PNL depune PLÂNGERE PENALĂ împotriva lui Meleşcanu pentru organizarea votului în diaspora: Numărul de cabine de vot a fost menţinut în mod deliberat foarte mic/ Răspunsul MAE

Ludovic Orban a anunţat, duminică, faptul că PNL va depune plângere penală împotriva ministrului de Externe, Teodor Meleşcanu şi a celor care au fost implicaţi în organizarea votului în diaspora. El acuză Guvernul că împiedică exercitarea dreptului de vot al românilor din străinătate.

5503 afișări
Imaginea articolului PNL depune PLÂNGERE PENALĂ împotriva lui Meleşcanu pentru organizarea votului în diaspora: Numărul de cabine de vot a fost menţinut în mod deliberat foarte mic/ Răspunsul MAE

Orban: PNL depune plângere penală împotriva lui Meleşcanu pentru organizarea votului în diaspora

„Am luat decizia de a formula plângere penală împotriva ministrului de Externe, Teodor Meleşcanu, şi împotriva celor care au fost implicaţi în organizarea votului în diaspora. Este revoltător, strigător la cer, cum sunt umiliţi românii, fraţii noştri din diaspora. Este revoltător că, după ceea ce s-a întâmplat în 2014, Guvernul şi MAE au premeditat să împiedice exercitarea dreptului de vot al românilor din diaspora. Toată lumea ştia că există o intenţie de prezenţă la vot masivă în toate ţările în care sunt români plecaţi la muncă în străinătate, în care sunt comunităţi de români. MAE a refuzat practic orice solicitare de creştere a numărului de secţii de votare. Chiar şi în condiţiile în care s-a mărit puţin numărul de secţii, nu a existat niciun fel de preocupare pentru a fluidiza derularea procedurii de vot”, a declarat Ludovic Orban, în cadrul unei conferinţe de presă.

Liderul PNL a afirmat că numărul de cabine de vot este unul foarte mic şi reduce la maximul numărul cetăţenilor români care îşi pot exercita votul.

„Numărul de cabine de vot a fost menţinut în mod deliberat foarte mic, astfel încât să se reducă la maximum numărul cetăţenilor români din diaspora care pot să îşi exercite votul. Cozile din aproape toate oraşele importante europene în care există secţii de vot arată cum Guvernul îşi bate joc de cetăţenii săi, arată cum este împiedicată exercitarea dreptului de vot, un drept fundamental al românilor la alegerile europarlamentare şi la referendumul convocat de preşedintele României”, a susţinut Orban.

El a adăugat că a instruit delegaţii PNL din secţiile de vot să facă tot posibilul pentru fluidizarea derulării procedurii de vot.

„Am instruit toţi delegaţii noştri din secţiile de votare să intervină pe lângă preşedinţii birourilor electorale ale secţiilor de votare să facă tot ce este posibil pentru fluidizarea derulării procedurii de vot, astfel încât să se permită oricărui român care vrea să voteze să îşi exercite aceste drept fundamental. Ruşinos, penibil, revoltător! Frica celor care guvernează de români este de neacceptat, iar împiedicarea exercitării dreptului de vot constituie una dintre cele mai grave infracţiuni”, a conchis Ludovic Orban.

MAE: Toate secţiile din străinătate sunt operaţionale şi funcţionează normal

MAE susţine că toate secţiile de votare din străinătate sunt operaţionale şi funcţionează normal. ”În afara unor incidente tehnice izolate, care au fost rezolvate rapid, la primele ore ale dimineţii, toate activităţile din secţii se desfăşoară în parametri normali”, precizează MAE.

”Ministerul Afacerilor Externe informează că în prezent toate cele 441 secţii de votare organizate în afara României sunt operaţionale şi funcţionează normal. În afara unor incidente tehnice izolate, care au fost rezolvate rapid, la primele ore ale dimineţii, toate activităţile din secţiile de votare din diaspora se desfăşoară în parametri normali. Prezenţa la vot a cetăţenilor români este substanţială, iar personalul Ministerului Afacerilor Externe implicat în procesul electoral depune eforturi susţinute astfel încât ca toţi cetăţenii români din străinătate să îşi exercite dreptul de vot”, precizează MAE într-un comunicat de presă remis MEDIAFAX.

Potrivit sursei citate, la acest scrutin electoral Ministerul Afacerilor Externe a organizat ”un număr record de secţii de votare, mai mare decât dublul numărului de secţii organizate la scrutinele anterioare”.

”Pe parcursul zilei au fost semnalate aglomerări de persoane la unele secţii de votare din străinătate. Au fost semnalate situaţii punctuale în care grupuri compacte de alegători au sosit simultan la aceeaşi secţie de votare, afectând fluxul procesului de vot (un exemplu punctual vizează un grup de cinci autocare care au ajuns simultan la aceeaşi secţie de votare). De asemenea, au fost semnalate situaţii în care urnele de vot au fost umplute în urma exercitării votului de către un număr semnificativ de cetăţeni, fapt care a condus la întârzieri minore în procesul electoral, ca urmare a înlocuirii urnelor pline cu altele goale. Precizăm că Ministerul Afacerilor Externe a promovat constant informaţii cu privire la procesul electoral: numărul de secţii de votare, locaţia acestora, atât pe pagina web precum şi pe conturile de pe platformele social media ale MAE şi ale misiunilor diplomatice şi oficiilor consulare ale României în străinătate. Demersul a fost dublat de către misiunile diplomatice şi oficiile consulare ale României, care au promovat pe plan local informaţii privind locaţia secţiilor de votare, procedura de vot, condiţiile în care poate fi exercitat dreptul la vot. Aceste demersuri au conferit alegătorilor posibilitatea de a se informa şi de a alege locaţiile proxime pentru exercitarea dreptului la vot. În acest sens, a fost creată pe pagina de internet a MAE o rubrică specială, permanent actualizată, care conţine informaţii electorale utile. Acestea au fost preluate, în timp real, pe conturile de socializare Facebook şi Twitter pentru a veni în sprijinul cetăţenilor români interesaţi. Lista secţiilor de votare este disponibilă aici http://www.mae.ro/node/48090”, mai arată comunicatul MAE.

La mai multe secţii de votare din străinătate, precum cele din Roma, Londra, Dublin sau Offenbach s-au format, la ora transmiterii ştirii, cozi, sute de români aşteptând să-şi exercite dreptul la vot.

Sute de oameni aşteaptă, duminică, la coadă la secţia de votare deschisă la Harrow Council din Londra, imaginile fiind postate pe reţelele de socializare.

Cozi s-au format şi în faţa secţiilor de votare din Roma, Verona, Offenbach, Dublin, Londra sau Antwerp, românii declarându-se nemulţumiţi, pe reţelele de socializare, că aşteaptă ore bune la coadă din cauza organizării slabe a autorităţilor române.

La secţia de votare nr. 2 din Dublin peste 1000 de persoane stau la coadă pentru a vota, timpul de aşteptare fiind de 3 ore.

Un român care trăieşte în Dublin a declarat, pentru corespondentul MEDIAFAX, că oamenii se organizează pentru a merge să voteze în alte oraşe şi a nu aştepta atât de mult timp.

„Primii oameni s-au pus la coadă la secţia de votare nr. 2 din Dublin la 6 dimineaţă, iar la ora 7 erau, deja, peste 100. În jurul orei 14 sunt peste 1000 la coadă, iar timpul de aşteptare este de 3 ore. Oamenii se organizează să meargă în alte secţii din alte oraşe pentru a nu sta aşa mult la coadă, să nu păţească ca la prezindenţiale, să nu apuce să voteze”, a spus acesta.

O coadă uriaşă s-a format la singura secţie de votare amenajată în Valencia (Spania), românii aşteptând în medie 4 ore. Mai mulţi spanioli s-au oprit din drum şi i-au întrebat pe români ce au păţit de s-au adunat în număr atât de mare.

Duminică, până la ora 12.00, votaseră 74.639 de români în străinătate la alegerile europarlamentare şi 73.367 la referendumul pe justiţie. 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici