PNL: Guvernul refuză să găsească soluţii pentru TVR, între care indexarea taxei, amnistierea fiscală

PNL solicită Guvernului să găsească soluţii pentru situaţia televiziunii publice, printre acestea fiind indexarea taxei TV şi amnistierea fiscală în schimbul renunţării de către TVR a veniturilor din publicitate, a declarat secretarul executiv al PNL Radu Carp, membru al CA al TVR.

318 afișări
Imaginea articolului PNL: Guvernul refuză să găsească soluţii pentru TVR, între care indexarea taxei, amnistierea fiscală

PNL: Guvernul refuză să găsească soluţii pentru TVR, între care indexarea taxei, amnistierea fiscală (Foto: Andreea Alexandru / Mediafax Foto)

Carp a spus, vineri, la o conferinţă de presă, că Guvernul a semnat, în 2012, cu TVR un memorandum prin care televiziunea publică se angaja să dea afară mai mulţi oameni şi aceasta şi-a asumat acest lucru, iar Guvernul trebuia să indexeze taxa TV cu rata inflaţiei, dar nu a făcut acest lucru şi refuză orice discuţie privind rezolvarea situaţiei, Ponta "având un pariu personal" cu TVR.

El a spus că ANAF a blocat conturile televiziunii pentru o datorie de 10 milioane de lei, din perioada în care Alexandru Sassu era preşedinte-director general al TVR, adăugând că din partea ANAF există o disponibilitate de a rezolva problema, dar soluţia este la Guvern şi nu la Parlament, aşa cum a spus premierul Victor Ponta.

"În 2012, a fost semnat un memorandum între TVR şi Guvern, reprezentat de Florin Georgescu, atunci ministru de Finanţe şi primul ministru Victor Ponta. TVR trebuia să dea afară mai mulţi oameni şi şi-a asumat acest lucru, iar Guvernul, să indexeze taxa cu rata inflaţiei. Acum taxa este de 4 euro, deci, dacă s-ar indexa cu 0,5%, TVR nu numai că ar scăpa de datorii, dar ar fi în profit", a explicat Carp.

El a mai susţinut că Guvernul refuză orice soluţie în privinţa TVR, adăugând că televiziunea publică a propus să renunţe la veniturile din publicitate, dar Guvernul nu a dat niciun răspuns.

"Solicităm aplicarea memorandumului şi indexarea taxei (…), cerem, de asemenea, amnistierea fiscală, în schimbul acestei soluţii, TVR renunţă la veniturile din publicitate", a spus Carp.

El a precizat că, săptămâna viitoare, va fi o şedinţă a Consiliului de Administraţie în care se va propune o nouă organigramă, o nouă scădere a cheltuielilor pentru a se face plata la ANAF, iar, când se va face această plată, se vor debloca conturile. Membrii CA din partea PSD ar fi puşi în dificultate, deoarece ei aşteaptă un semnal din partea premierului, iar acest semnal nu a venit şi atunci nu au altă soluţie decât tergiversarea, a mai susţinut Carp.

Foto: Ovidiu Micsik / Publimedia

"În momentul de faţă, Victor Ponta are un pariu personal cu televiziunea publică, pentru că se aştepta ca televiziunea publică să-l laude", a mai spus Carp.

Agenţia Naţională de Administrare Fiscală a blocat, luni, conturile SRTv, având în vedere datoriile pe care TVR le are la bugetul de stat, după cum a relatat în aceeaşi zi agenţia MEDIAFAX, citând mai multe surse din Televiziunea Română.

Motivul blocării conturilor sunt datoriile pe care le are SRTv la bugetul de stat şi faptul că sub conducerea lui Stelian Tănase, preşedintele - director general al TVR, instituţia nu mai respectat memorandumul din 2012, prin care Guvernul a permis eşalonarea datoriilor la stat ale SRTv pe o perioadă de şapte ani, au mai spus sursele citate.

ANAF a confirmat, marţi, faptul că a instituit propriri pe conturile Societăţii Române de Televiziune, pentru recuperarea datoriilor. "În urma inventarierii creanţelor bugetare de recuperat de la marii contribuabili, ANAF a instituit popriri pe conturile TVR şi RATB. Precizăm că, în perioada următoare, ANAF va institui popriri pe conturile tuturor marilor contribuabili care înregistrează datorii către bugetele de stat, în funcţie de vechimea arieratelor", a transmis ANAF, marţi, printr-un comunicat.

Societatea Română de Televiziune a încheiat anul 2014 cu o pierdere de 81,5 milioane de lei, în condiţiile în care Televiziunea Română a avut, anul trecut, venituri totale de 544,2 milioane de lei şi cheltuieli totale de 625,8 milioane de lei, potrivit cifrelor furnizate de reprezentanţii instituţiei pe 6 aprilie, într-o conferinţă de presă la care a participat şi Stelian Tănase. În conferinţa de presă au fost prezentate cifrele din raportul SRTv pe anul trecut.

Tot atunci, reprezentanţi ai TVR au anunţat că datoriile totale ale Televiziunii Române erau, la sfârşitul anului 2014, de 700 de milioane de lei, dintre care 440 de milioane de lei la bugetul de stat.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici