PNL cere demisia ministrului Daniel Constantin. Voiculescu: PNL să înţeleagă că luptă cu PC, nu cu Constantin

PNL a cerut, vineri, demisia de onoare a ministrului Agriculturii, invocând nepublicarea în MO, în termenul legal, a normelor de aplicare a Legii privind vânzarea-cumpărarea terenurilor agricole din extravilan, Dan Voiculescu replicând, sâmbătă, că liberalii luptă cu PC, nu cu Daniel Constantin.

625 afișări
Imaginea articolului PNL cere demisia ministrului Daniel Constantin. Voiculescu: PNL să înţeleagă că luptă cu PC, nu cu Constantin

Daniel Constantin (Imagine: Gabriel Petrescu/Mediafax Foto)

Deputatul PNL de Alba Dan Simedru a remis, vineri, un comunicat în care preciza că "un fapt grav" pe care parlamentarii PNL l-au sesizat săptămâna aceasta a fost nepublicarea în Monitorul Oficial, în termenul legal, a normelor metodologice de aplicare a Legii 17/2014 privind unele măsuri de reglementare a vânzării-cumpărării terenurilor agricole situate în extravilan.

"Pentru o asemenea chestiune gravă, în mod normal, prinipalul răspunzător, adică ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, vicepremierul Daniel Constantin, ar trebui să se simtă vinovat şi chiar să-şi dea demisia de onoare", scrie Simedru, precizând că legea 17/2014 este foarte importantă pentru evoluţiile viitoare din agricultura românească.

"Astfel, conform art. 2 alin. 2 şi 3 din lege, posibilitatea dobândirii de terenuri agricole extravilane de către alte persoane decât cele române se face în condiţii de reciprocitate, iar verificarea revine Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale. Grav este că MADR nu poate, prin structurile sale teritoriale, să facă asemenea verificări, atât timp cât nici site-ul Ministerului Afacerilor Externe nu oferă informaţii pentru punerea în aplicare a legii. Astfel, constatăm că actele de vânzare-cumpărare ce se vor încheia cu persoanele fizice sau juridice străine vor fi susceptibile de nulitate absolută.
Un alt aspect important îl reprezintă posibilitatea declarării nulităţii actului de vânzare-cumpărare dacă acesta nu are avizele specifice ale Ministerului Apărării Naţionale şi Ministerului Culturii, prevăzute la art. 3 din lege", scrie Simedru.

Potrivit acestuia, alt aspect grav se regăseşte în prevederile art. 6 alin. 3: "Astfel, se instituie obligaţia primăriilor de a transmite către Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale un dosar care să cuprindă lista preemptorilor, în termen de 3 zile lucrătoare de la data înregistrării cererii de cumpărare. Şi aceasta în condiţiile în care termenul legal de exercitare a dreptului de preemţiune este de 30 de zile. Din cauza acestui termen extrem de scurt, de 3 zile, există riscul omiterii unui preemptor, aspect care atrage anularea contractului de vânzare".

"Totodată, trebuie evidenţiat şi faptul că există reţineri întemeiate cu privire la posibilitatea aplicării în termenul legal şi în condiţii constituţionale a prevederilor Legii nr. 17/2014 în forma sa actuală, din cauza unor aspecte din conţinutul reglementării, aspecte de natură să producă consecinţe negative asupra circuitului civil imobiliar. Ministerele implicate în acest proces legislativ au fost incapabile să armonizeze aceste prevederi în timpul prevăzut de legea-cadru care este deja în vigoare, dar care nu se poate pune în aplicare tocmai din lipsa acestora

Simedru precizează, de asemenea, că "vinovat este şi premierul Victor Ponta, cel care coordonează activitatea miniştrilor direct implicaţi în elaborarea ordinului comun privind aprobarea normelor metodologice pentru aplicarea prevederilor Legii nr.17/2014".

"PNL solicită o demisie de onoare măcar din partea ministrului Agriculturii, cel care şi-a asumat promovarea acestui act normativ"", afirmă Simedru, în încheierea comunicatului.

În replică, preşedintele de onoare al PC, Dan Voiculescu, a declarat, sâmbătă, la Congresului formaţiunii, despre iniţiativa PNL de a cere demisia ministrului Agriculturii, că liberalii trebuie să înţeleagă că lupta lor nu este cu Daniel Constantin, ci cu PC.

Dan Voiculescu a apreciat gestul liberalilor de a cere demisia ministrului Agriculturii ca o încercare de răzbunare. "Aş vrea să transmitem PNL un semnal: să ridice mâna cei care sunt de acord cu păstrarea lui Daniel Constantin ca ministru", a spus Voiculescu. El a continuat: "PNL să înţeleagă că lupta PNL nu este cu o persoană, cu Daniel Constantin, ci cu Partidul Conservator".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici