Petre Tobă şi-a preluat mandatul în prezenţa lui Iohannis şi a lui Cioloş. Iohannis: Aştept de la dumneavoastră să impuneţi legea

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, marţi seară, la ceremonia de preluare a mandatului de ministru de Interne de către Petre Tobă că aşteaptă de la acesta să impună legea.

3764 afișări
Imaginea articolului Petre Tobă şi-a preluat mandatul în prezenţa lui Iohannis şi a lui Cioloş. Iohannis: Aştept de la dumneavoastră să impuneţi legea

Petre Toba (Imagine: Vargyasi Levente/Mediafax Foto)

Petre Tobă şi-a preluat mandatul, marţi seară, la Ministerul afacerilor Interne (MAI), în prezenţa preşedintelui Klaus Iohannis, a premierului Dacian Cioloş şi a fostului premier şi ministru de Interne interimar Sorin Cîmpeanu.

Ceremonia a durat aproximativ 20 de minute.

"Cetăţenii aşteaptă de la dumneavoastră să le asiguraţi siguranţa, se aşteaptă de la dumneavoastră, şi eu aştept acest lucru de la dumneavoastră, domnule ministru, să impuneţi legea. La noi se vorbeşte foarte mult despre cum facem legea, cum interpretăm legea. Eu vă cer să impuneţi legea. În acest fel vom crea spaţiul în care cetăţeanul se simte luat în serios şi se simte sigur", a spus Klaus Iohannis.

Cioloş a vorbit despre importanţa acestui minister, arătând printre altele, că va juca un rol-cheie în sezonul rece, în timp ce Cîmpeanu a arătat că Tobă preia acest mandat "într-un moment mai important ca oricând".

"Ştiu foarte bine care sunt aşteptările colegilor mei şi la fel de bine ştiu şi care sunt aşteptările cetăţenilor faţă de Ministerul Afacerilor Interne: seriozitate, integritate şi profesionalism, acestea sunt principalele repere pe care le am la conducerea ministerului", a spus Petre Tobă la preluarea mandatului.

Petre Tobă a condus Poliţia Română din mai 2012, fiind propus în această funcţie de ministrul de atunci al Internelor Ioan Rus, în locul lui Liviu Popa. În cei trei ani şi şase luni de mandat al lui Tobă, Poliţia a fost sub autoritatea a patru miniştri ai Internelor - Ioan Rus, Mircea Duşă, Radu Stroe şi Gabriel Oprea.

În mai 2012, Petre Tobă venea pentru a doua oară la conducerea Poliţiei Române, după ce a mai ocupat funcţia, din ianuarie 2009 şi până în noiembrie 2010, când a fost demis şi înlocuit cu Liviu Popa, în locul căruia avea să revină doi ani mai târziu.

În ianuarie 2009, Petre Tobă a fost numit la conducerea Poliţiei Române la propunerea lui Gabriel Oprea, atunci ministru al Internelor, iar în noiembrie 2010 a fost eliberat din funcţie de Emil Boc, la solicitarea lui Traian Igaş, ministrul Internelor în acea perioadă.

Asasinarea lui Gheorghiţă Mararu, în 14 noiembrie 2010, într-o cafenea din Piatra Neamţ, a generat ample dezvăluiri care au provocat cel mai mare scandal din Ministerul de Interne, soldat atât cu destituirea şefului Poliţiei Române Petre Tobă, cât şi a secretarului de stat Dan Valentin Fătuloiu, care ocupa funcţia de şef al Departamentului de Ordine şi Siguranţă Publică. Imediat după incidentul din Piatra Neamţ, presa a relevat legătura dintre victimă, familia acesteia şi şeful de atunci al IPJ Neamţ, Aurelian Vasea Şoric.

Pe fondul scandalului de la Neamţ, secretarul de stat Dan Fătuloiu i-a dat ultimatum ministrului Traian Igaş, cerându-i, în 16 noiembrie 2010, să-l demită pe şeful Poliţiei Române, Petre Tobă. Ulterior, Dan Fătuloiu a lansat o serie de acuzaţii la adresa unor colegi, ţinta atacurilor sale fiind, însă, Petre Tobă. În acest context, ministrul de Interne a anunţat înlocuirea din funcţie a celor doi chestori.

Cu o zi înainte de a fi demişi, Dan Valentin Fătuloiu spunea că şeful Poliţiei Române, Petre Tobă, a distrus, de când se află la conducerea instituţiei, un "concept" cu ajutorul căruia România a intrat în Uniunea Europeană, acţionând abuziv şi necomunicând eficient cu subordonaţii. Fătuloiu spunea că îi reproşează lui Petre Tobă "obedienţa, faptul că nu e recunoscut de oameni şi lipsa de comunicare cu aceştia". Fătuloiu mai spunea că, în locul acestuia, ar pune la conducerea Poliţiei Române un "ofiţer curat şi foarte ferm", care să reuşească să readucă în stradă oamenii pe care secretarul de stat i-a pus în anumite funcţii. Acesta a adăugat că Tobă i-a demis pe toţi ofiţerii cu studii superioare importante, inclusiv cei care au studiat la FBI. Secretarul de stat a precizat că "americanii" s-au plâns de Petre Tobă, care are patru dosare deschise la Parchet privind măsurile abuzive luate de acesta, precum şi anumite daune materiale comise în timpul mandatului său la Poliţia Română. Mai mult, Fătuloiu invoca drept motiv de demitere a lui Tobă şi mitingul nelegal al poliţiştilor, în urma căruia Vasile Blaga a demisionat, în 27 septembrie 2010. În timpul mitingului poliţiştilor din Bucureşti, Fătuloiu, care conducea Departamentul de Ordine şi Siguranţă Publică şi era secretar de stat în MAI, se afla la comanda ministerului, în absenţa lui Blaga, plecat la Târgu Mureş.

Numele lui Petre Tobă a fost vehiculat şi în dosarul în care sunt judecaţi fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Mehedinţi Adrian Duicu şi fostul şef al Inspectoratului Judeţean de Poliţie Mehedinţi Constantin Stefan Ponea. Procurorii DNA arătau, în rechizitoriul trimis instanţei, că în perioada martie-iunie 2013, Adrian Duicu i-ar fi spus lui Ştefan Ponea că are influenţă asupra unor membri ai Guvernului, funcţionari publici din conducerea Ministerului Afacerilor Interne şi asupra şefului Poliţiei Române, Petre Tobă. Duicu i-ar fi promis lui Ştefan Ponea că îşi va folosi această influenţă pentru a-i determina pe aceştia să îl menţină temporar în funcţia de inspector şef al IPJ Mehedinţi, iar la o dată ulterioară să îl numească director adjunct al Direcţiei de Ordine Publică din IGPR, dar şi să o numească pe Elisabeta Ponea, soţia acestuia, într-o funcţie de conducere în Ministerul Public.

Petre Tobă are 51 de ani, este doctor în ştiinţe militare şi informaţii, din 2011,diplomă obţinută la Universitatea Naţională de Apărare "Carol I", a absolvit Facultatea de Drept de la Academia de Poliţie "Alexandru Ioan Cuza", în 2000, şi Facultatea de maşini şi utilaje pentru construcţii, profil mecanic, din cadrul Institutului de Construcţii Bucureşti, în 1989.

Din mai 2012, chestorul general de Poliţie Petre Tobă este secretar de stat şi inspector general al Poliţiei Române, funcţie pe care a mai ocupat-o şi în perioada 2009-2010 anterior el fiind, din 2007 până în 2009, adjunct al inspectorului general al Poliţiei Române.

Petre Tobă a ocupat şi funcţiile de şef al Departamentului Ordine şi Siguranţă Publică, tot cu rang de secretar de stat (martie - mai 2012) şi secretar general adjunct al Ministerului Administraţiei şi Internelor (martie 2011 - martie 2012).

În perioada 2005 - 2007, Petre Tobă a fost director general adjunct al Poliţiei Capitalei, iar din 2004 a ocupat funcţia de prim-adjunct al şefului Poliţiei Capitalei. Anterior, Petre Tobă a ocupat funcţiile de adjunct al directorului general şi şef al Direcţiei Poliţiei de Siguranţă Publică din Poliţia Capitalei (2003 - 2004), şef de direcţie, manager al activităţilor specifice Direcţiei Străini şi Probleme de Migrări - Direcţia Generală de Evidenţă Informatizată a Persoanei (2002-2003), şef al Secţiei 10 Bucureşti (2000 - 2002), şef birou la Secţia 8 Poliţie (1994 - 2000), ofiţer operativ la Poliţia Capitalei (1990 - 1994).

În noiembrie 2012, Petre Tobă a fost înaintat la gradul de chestor-şef de poliţie, prin decret semnat de Traian Băsescu, şef al statului în acea perioadă, iar în ianuarie 2015 a fost decorat cu Ordinul Naţional "Steaua României", prin decret semnat de Klaus Iohannis, cu prilejul Zilei Unirii.

Petre Tobă a fost decorat şi cu Ordinul "Bărbăţie şi Credinţă" în gradul de "Ofiţer", Ordinul Naţional "Serviciul Credincios" în grad de "Ofiţer", Ordinul Naţional "Serviciul Credincios" în grad de "Cavaler", Ordinul Naţional "Pentru Merit" în grad de "Cavaler". De asemenea, Petre Tobă a primit Placheta de Onoare a Ministerului Afacerilor Interne, Emblema de Onoare a Statului Major General al Ministerului Apărării Naţionale şi Placheta de onoare a Departamentului de Informaţii şi Protecţie Internă.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici