Video PNL şi PDL au fuzionat. La intonarea Imnului a fost omis numele Traian - VIDEO

Reprezentanţii PDL şi ai PNL au aproabt sâmbătă, în unanimitate, într-un congres comun, protocolul de fuziune prin contopire dintre PDL şi PNL şi statutul noului partid.

2152 afișări

UPDATE 14:30 - Congresul de fuziune PNL-PDL s-a încheiat pe acordurile "Verde înrourat"

Pentru democrat-liberali, încheierea congresului de fuziune, cu imnul partidului lor, a fost un moment de vizibilă emoţie, aceştia aplaudând şi cântând versurile. Şi la prezidiu, liderii PDL au cântat fiecare vers al imnului, în timp ce, din partea liberală, doar Ludovic Orban a încercat să cânte, ceilalţi mulţumindu-se să aplaude.

"Sala Unirii a primit rând pe rând trei partide şi ieşim un singur partid. Nu uitaţi, peste 105 zile, bătălia la prezidenţiale", a spus, în finalul congresului, secretarul general Gheorghe Flutur.

UPDATE 13:30 - Reprezentanţii PDL şi ai PNL au aprobat, în unanimitate, protocolul de fuziune prin contopire dintre PDL şi PNL şi statutul noului partid.

Protocolul de fuziune dintre PNL şi PDL fusese adoptat şi separat de reprezentanţii PNL, respectiv ai PDL.

După citirea protocolului de fuziune de către europarlamentul PDL Daniel Budea şi votarea acestui document, în unanimitate, preşedintele PDL Vasile Blaga şi liderul PNL Klaus Iohannis şi-au strâns mână în aplauzele liderilor şi a democrat-liberalilor prezenţi la congres.

UPDATE 13:20 - Congresul comun pentru fuziunea PNL-PDL a început, la intonarea Imnului a fost omis numele Traian

Congresul comun a fost deschis de secretarul general al PDL, Gheoghe Flutur, care a anunţat intonarea imnului naţional. Acesta a conţinut două strofe, respectiv prima şi a treia, fiind omisă a doua strofă care conţine cuvintele "un nume de Traian".

La tribuna congresului s-au aşezat membrii din conducerea PNL şi PDL, aproximativ 100 de persoane, care sunt aşezate pe patru rânduri.

Liberalii şi democrat-liberalii sunt aşezaţi în mod aleatoriu, fără să existe o distincţie în funcţie de partidul din care provin.

UPDATE 12:50 - Convenţia Naţională a PDL a aprobat protocolul de fuziune prin contopire cu PNL

Astfel, protocolul de fuziune prin contopire între PNL şi PDL prevede că partidul rezultat se va numi PNL, iar semnul partidului este o săgeată în cerc cu 12 stele şi denumirea PNL, ansamblu într-n pătrat cu colţurile rotunjite.

Până la următoarele alegeri în termen, PNL va funcţiona confortm dispoziţiilor tranzitorii din statutul noului partid.

Candidatul la funcţia de preşedinte al României va fi desemnat de la unul dintre cele două partide, iar candidatul la funcţia de prim-ministru va dfi desemnat de către celălalt partid.

Protocolul a fost votat cu un vot împotriv şi două abţineri.

Delegaţii la Convenţia naţională au aprobat şi prevederile noului statut al partidului , potrivit căruia prevederile privind membrii partidului, doctrina se păstrează din statutul PDL, iar la organizarea internă, alegerile de la Convenţia Naţională se fac pe baza moţiunilor.

Protocolul de funcţionare a Alianţei Creştin Liberale aprobat prevede că PDL şi PNL au convenit constituirea alianţei electorale Alianţa Creştin liberală PNL PDL, iar semnul electoral al acesteia este reprezentat de semnele electorale ale celor două partide deasupra căruoa se află acronimul ACL.

Obiectivul acestei Alianţei este participarea cu un candidat şi un program comun la alegerile prezidenţiale, candidat care va fi desemnat în urma unor cerecetări sociologice, de către Delegaţia Permanentă a PNL şi Biroul Permanent Naţional al PDL.

Conducera operativă a Alianţei va fi asigurată de Vasile Blaga, Klaus Iohanis- copreşedinţi, Teodor Atanasiu, Marian Petrache, Sorin Frunzăverde, Eduard Helvig, Ludovic Orban, Gheorghe Falcă, Gheorghe Flutur, Mircea Hava, Cătălin Predoiu, George Scripcaru.

UPDATE 12:30 - Congresul extraordinar al PNL a votat, în zece minute, documentele de fuziune cu PDL

Congresul extraordinar al PNL a votat, sâmbătă, în decurs de zece minute, toate documentele care consfinţesc fuziunea PNL-PDL precum şi alianţa electorală, ACL, cu care cele două formaţiuni vor merge la alegerile prezidenţiale.

Preşedintele PNL, Klaus Iohannis a anunţat la începutul congresului PNL că sunt prezenţi 839 din 840 de delegaţi liberali.

"Acest Congres trebuie să se încheie în jumătate de oră, pentru că scopul principal pentru care am venit aici este Congresul comun, PNL-PDL", a anunţat Klaus Iohannis.

Delegaţii prezenţi la congresul PNL au votat, prin ridicarea mâinii, Protocolul de fuziune cu PDL, care a fost adoptat cu unanimitate de voturi.

"Orice partid are nevoie de o lege internă", a continuat Iohannis, supunând votului Statutul noului partid , PNL, rezultat în urma fuziunii celor două partide, nu înainte de a preciza că documentul a fost dezbătut şi adoptat de Delegaţia Permanentă. Statutul noului partid a primit un singur vot împotrivă.

Klaus Iohannis a mai spus că un partd are nevoie de un Program politic, când porneşte la drum.

El a menţionat că acest program a fost negociat de comisia politică, find vorba despre un program politic simplu, urmând ca după alegeri, să lucreze şi dacă este cazul, să îl completeze.

Documentul a fost votat, înregistrându-se o abţinere.

Preşedintele PNL a mai declarat că, având în vedere că sâmbătă se finalizează parcursul politic al unificării PNL-PDL, se vor depune actele în instanţă.

"Între timp, avem nevoie de o formă de organizare pentru prezidenţiale. Din motiv tehnice, şi pentru că a fost singura cale la îndemână, s-a decis organizarea unei alianţe electorale şi depunerea unei candidaturi comune", a precizat Iohannis.

El a adăugat că, dacă până la data depunerii candidaturii la prezidenţiale, nu se finalizează parcursul fuziunii, în instanţă, această alianţă, Alianţa Creştin Liberală, are un rol tehnic.

Protocolul de înfiinţare a Alianţei Creştin Liberale a fost adoptat cu un singur vot împotrivă.

UPDATE 12:10 - Blaga: Astăzi practic vom semna certificatul de naştere al noului partid

"Astăzi practic vom semna certificatul de naştere al noului partid. Odată ce astăzi în foruile supreme de conducere ale celor două partide luăm decizia fuziunii, nu mai e cale de întors. Ce vor face astăzi PDL şi PNL nu se mai desface", le-a spus Vasile Blaga delegaţilor la Convenţia naţională a PDL, arătând că aceia care "pariază" că acest proces de fuziune nu se va realiza şi fac speculaţii "pariază greşit".

Blaga a precizat motivele pentru care PDL trebuie să fuziuneze cu PNL şi să realizeze un partid puternic de centru-dreapta şi a arătat că fuziunea se va face pas cu pas în doi ani de zile.

"E ora construcţiei unui mare partid de centru-dreapta. Dacă vom rata acest obiectiv, vom fi responsabili de dominaţia PSD pentru cel puţin zece ani de acum încolo", a mai spus Vasile Blaga.

El a arătat că două partide centru-dreapta de acelaşi calibru cum sunt PDL şi PNL separat şi-ar împărţi electoratul şi ar ieşi câştigător PSD.

Vasile Blaga a mai spus că a avut experienţa alianţelor şi că în România alianţele au început "cu veseli de nuntaş" şi s-au terminat "cu ceartă zgomotoasă".

Preşedintele PDL a susţinut că nu vrea să fie anexa nimănui şi are convingerea că nici reprezentanţii PNL nu doresc acest lucru.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici