Ponta: Avem o problemă extrem de gravă la ANRP, căutăm o soluţie în şedinţa de Guvern de miercuri

Preşedintele PSD, premierul Victor Ponta, a declarat, luni, după şedinţa BPN că la ANRP ”este o problemă extrem de gravă”, precizând că a informat şi CSM şi se caută o soluţie în şedinţa de Guvern, cu miniştrii de Justiţie şi de Finanţe, dar că ”acceptă că cei de la ANRP au dreptate”.

972 afișări
Imaginea articolului Ponta: Avem o problemă extrem de gravă la ANRP, căutăm o soluţie în şedinţa de Guvern de miercuri

Victor Ponta (Imagine: Andreea Alexandru/Mediafax Foto)

”Avem o problemă extrem de gravă la ANRP”, a spus Victor Ponta, precizând că cei din conducerea instituţiei sunt ”între ciocan şi nicovală”, pentru că este amendată în fiecare zi de către instanţă pentru că nu retrocedează proprietăţi.

Ponta a mai spus că, pe luna februiarie, ANRP a strâns amenzi care reprezintă de trei ori salariul fiecărui membru din conducere. ”Va trebui să găsim o soluţie, altfel nu va mai vrea nimeni să lucreze”.

Premierul a menţionat că speră ca împreună cu Ministerul de Justiţie şi de Finanţe să se găsească o soluţie în şedinţa de Guvern şi a adăugat că a informat şi CSM-ul, pentru ca ANRP-ul să funcţioneze în condiţii bune.

Potrivit lui Ponta, situaţia de la ANRP este ”blocată total”. ”Eu accept că au dreptate”, a mai spus Ponta, arătând că trebuie găsită o soluţie în şedinţa de guvern, ”ori perpetuăm un blocaj”.

”I-am rugat pe toţi ca până miercuri să găsim o soluţie, dar repet, oamenii au dreptate să nu mai lucreze. Sunt forţaţi să retrocedeze, altfel primesc amenzi. Pe de altă parte, nu a fost niciun fel de problemă de restituiri ilegale, cum a fost în perioada 2010-2012”, a mai declarat Victor Ponta, adăugând că le-a cerut celor din ANRP ”să fie atenţi şi să respecte legea, şi pentru asta s-au umplut de amenzi”.

”Absurdul este că amenzile se duc tot la bugetul de stat. Este o chestiune care trebuie reglementată”, a mai spus Victor Ponta despre situaţia de la ANRP.

Preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor (ANRP), George Băeşu, i-a înaintat premierului Victor Ponta un memoriu în care reclamă că instituţia este obligată la amenzi pentru neplata în termen a titlurilor de despăgubire, însoţit de demisia sa şi a celor doi vicepreşedinţi.

Băeşu a declarat, agenţiei MEDIAFAX, că în memoriu este precizat că împotriva ANRP există mii de procese în care este solicitată amendarea conducerii instituţiei cu zeci de mii de euro pentru neemiterea sau neplata în termenul legal de 30 zile a titlurilor de despăgubire, pentru dosare din urmă cu mai mulţi ani, existând deja decizii ale instanţei în acest sens.

Memoriul este însoţit de demisia sa şi a celor doi vicepreşedinţi ai ANRP.

El a arătat astfel că membrii conducerea ANRP se află în situaţia de a plăti amenzi de zeci de mii de euro pentru că nu au ştiut să fie "Supermeni".

"Ajungem să plătim individual, cei care ne-am asumat să spunem adevărul despre ce s-a întâmplat în România în acest domeniu. Noi suntem plimbaţi prin toată ţara pentru astfel de procese, iar legea astăzi, aşa cum e scrisă, este interpretată de unii în sensul că putem fi amendaţi şi în trecut", a spus Băeşu.

El a precizat că memoriul a fost înaintat premierului alături de demisia sa şi a celor doi vicepreşedinţi, iar şeful Guvernului a cerut ca memoriul să intre în atenţia Ministerului Justiţiei, pentru verificări.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici