PNL şi UNPR vor demara procedura de revocare a lui Tăriceanu din fruntea Senatului. Tăriceanu: Nu mă tem de acest demers. PNL e în pierdere de viteză

PNL iniţiază un demers cu UNPR pentru a-l schimba pe preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat, marţi, copreşedintele PNL Alina Gorghiu, afirmând că liderul de grup a fost mandatat să strângă semnăturile necesare.

2928 afișări
Imaginea articolului PNL şi UNPR vor demara procedura de revocare a lui Tăriceanu din fruntea Senatului. Tăriceanu: Nu mă tem de acest demers. PNL e în pierdere de viteză

PNL şi UNPR vor demara procedura de revocare a lui Tăriceanu din fruntea Senatului (Imagine: Andreea Alexandru/ Arhiva Mediafax Foto)

"Este un demers de bun simţ pe care PNL îl demarează încă de această săptămână. Trebuie strâns un anumit număr de semnături", a declarat copreşedintele PNL, afirmând că Tăriceanu "nu îndeplineşte nici pe departe standardele pe care ar trebui să le îndeplinească un preşedinte al Senatului".

Gorghiu a precizat cã "cei care au expus în spaţiul public dorinţa de a se ralia acestui demers sunt cei de la UNPR". "Am mai discutat informal cu unii, alţii din acest partid care şi-a schimbat conducerea şi pare a încerca o nouă cale cel puţin la capitolul imagine", a mai afirmat copreşedintele PNL.

TITLURILE ZILEI

"Este un demers pe care noi nu l-a ascuns niciodată, dat fiind faptul că preşedintele Senatului nu îndeplineşte nici pe departe standardele pe care un preşedinte al Senatului ar trebui să le îndeplinească, că este un om care nu ştie decât să vină public cu mesaje  antijustiţie şi cu jigniri la adresa competitorilor politici, credem că este singură vaniantă decentă pentru instituţia Parlamentului dacă tot dorim recredibilizare, schimbarea imaginii. Este o variantă corectă de schimbare a actualului preşedinte al Senatului. Vom vedea câte semnături vom reuşi să strângem. (…) Liderul de grup a fost deja mandatat să strângă semnăturile necesare", a declarat copreşedintele PNL, solicitată să detalieze demersul de înlăturare a lui Călin Popescu Tăriceanu de la şefia Senatului, cu sprijinul UNPR.

Gorghiu a mai spus că discuţiile cu UNPR la nivel de lideri de grup, în Senat, "sunt foarte bune la acest moment", deşi nu se pune problema unor negocieri politice mai ample, câtă vreme UNPR nu face o "declaraţie de independenţă" faţă de PSD.

În ceea ce priveşte o eventuală propunere pentru funcţia de preşedinte al Senatului, Gorghiu nu a avansat niciun nume. "Cred că este important şi cine va fi viitorul preşedinte al Senatului, dar mult mai important este să dai jos o persoană toxică, din această funcţie", a răspuns ea jurnaliştilor.

Tăriceanu, despre revocarea sa din funcţie: Nu mă tem de acest demers. PNL e în pierdere de viteză

Preşedintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, a declarat marţi că nu se teme de demersul PNL pentru revocarea sa din funcţie, susţinând că tentativa liberalilor este motivată de cota scăzută de încredere a liderilor lor, iar "apropierea alegerilor creează insomnii tuturor".

"Din punct de vedere legal şi regulamentar dacă demersul pe care doresc să-l întreprindă întruneşte condiţiile, au tot dreptul să o facă conform legilor şi Regulamentului Senatului în vigoare. Din punct de vedere politic (...) apropierea alegerilor creează insomnii tuturor. PNL este într-o pierdere de viteză evidentă, au doi lideri care în sondajele de opinie totalizează o încredere fabuloasă situată între 7 şi 11 la sută şi caută o ieşire din acest impas", a declarat preşedintele Senatului.

Tăriceanu a mai spus că nu se teme de astfel de demersuri şi că este un "exemplu edificator" pentru modul de a face politică al liberalilor, "copiat" de la fostul PDL.

"Nu mă tem de astfel de demersuri şi abordarea politică pe care am avut-o până acum, voi continua să o am şi în viitor. Cred că este pentru PNL un exemplu extrem de edificator, a modului de a gândi şi de a face politică, un mod care este evident inspirat, copiat de la fostul PDL, care din ce în ce mai mult se manifestă ca fiind forţa conducătoare (...) în cadrul actualului PNL. Nu fac decât să confirme ce am spus în ultima vreme, pentru PNL fostul partid istoric a ajuns astăzi un fel de copie a fostului PDL, cu inspiraţia de la preşedintele pe care l-a avut PDL multă vreme", a spus Tăriceanu.

De asemenea, Tăriceanu a dat exemplul cotei de încredere a preşedintelui Klaus Iohannis, care a scăzut după învestirea în funcţia de preşedinte al României şi a spus că încrederea din partea cetăţenilor de care se bucură are legătură cu subiectele pe care le aduce în discuţie.

"Ei (liberalii – n.r.) consideră că pentru mine funcţia de preşedinte al Senatului este cea care mi-a dat încrederea pe care o am în momentul de faţă. Eu cred că este fals, dovadă că şi preşedintele României are o funcţie şi acest lucru nu-l împiedică să scadă în sondajele de opinie la capitolul încredere. Cred că ceea ce mi-a adus un procent ridicat de încredere din partea cetăţenilor este dat tocmai de problemele, de subiectele pe care le aduc în dezbatere şi care sunt legate de preocupările cetăţenilor acestei ţări", a mai spus preşedintele Senatului.

Liderul UNPR, Valeriu Steriu: Analizăm meritele lui Tăriceanu la conducerea Senatului

Preşedintele UNPR Valeriu Steriu a declarat, marţi, că formaţiunea sa nu a negociat cu PNL debarcarea lui Călin Popescu Tăriceanu de la şefia Senatului, afirmând că această posibilitate este analizată de senatorii UNPR şi că protocolul cu PSD este încă valabil.

„Noi nu am negociat cu nimeni. În clipa de faţă am avut o discuţie cu colegii de la Senat pentru a analiza şi noi această propunere, pentru a avea un punct de vedere al nostru, al UNPR. Analiza va continua după şedinţa de plen comun şi în funcţie de tot ce reiese din această analiză vizavi de meritele pe care le-a avut domnul preşedinte Tăriceanu la conducerea Senatului, în primul rând faţă de cetăţenii României, faţă de români vom avea un punct de vedere şi vom vedea dacă participăm sau nu la acest demers”, a declarat preşedintele UNPR Valeriu Steriu, întrebat care sunt motivele pentru care cer revocarea lui Tăriceanu şi când au avut loc ultimele negocieri cu PNL.

Întrebat dacă UNPR are o decizie, în acest sens, aşa cum anunţau liberalii, Steriu a afirmat că UNPR a început o analiză şi va avea un punct de vedere, „asta este o certitudine”.

Preşedintele UNPR a afirmat că nu negociază „nimic în clipa de faţă”, invocând protocolul UNPR-PSD.

„Nu negociem nimic în clipa de faţă, avem un protocol încă cu PSD. Vom vedea cum merge, în această săptămână, vizavi de Bucureşti, dar deciziile sunt ale UNPR. Deci, noi hotărâm în cadrul grupului nostru senatorial ce facem în cazul domnului senator Tăriceanu. Alte negocieri nu sunt în acest moment. Decizia este dacă intrăm şi noi în acest moment. Acolo ne aflăm în acest moment. Vom continua şedinţa”, a explicat liderul UNPR.

Valeriu Steriu a afirmat că „în nici un caz”UNPR nu este un partid pe cale de dispariţie, cum a afirmat AAlina Gorghiu precizând că UNPR îşi alege partenerii „funcţie de proiecte”.

„Dacă doamna Alina Gorghiu ne propune un proiect interesant vom merge în acel proiect. Vom avea alianţe mai departe, mai ales alianţe post-electorale”, a mai spus Steriu, adăugând că UNPR vrea să aducă un suflu nou în politica românească.

UNPR şi PSD au discuţii pe marginea protocolului, a afirmat Steriu.

„Suntem în discuţii cu PSD pe acest protocol, discuţiile vor continua în această săptămână până la 6 aprilie când se depun alianţele pre-electorale vom avea un punct de vedere comun sau independent”, a mai spus acesta.

Întrebat dacă va susţine un candidat PSD, la Sectorul 2, Steriu a afirmat că „rămâne de discutat”, afirmând că UNPR are o organizaţie puternică la Sectorul 2.

„Intenţionăm să punem în dreptul acestei organizaţii un candidat UNPR. Este prioritatea noastră”, a adăugat Steriu.„Pe placul UNPR este o variantă de la UNPR, al Sectorul 2”, a declarat liderul UNPR, afirmând că, în următoarele 3 zile, „cel putin 4 nume care sunt în clipa de faţă în măsurători vor genera un candidat”.

Gorghiu:Avem deja în jur de 50 de semnături pentru înlocuirea lui Tăriceanu, mizez şi pe UNPR

Copreşedintele PNL Alina Gorghiu a susţinut, marţi seara, că PNL a strâns deja în jur de 50 de voturi pentru debarcarea lui Călin Popescu Tăriceanu de la şefia Senatului, afirmând că aşteaptă ca UNPR să aibă o poziţie publică miercuri pe această temă şi că mizează pe sprijinul acestui partid.

"S-au strâns deja voturile necesare pentru demararea acestei proceduri (înlocuirea lui Călin Popescu Tăriceanu din funcţia de preşedinte al Senatului). Cred că sunt deja în jur de 50 de semnături, este nevoie de o treime pentru a putea fi depusă solicitarea la Biroul Senatului", a declarat copreşedintele PNL Alina Gorghiu.

Ea a afirmat că aşteaptă ca UNPR să aibă o poziţie publică, miercuri, şi că mizează pe spijinul UNPR.

"Aşteptăm ca UNPR să aibă mâine o poziţie publică. Ne-am consultat şi cu domnul Steriu, va avea o discuţie şi vor face publică o poziţie. Nu vreau să anticipez, dar lucrurile merg în această direcţie. UNPR a susţinut public în diverse voci că este necesară schimbarea domnului Tăriceanu de la Senat. Nu vreau să anticipez, dar vă spun că mâine mizez pe acest lucru", a mai spus Gorghiu.

Ea a precizat că nu a cerut semnăturile de la UNPR, afirmând că liderul acestui partid este plecat din ţară şi că liberalii mai pot aştepta până luni.

Copreşedintele PNL a spus că pentru acest demers nu sunt necesare semnăturile PSD, însă voturile acestora sunt "binevenite".

''Rămâne de văzut cum va reacţiona PSD, pentru că este vocal câte odată şi anunţă pe la toate colţurile că îl schimbă pe Tăriceanu, dar de aici până la asumarea publică este cale lungă. Nu avem nevoie de semnăturile lor,(în schimb-n.r.) suportul lor pentru schimbarea domnului Tăriceanu este binevenit", a susţinut Gorghiu.

Sâmbătă, noul preşedinte al UNPR, Valeriu Steriu, a declarat că în Senat s-a format o masă critică, care ar putea duce la schimbarea lui Călin Popescu Tăriceanu din funcţia de preşedinte, însă preciza că acest demers ar putea fi iniţiat de PSD sau de UNPR. "'E foarte posibil să fie un demers al PSD în această debarcare sau un demers al UNPR în această debarcare, nu este neapărat obligatoriu să vină cei din PNL. Există un curent la ora actuală la Senat. Rămâne de văzut în ce măsură se coagulează o majoritate'', a răspuns Steriu, întrebat fiind despre poziţiile liderilor UNPR care au cerut debarcarea lui Tăriceanu.

Potrivit articolului 30 din Regulamentul Senatului, revocarea din funcţie a preşedintelui Senatului poate fi propusă la cererea a minimum o treime din numărul total al senatorilor, în cel puţin una dintre următoarele împrejurări: a) încalcă prevederile Constituţiei; b) încalcă grav sau în mod repetat prevederile Regulamentului Senatului ori ale Regulamentului activităţilor comune ale Camerei Deputaţilor şi Senatului.

De asemenea, revocarea din funcţia de preşedinte al Senatului poate fi propusă şi de jumătate plus unu din numărul total al senatorilor. Propunerea de revocare se face în scris, sub semnătura iniţiatorilor, o singură dată într-o sesiune. Aceasta se depune la Biroul permanent care analizează, în prima sa şedinţă, îndeplinirea condiţiilor regulamentare şi decide, prin vot, introducerea acesteia în proiectul de ordine de zi a următoarei şedinţe de plen.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici