Ponta: Camera Deputaţilor să aibă principalele atribuţii, Senatul să fie o cameră a structurilor locale

USl va propune, la modificarea Legii electorale, ca principalele atribuţii legate de buget să revină Camerei Deputaţilor, inclusiv controlul asupra Guvernului, iar Senatul să fie "un tip de cameră a structurilor locale", dar şi cu atribuţii de politică externă şi apărare, a declarat premierul Ponta.

232 afișări
Imaginea articolului Ponta: Camera Deputaţilor să aibă principalele atribuţii, Senatul să fie o cameră a structurilor locale

Ponta: Camera Deputaţilor să aibă principalele atribuţii, Senatul să fie o cameră a structurilor locale (Imagine: Razvan Chirita/ Mediafax Foto)

El a arătat, la un seminar pe tema reformei electorale, că modificările sistemului electoral şi cele constituţionale trebuie să aibă drept scop asigurarea stabilităţi politice, a majorităţii parlamentare, a reprezentatiităţii regionale, dar să vizeze şi creşterea eficienţei parlamentare.

Şeful Executivului a plecat de la ideea că actualul sistem electoral trebuie modificat deoarece are "dezavantaje evidente", printre care se numără şi un uriaş cost de campanie.

De asemenea, premierul a spus că viitorul sistem electoral ar trebui să schimbe şi modul în care cele două camere ale Parlamentului îşi vor desfăşura activitatea.

"Ideea cu care USL va veni în cadrul procesului de modificare a Legii electorale este aceea de a avea o Cameră a Deputaţilor aleasă proporţional şi care să aibă principalele atribuţii constituţionale legate de buget, să fie cameră decizională pe majoritatea absolută a temelor legislative, inclusiv controlul asupra Guvernului, moţiuni simple, şi un Senat - pe care noi aşa l-am propus, nu este obligatoriu ca aşa să rămână, sigur s-ar putea să fie o nouă încercare greşită - dar să încercăm să avem un sistem de reprezentare prin vot majoritar, adică fiecare judeţ şi implicit, după aceea, fiecare regiune, în funcţie de numărul de judeţe, să aibă doi senatori, în aşa fel încât Senatul să fie un tip de cameră a autorităţilor, a structurilor administrative locale, fie că e vorba de regiuni, fie de judeţe, care să aibă în plus faţă de legislaţia care ţine de dezvoltarea regională eventuale atribuţii întâlnite şi în alte sisteme legate de politica externă şi de politica de apărare", a spus Ponta.

Liderul USL a explicat faptul că, pentru creşterea eficienţei parlamentare, proiectele legislative pot fi aprobate doar în camera decizională şi doar citite în cealaltă cameră.

Ponta a precizat că se pune problema unei schimbări constituţionale care să reducă timpul şi complexitatea procedurilor.

"Am discutat (în USL-n.r.) inclusiv despre faptul că orice proiect de lege să nu mai fie votat decât în camera decizională, să fie doar citit în camera primă sesizată sau să putem să facem amendamente doar într-una din camere, ca să nu pierdem prea mult pe circuitul legislativ. Aici există şi un pericol: asta înseamnă că vom avea şi greşeli multe în legi. Dezavantajul duratei procedurii parlamentare are avantajul că poţi să îndrepţi lucrurile care inevitabil ar trebui să le îndrepţi în lege", a spus Ponta.

El a mai explicat că, în final, se va ajunge tot la un sistem mixt care s-ar putea să nu îndeplinească aşteptările, însă se intenţionează ca prin modificarea Legii electorale şi a Constituţiei să se asigure o mai bună reprezentativitate pentru persoana care ajunge în Parlament.

"Dacă ajungem la concluzia că votul va fi majoritar dintr-un tur, tot e în regulă; dacă ajungem la concluzia că ne întoarcem la (votul-n.r.) proporţional, până la urmă partidul răspunde pentru cei care-i pune pe listă, dar sistemul actual în care nu răspunde nimeni şi nici nu se ştie cine ajunge în Parlament e clar cel mai frustrant", a afirmat Ponta.

Totodată, premierul a spus că se doreşte sporirea puterii şi consistenţei camerei inferioare, pentru că în aceasta sunt reprezentate toate opţiunile politice.

O altă temă abordată de premier a fost cea referitoare la traseismul politic. În opinia sa, un parlamentar care îşi schimbă partidul trebuie să fie pus obligatoriu, din nou, în faţa unui tip de test electoral, acesta putând fi un "sistem de referendum" în colegiu în care a fost ales sau în judeţul pe care-l reprezintă.

"Traseismul politic, până la urmă, trebuie luat în considerare. Ceea ce există în toate ţările ca excepţie, respectiv traseismul politic, în România a fost şi a devenit o regulă. Indiferent că uneori se profită, alteori te dezavantajează, e un sistem pe care trebuie să-l schimb" a subliniat liderul USL.

În încheierea discursului său, Ponta i-a chemat la dialog pe partenerii politici, el precizând că ideile USL pot fi discutate şi negociate.

"Nu pot să spun în acest moment că USL are o poziţie bătută în cuie, clară şi pe care n-o vom mai negocia cu celelalte părţi, pentru că ideea este de a găsi un sistem cât de cât agreat cu toate forţele politice. Mai e un mare avantaj: oricine spune că ştie ce se va întâmpla în 2016 cred că se hazardează. Nimeni nu ştie exact cum vor arăta opţiunile politice în 2016. Şi atunci, cred că 2013 reprezintă o oportunitate de a construi un sistem, nu plecând de la interesele directe cum s-a făcut de obicei <<cum mi-ar prinde mie bine acum>>, ci de la ideea de a rezolva câteva din marile nemulţumiri care există faţă de sistemul electoral şi de reprezentarea parlamentară", a conchis Ponta.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici