Politicienii scoşi din joc de DNA: Diferenţa de la bilanţul din 2015, faţă de cel din 2016 - FOTO

La bilanţul DNA pe anul 2015 se arată că procurorii au pus sub urmărire penală ”un prim-ministru, cinci miniştri, 16 deputaţi şi cinci senatori”, însă dincolo de cifrele seci, rezultatul se vede când privim cele două poze de la prezentarea oficială a bilanţului, din 2015 şi 2016.

3046 afișări
Imaginea articolului Politicienii scoşi din joc de DNA: Diferenţa de la bilanţul din 2015, faţă de cel din 2016 - FOTO

Politicienii scoşi din joc de DNA: Diferenţa de la bilanţul din 2015, faţă de cel din 2016. FOTO

La bilanţul pe anul 2015, Laura Codruţa Kovesi stătea la prezidiu alături de preşedintele Klaus Iohannis, premierul Victor Ponta şi ministrul de Interne şi vicepremier, Gabriel Oprea. În anul 2016, ultimii doi au dispărut din fotografia oficială, în special din cauza dosarelor pe care le au la DNA.

Victor Ponta a fost primul premier pus sub urmărire penală, în timp ce încă se afla în funcţie. Chiar dacă demisia a venit ca urmare a protestelor de stradă, prezenţa la DNA şi începerea urmăririi penale au erodat puternic imaginea Guvernului Ponta.

Victor Ponta este urmărit penal pentru fals în înscrisuri sub semnătură privată, complicitate la evaziune fiscală în formă continuată şi spălarea banilor în dosarul Turceni - Rovinari, fapte pe care le-ar fi săvârşit în perioada în care era avocat, conform procurorilor DNA.

Din imaginea de la bilanţul prezentat în 2015 lipseşte şi fostul vicepremier şi ministru de Interne, Gabriel Oprea. Între timp, DNA a început urmărirea penală faţă de Oprea în două dosare.

Potrivit DNA, Oprea se face vinovat de două infracţiuni de abuz în serviciu, una constând în folosirea resurselor umane şi materiale ale Ministerului Afacerilor Interne (MAI) pentru a asigura, în mod nelegal, însoţirea deplasărilor efectuate în perioada în care era ministru cu echipaje ale Poliţiei Rutiere, iar cealaltă constând în încheierea unui protocol în baza căruia procurorul general, Tiberiu Niţu, a beneficiat, în mod nelegal, de însoţirea deplasărilor efectuate cu echipaje ale Poliţiei Rutiere.

Într-un al doilea dosar de la DNA, Gabriel Oprea este acuzat de abuz în serviciu, în dosarul fostului şef al Departamentului de Informaţii şi Protecţie Internă, Nicolae Gheorghe. Potrivit DNA, Oprea ar fi alocat fonduri pentru utilarea biroului său cu un jacuzzi şi dotarea flotei Ministerului cu o maşină de 92.000 de euro, folosită pentru deplasările personale.

Marele absent de la bilanţul de anul trecut a fost procurorul general, Tiberiu Niţu, mesajul său fiind citit, la vremea respectivă, de adjunctul Bogdan Licu. Acelaşi Licu apare şi în fotografia de anul acesta, în calitate de procuror general interimar. Tiberiu Niţu a demisionat la începutul lunii februarie şi a ajuns să fie urmărit penal de DNA pentru complicitate la abuz în serviciu, în Dosarul coloanelor oficiale, alături de Gabriel Oprea.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici