PNL îl somează pe Tăriceanu să transmită de îndată la Monitorul Oficial hotărârea în cazul Şova

Senatorul Mario Ovidiu Oprea a transmis, vineri, că PNL îl someză pe Călin Popescu Tăriceanu să transmită de îndată la Monitorul Oficial hotărârea în cazul Şova, arătând că orice secundă de întârziere îl situează pe actualul preşedinte al Senatului în afara legii.

404 afișări
Imaginea articolului PNL îl somează pe Tăriceanu să transmită de îndată la Monitorul Oficial hotărârea în cazul Şova

Călin Popescu Tăriceanu (Imagine: Dragos Savu/Mediafax Foto)

”Tăriceanu nu mai are nici un motiv să amâne, aşa cum a făcut-o până acum, soluţionarea conflictului de natură constituţională cu Justiţia. Orice secundă de întârziere îl situează pe actualul preşedinte al Senatului în afara legii şi a Constituţiei”, a apreciat senatorul Mario OviDiu Oprea, secretar al Biroului Permanent al Senatului, într-un comunicat de presă remis MEDIAFAX.

El a menţionat că argumentaţia Curţii Constituţionale dată publicităţii vineri, care dezvoltă soluţia clară emisă în 8 aprilie, atestă faptul că Senatul are o singură variantă constituţională, aceea de a redacta o hotărâre de încuviinţare a arestării preventive în cazul Dan Şova.

Adoptarea unei soluţii de respingere, aşa cum în mod eronat s-a antepronunţat Tăriceanu şi lideri ai PSD, nu-şi regăseşte nici un temei în motivarea Curţii Constuţionale. O astfel de variantă înseamnă un nou abuz împotriva principiilor statutului de drept, pe care îl vom sesiza din nou la Curtea Constituţională”, a afirmat Oprea.â

De asemenea, senatorul PNL i-a cerut ”imperativ” lui Victor Ponta, care are în subordine Monitorul Oficial, să nu blocheze publicarea astăzi a deciziei Curţii Constituţionale în Monitorul Oficial.

Curtea Constituţională arată, în motivarea deciziei privind conflictul juridic de natură constituţională între PICCJ şi Senat, că această cameră trebuie să redacteze hotărârea în cazul cererii DNA de arestare a lui Dan Şova, întrucât, altfel, procedura nu este finalizată, pentru că nu poate fi publicată în Monitor.

Judecătorii Curţii Constituţionale (CC) arată că, potrivit legii, asupra cererii de încuviinţare a reţinerii, arestării sau percheziţionării parlamentarilor, Parlamentul este obligat să dezbată şi să se pronunţe printr-o hotărâre, care se comunică ministrului Justiţiei şi se publică în Monitorul Oficial.

"Potrivit principiului 'ubi lex non distiguit, nec nos distinguere debemus' - unde legea nu distinge, nici interpretul său nu o poate face, actul adoptat de Camera Parlamentului, indiferent dacă acesta consemnează admiterea sau respingerea cererii de încuviinţare a reţinerii, arestării sau percheziţionării deputatului ori a senatorului, trebuie să îmbrace forma unei hotărâri care se comunică autorităţii publice care a adresat solicitarea şi se publică în Monitorul Oficial al României", se precizează în motivarea deciziei din 8 aprilie a CC.

Astfel, judecătorii constituţionali au ajuns la concluzia că, în cazul lui Dan Şova, Senatul a răspuns cererii de încuviinţare a arestării senatorului Dan-Coman Şova printr-un act denumit 'comunicare', care nu a fost publicat în Monitorul Oficial.

CC a constatat că "Procedura în caz de reţinere, arestare sau percheziţie", prevăzută de lege, nu a fost finalizată în conformitate cu prevederile legale.

Curtea Constituţională (CC) a decis, în 8 aprilie, referitor la sesizarea preşedintelui CSM, în urma votului în cazul Şova, că există un conflict juridic de natură constituţională între PICCJ şi Senat, declanşat de refuzul acestuia din urmă de a redacta hotărârea care atestă rezultatatul votului.

În 25 martie, la votul din plenul Senatului, din cele 151 de voturi exprimate în cazul solicitării vizându-l pe Dan Şova, au fost înregistrate 79 de opţiuni "pentru", 67 "împotrivă", iar cinci voturi au fost anulate.

Senatul a invocat atunci articolul 24, alineatul 4 din Legea 96/2006 privind statutul deputaţilor şi senatorilor, potrivit căruia fiecare cameră hotărăşte în cazul cererii de reţinere, arestare sau percheziţie a deputatului ori a senatorului "cu votul secret al majorităşii membrilor săi", deşi Constituţia prevede, la articolul 76, că hotărârile celor două camere ale Parlamentului "se adoptă cu votul majorităţii membrilor prezenţi din fiecare cameră".

Senatul nici nu a emis atunci o hotărâre de respingere a solicitării DNA, arătând doar că s-a pronunţat prin vot secret asupra cererii, nefiind întrunit numărul suficient de voturi pentru încuviinţarea reţinerii şi arestării unui senator.

Ulterior, preşedintele Klaus Iohannis, preşedintele CSM şi PNL au sesizat CC, iar, în urma delibărărilor, judecătorii constituţionali au admis doar sesizarea şefului Consiliului Superior al Magistraturii.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici