PNL: Comunicatul SUA privind Legile justiţiei, fără precedent şi grav. Solicitarea imperativă, în interesul românilor/ PMP: Trebuie să se ţină cont de mesajul SUA, chiar dacă e într-o manieră mai puţin diplomatică

Comunicatul prin care Departamentul de Stat al SUA cere Parlamentului să nu aprobe modificărilor la Legile justiţiei este „fără precedent şi grav”, această „solicitare imperativă” a partenerilor strategici fiind în interesul românilor, susţine purtătorul de cuvânt al PNL, Ionel Dancă.

855 afișări
Imaginea articolului PNL: Comunicatul SUA privind Legile justiţiei, fără precedent şi grav. Solicitarea imperativă, în interesul românilor/ PMP: Trebuie să se ţină cont de mesajul SUA, chiar dacă e într-o manieră mai puţin diplomatică

PNL: Comunicatul SUA privind Legile justiţiei, fără precedent şi grav. Solicitarea imperativă, în interesul românilor

„Comunicatul prin care Departamentul de Stat al SUA cere Parlamentului României să nu aprobe propunerile legislative de modificare a legilor Justiţiei pentru că afectează luptă anti-corupţie şi independenţa sistemului judiciar este fără precedent şi grav. Independenţa sistemului judiciar este absolut necesară pentru o Românie normală cu instituţii democratice puternice şi stabile în care oamenii pot avea încredere”, a scris purtătorul de cuvânt al Partidului Naţional Liberal (PNL), pe Facebook.

Conform sursei citate, solicitarea imperativă a partenerilor strategici ai României din alianţa NATO este în interesul românilor „pentru ca PSD-ALDE să renunţe la tentativa lor de subordonare a Justiţiei în scopuri personale”.

„Este în interesul nostru şi al partenerilor noştri să construim şi să păstrăm în România un sistem democratic, cu instituţii independente puternice, bazat pe respectarea legilor”, scrie Dancă.

Reacţia lui Ionel Dancă vine după ce Statele Unite au anunţat că îşi exprimă "preocuparea" în legătură cu modificările propuse de Comisia parlamentară specială, avertizând că măsurile riscă să afecteze acţiunile de combatere a corupţiei şi independenţa justiţiei din România.

„Statele Unite observă cu preocupare că Parlamentul României analizează proiecte de lege care ar putea submina acţiunile de combatere a corupţiei şi ar putea slăbi independenţa justiţiei în România. Aceste legi, propuse iniţial de Ministerul Justiţiei, ameninţă progresele înregistrate de România în ultimii ani pentru construirea unor instituţii judiciare puternice, protejate de interferenţe politice”, se arată într-un comunicat postat pe site-ul Departamentului de Stat american.

„Îndemnăm Parlamentul României să respingă propunerile care slăbesc statul de drept şi afectează combaterea corupţiei”, precizează Departamentul de Stat.

Eugen Tomac: Trebuie să se ţină cont de mesajul SUA,chiar dacă e într-o manieră mai puţin diplomatică

Eugen Tomac, preşedinte executiv al Partidului Mişcarea Populară, scrie pe Facebook că mesajul Departamentului de Stat al SUA cu privire la activitatea Comisiei speciale pentru modificarea legilor justiţiei este o atenţionare de care trebuie să se ţină cont, chiar dacă nu e abordarea cea mai bună.

"Mesajul Departamentului de Stat al SUA cu privire la activitatea Comisiei speciale pentru modificarea legilor justiţiei este o atenţionare de care trebuie să se ţină cont, chiar dacă e făcută într-o manieră mai puţin diplomatică. Amintesc că preşedintele Traian Băsescu a vorbit despre faptul că această comisie nu îşi justifică existenţa, că nu era nevoie de o comisie specială pentru modificarea în Parlament a legilor justiţiei. Mai mult, respectiva comisie s-a decredibilizat prin numirea în fruntea ei a fostului ministru, Florin Iordache, autorul celebrei Ordonanţe 13 care a scos în stradă sute de mii de români", a scris Eugen Tomac, preşedinte executiv, pe pagina de Facebook.

Statele Unite au anunţat că îşi exprimă îngrijorarea în legătură cu modificările propuse de Comisia parlamentară specială, avertizând că măsurile riscă să afecteze acţiunile de combatere a corupţiei şi independenţa justiţiei din România.

„SUA constată cu îngrijorare că Parlamentul României are în vedere adoptarea de legislaţie care ar putea submina lupta împotriva corupţiei şi ar slăbi independenţa judiciară în România. Această legislaţie, propusă iniţial de Ministerul Justiţiei, ameninţă progresele înregistrate de România în ultimii ani pentru construirea unor instituţii judiciare puternice, protejate de amestec politic. Îndemnăm Parlamentul României să respingă propunerile care slăbesc statul de drept şi pun în pericol lupta împotriva corupţiei", se arată în comunicatul transmis de Departamentul de Stat al SUA.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici