, Petre Daea, a anunţat la sfârşitul lunii august că sunt întocmite 1.603 dosare de despăgubire pentru pesta porcină africană, iar banii vor fi alocaţi în urma rectificării bugetare, existând şi fonduri europene pentru aceste despăgubiri. „Din datele pe care le avem de la ANSVSA, din 1.603 dosare până la această dată care au fost întocmite şi solicitate, au fost plătite până la această dată 82 de dosare”, a spus Petre Daea recent, într-o conferinţă de presă.

Două focare de pestă porcină africană au fost confirmate, duminică, în judeţul Buzău, în două gospodării. Autorităţile bănuiesc că virusul a fost adus din Tulcea.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici