PMP: Ponta şi Tăriceanu fac declaraţii iresponsabile despre a treia suspendare, să demisioneze

Premierul şi preşedintele Senatului fac declaraţii iresponsabilie despre posibilitatea unei a treia suspendări a preşedintelui, afirmă PMP, precizând că este o dovadă de prostie să declanşezi o criză politică când ţara este în recesiune, iar pericolul unui conflict armat la graniţa de est este mare.

489 afișări
Imaginea articolului PMP: Ponta şi Tăriceanu fac declaraţii iresponsabile despre a treia suspendare, să demisioneze

Victor Ponta şi Călin Popescu Tăriceanu (Imagine:Silviu Matei/Mediafax Foto)

"PMP constată, cu indignare, că Premierul României şi preşedintele Senatului fac declaraţii iresponsabilie în spaţiul public despre posibilitatea unei a treia suspendări a Preşedintelui Băsescu. Dincolo de stupizenia legală a acestui demers – având în vedere că mai sunt mai puţin de trei luni până la alegerile prezidenţiale –, se observă populismul electoral de care cei doi dau dovadă în condiţiile în care ţara se află într-o situaţie nu tocmai fericită. E o dovadă de prostie şi inconştienţă să declanşezi o criză politică internă într-un astfel de context politic, economic şi social", se arată într-un comunicat PMP remis, vineri, agenţiei MEDIAFAX.

Potrivit PMP, România este în recesiune, iar "din cauza incompetenţei Premierului Ponta, avem două trimestre consecutive de contracţie bugetară".

"Economia României este la pământ pentru că nivelul investiţiilor străine directe a scăzut cu 10%, absorbţia fondurilor europene cu 10,5%, iar Executivul a redus cu 33% investiţiile directe în infrastructură. În plus, Guvernul PSD nu reuşeşte să aducă bani la buget – execuţia bugetară pe primele şase luni arată că ANAF a colectat cu peste 600 de milioane de euro mai puţin decât şi-a propus. Criza socială este şi ea foarte gravă din cauza faptului că numărul şomerilor a crescut cu 70.000 din 2012 şi până acum, iar nivelul de trai al populaţiei este prăbuşit de cea mai mare inflaţie din UE în ultimii doi ani", precizează PMP.

Potrivit sursei, "pericolul unui conflict armat pe scară mare la graniţa de est a României este foarte mare".

"Administraţia de la Kiev anunţă astăzi invazia directă a Rusiei pe teritoriul Ucrainei. Lucruile se agravează foarte tare pe plan internaţional. Din păcate, în acest timp, cei doi inconştienţi veseli, Ponta şi Tăriceanu, care habar nu au de politică externă, se apucă să arunce vorbe fără acoperire în stânga şi în dreapta", se arată în comunicat.

PMP precizează că pe 4-5 septembrie urmează să aibă loc Summit-ul NATO de la Newport (Marea Britanie).

"A discuta despre suspendarea Preşedintelui în condiţiile în care la acest Summit se vor discuta probleme extrem de importante de politică externă şi de securitate internaţională, în contextul conflictului armat din Ucraina, dovedeşte faptul că Victor Ponta şi Călin Popescu Tăriceanu nu urmăresc nicio clipă interesul naţional. Preşedintele Traian Băsescu reprezintă singura voce autorizată care poate să reprezinte România şi să aibă un punct de vedere avizat privind aceste teme, şeful Senatului şi cel al Executivului fiind afoni când vine vorba de politica externă a ţării noastre.
Simpla dezbatere publică a eventualităţii suspendării Preşedintelui, pentru a treia oară în timpul mandatelor sale, arată micimea celor doi politicieni, care au căzut pe panta populismelor electorale ieftine", afirmă PMP.

În opinia Partidului Mişcarea Populară, "având în vedere că atât Călin Popescu Tăriceanu, cât şi Victor Ponta ocupă funcţii foarte importante în stat, dar sunt mai degrabă preocupaţi de campania electorală în care sunt implicaţi, amândoi ar trebui să-şi prezinte demisia cât timp manifestă astfel de idei deviante".

"Imaginea României în lume nu trebuie sacrificată doar pentru că doi iresponsabili, care încearcă să smulgă un pumn de voturi, se apucă să trăncănească pe la colţuri în momente de înaltă efuziune emoţională pentru ei", se mai arată în comunicat.

Preşedintele PSD, premierul Victor Ponta, a declarat, vineri, la Tulcea, că nu exclude absolut deloc ideea suspendării din funcţie a şefului statului, Traian Băsescu, în condiţiile în care acesta va continua să se manifeste doar ca şef de campanie al Elenei Udrea.

"Evident că, de principiu - pentru că domnul Tăriceanu a vorbit de principiu - suntem de acord. (...) Ideea domnului Tăriceanu e extrem de corectă şi are în totalitate susţinerea mea. Dacă Traian Băsescu va exagera cu încălcarea atribuţiilor de preşedinte şi se va manifesta în continuare doar ca şef de campanie al Elenei Udrea, evident că nu exlcudem absolut deloc ideea de a aplica prevederile constituţionale privind suspendarea", a spus Ponta.

Declanşarea suspendării lui Traian Băsescu depinde de măsura în care preşedintele va respecta Constituţia până la încheierea alegerilor şi a mandatului său, susţine preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, precizând că forţele politice trebuie să fie pregătite oricând pentru suspendare. El a mai spus că în cazul suspendării nu doreşte să fie preşedinte interimar, funcţia putând fi asigurată de Valeriu Zgonea.

Tăriceanu a declarat, vineri, că, deşi pentru demitereea preşedintelui Traian Băsescu probabil nu mai este timp, suspendarea se poate declanşa în orice moment, până în ultima zi a mandatului său.
Călin Popescu Tăriceanu a afirmat că declaraţia pe care a făcut-o joi este "un avertisment adresat preşedintelui României, care trebuie să înţeleagă că respectarea Constituţiei, a legilor nu este facultativă şi nicidecum campania electorală nu îl scuteşte de îndeplinirea şi respectarea obligaţiilor pe care le are, ca preşedinte, de a nu se implica în viaţa politică a partidelor".

Pe de altă parte, liderul PSD Liviu Dragnea a declarat, joi, întrebat de jurnalişti dacă PSD ia în calcul să iniţieze o nouă procedură de suspendare a lui Traian Băsescu din funcţia de preşedinte, că nu mai este timp pentru o astfel procedură şi că mai sunt doar două luni din "regimul Băsescu".

"Ne lipseşte timpul pentru a iniţia o nouă procedură de suspendare. Nu are rost să iniţiem o procedură de suspendare acum. În primul rând, actuala legislaţie, Legea referendumului, chiar dacă este constituţională, ştiţi bine că judecătorii Curţii au decis că nu este aplicabilă acum. Iar noi nu putem aduce lumea în număr atât de mare la vot pe actuala legislaţie. Apoi, în două luni de zile regimul Băsescu se închide. Sperăm că lucrul acesta se va întâmpla în condiţiile în care câştigă Victor Ponta, pentru că, dacă ar câştiga oricare dintre candidaţii lui Traian Băsescu, acest regim se perpetuează", a răspuns Dragnea.

Elena Udrea şi un grup de lideri PMP s-au întâlnit, miercuri, la Cotroceni, cu preşedintele Băsescu, pentru a discuta despre campania pentru prezidenţiale.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, miercuri, că susţine PMP şi că Elena Udrea a fost "un ministru bun" şi este "un om pragmatic, extrem de loial", căruia îi susţine categoric candidatura la Preşedinţie.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici