Ponta: Băsescu să-şi folosească şarmul cu doamna Merkel pentru următorul summit. Eu mă ocup de restul

Premierul Victor Ponta a declarat luni, la finalul şedinţei USL, că şeful statului ar trebui să se folosească de "şarmul" şi de "respectul" de care se bucură în Germania pentru a obţine condiţii mai avantajoase pentru România în cazul bugetului UE, afirmând că el se va ocupa de celelalte ţări.

1444 afișări
Imaginea articolului Ponta: Băsescu să-şi folosească şarmul cu doamna Merkel pentru următorul summit. Eu mă ocup de restul

Ponta: Băsescu să-şi folosească şarmul cu doamna Merkel pentru următorul summit.Eu mă ocup de restul

"Cele 48 de miliarde propuse iniţial de Comisia Europeană, ca să fim realişti, probabil că nu se vor putea păstra, important e cât se taie din cei 48. E mare diferenţă dacă se taie un miliard sau dacă se taie zece", a spus Ponta.

De asemenea, Ponta a precizat că, dincolo de cifra totală alocată României, este "foarte important" să fie scoase prevederile "puse numai pentru România sau care dezavantajau România".

"Începând cu faimosul paragraf 45, cel legat de absorbţia în 2011 - pentru că paragraful se referea la gradul de absorţie din 2011, ceea ce însemna să fim pedepsiţi în 2014-2020 pentru lipsa de capacitate de până în 2011. Fac această precizare pentru pedeliştii care ne tot ceartă pe la televizor, legătura se făcea cu gradul lor de absorbţie", a explicat premierul.

Ponta a menţionat că această prevedere pentru corelarea bugetului cu gradul de absorbţie a fost introdus la cererea Germaniei.

"Ştiind prietenia şi respectul pe care îl inspiră domnul preşedinte Băsescu în Germania, sunt convins că va reuşi să inspire şi scoaterea acelui paragraf 45. Tot Germania este cea care se opune intrării noastre în Schengen, iarăşi mă bazez pe şarmul şi carisma domnului preşedinte Băsescu în faţa Germaniei pentru a ne rezolva această problemă. (...) Dacă ne conjugăm eforturile, domnul preşedinte cu Germania, eu cu celelalte ţări, avem şanse mai mari pentru următoarea întâlnire", a mai spus Ponta.

Premierul a concluzionat că inclusiv şeful statului a avut noroc prin faptul că nu s-a luat o decizie la nivelul Consiliului European în cazul bugetului 2014-2020.

"Cu un efort conjucat, o să putem la următorul summit să avem condiţii mult mai bune. Condiţiile de acum erau foarte proaste pentru România, erau inacceptabile pentru România şi atunci e bine că nu s-a ajuns la o decizie şi a scăpat şi domnul Băsescu - să nu trebuiască nici aşa, nici aşa. Nu s-a certat nici cu doamna Merkel, nu s-a certat nici cu noi, a avut noroc", a declarat premierul.

În plus, el a susţinut că majorarea plăţilor directe în agricultură prevăzute pentru România şi invocate de preşedintele Traian Băsescu erau deja cuprinse în tratatul de aderare.

"E meritul, dacă vrea, a domnului Tăriceanu, al cui o vrea, dar nu al lui, că nu s-a discutat asta la Bruxelles. Sigur, nu putea să se întoarcă cu mâna goală de la Bruxelles, s-a întors şi el cu ce am obţinut în 2007", a susţinut Ponta.

"Mi-aş fi dorit, ca orice pro-european, să existe o soluţie la acest summit, dar ca foarte mulţi alţi prim-miniştri sau ca preşedintele Parlamentului European, domnul Schulz, am spus «Decât o soluţie proastă, mai bine să nu existe acum o soluţie, să se negocieze în conzinuare». Eu sunt convins că România, prin preşedinte, prin prim-ministrul, prin miniştrii de resort, prin toate pârghiile care ţin de negociere, trebuie să continue până la următorul summit din ianuarie-februarie să-şi găsească aliaţi şi să elimine acele prevederi net dezavantajoase pentru România", a susţinut Ponta.

Cine te reprezintă? Află totul despre politicienii aflaţi în funcţii publice!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici