PNL cere ca Sebastian Ghiţă să se recuze de la şedinţa de luni a Comisiei de control SRI

Parlamentarii PNL Cezar Preda şi Teodor Atanasiu, membri în Comisia de control al SRI, au declarat, marţi, că deputatul PSD Sebastian Ghiţă ar trebui să se recuze de la discuţiile privind scandalul în care este implicat, alături de Florian Coldea.

676 afișări
Imaginea articolului PNL cere ca Sebastian Ghiţă să se recuze de la şedinţa de luni a Comisiei de control SRI

Sebastian Ghiţă (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)

"Ne vom întâlni luni să discutăm, sperăm în absenţa domnului Ghiţă, care este în conflict de interese şi care nu se va prezenta la Comisie, şi vom face tot ceea ce e de făcut, adică o anchetă", a declarat senatorul PNL Teodor Atanasiu.

El a menţionat că ancheta comisiei priveşte doar "legalitatea modului în care SRI îşi desfăşoară activitatea", nu şi pe marginea anchetei interne a Serviciului dispusă în urma declaraţiilor Elenei Udrea.

De asemenea, deputatul PNL Cezar Preda a menţionat că, în cazul discuţiilor din Comisia SRI care îl privesc şi pe Sebastian Ghiță, acesta să nu participe.

El a adăugat că actualul director interimar al SRI, Florian Coldea, se va prezenta luni la audieri.

Directorul interimar al SRI Florian Coldea va fi audiat în 9 februarie, la ora 10.00, de Comisia parlamentară de control al SRI, printre temele discuţiilor aflându-se acuzaţiile Elenei Udrea şi situaţia generată de demisia lui George Maior de la conducerea Serviciului.

Comisia comună permanentă a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru exercitarea controlului parlamentar asupra activităţii Serviciului Român de Informaţii a stabilit ca până la data audierii reprezentanţii SRI să pună la dispoziţia Comisiei informaţiile necesare.

Conform unui comunicat al comisiei, temele audierii vor fi: "perspectivele de evoluţie ale principalelor riscuri şi ameninţări la adresa securităţii naţionale a României in anul 2015 şi pregătirea SRI pentru contracararea acestor riscuri; analiza situaţiei generate de demisia lui George Maior din funcţia de director al SRI; analiza situaţiei generate de afirmaţiile/acuzaţiile la adresa SRI şi a conducerii interimare a SRI, apărute în spaţiul public in ultimele zile".

Un alt subiect care va fi discutat de comisie cu membrii conducerii SRI va fi "analiza impactului modificărilor legislative din ultima perioadă asupra activităţii SRI".

Georgian Pop: Sebastian Ghiţă e în străinătate, am să-l informez cu solicitarea de recuzare

Preşedintele Comisiei  de control a SRI, Georgian Pop, a declarat marţi că deputatul PSD Sebastian Ghiţă, membru al acestui for, este plecat în străinătate în acest moment, iar la momentul revenirii în ţară îl va informa cu privire la propunerea de ”oportunitate” a PNL de recuzare a sa.

”A fost o propunere a colegilor de Comisie (parlamentarii PNL, n.r.), aici, în termeni de oportunitate, pentru că noi nu avem niciun instrument juridic prin care să interzicem unui membru al Comisiei să participe sau să nu participe la o şedinţă. A fost o propunere de oportunitate ca la acel punct de pe ordinea de zi nu este oportună prezenţa domnului Sebastian Ghiţă. Domnul Sebastian Ghiţă este plecat în străinătate, aşa mi-a transmis, i-am transmis şi eu mesajul că în momentul în care se întoarce din străinătate să mă contacteze. O să-l informez despre propunerea de oportunitate a colegilor”, a declarat Pop.

Totodată, el a susţinut că cerut SRI să furnizeze o serie de informaţii pe marginea punctelor prezentate anterior într-un comunicat de presă ca figurând pe ordinea de zi a şedinţei de luni. ”Am solicitat SRI acele informaţii necesare audierii pe tematica pe care v-am prezentat-o”, a susţinut Pop.

El a fost întrebat ce înseamnă formularea că sunt solicitate ”informaţii necesare audierii”.

”Informaţiile înseamnă că, în momentul în care pe o anumită tematică solicităm prezenţa conducerii SRI, trebuie să vină pregătiţi să răspundă la toate întrebările pe care membrii comisiei le spun”, a replicat preşedintele Comisiei SRI, menţionând că actuala conducere interimară a Serviciului va fi prezentă luni la audieri.

De asemenea, el a fost întrebat despre eventuala discuţie pe marginea scandalului generat de declaraţiile Elenei Udrea în privinţa directorului interimar al SRI, Florian Coldea.

”Este vorba despre acele acuzaţii făcute de politicieni din România sau de comentatori de televiziune. Practic, la audierea de luni, aşa cum arată şi acest comunicat de presă, o să fie dedicat analizării în detaliu a tuturor acestor aspecte”, a răspuns Pop.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici