Ponta: CE a propus ca fondurile UE să nu fie reduse în 2014-2020, inclusiv pentru România

Comisia Europeană (CE) a propus în reuniunea Consiliului European ca România şi alte state membre să nu aibă fonduri UE reduse în perioada 2014-2020, preşedintele CE, Jose Manuel Barroso, recomandând în acelaşi timp autorităţilor de la Bucureşti să crească gradul de absorbţie a banilor comunitari.

862 afișări
Imaginea articolului Ponta: CE a propus ca fondurile UE să nu fie reduse în 2014-2020, inclusiv pentru România

Ponta: CE a propus ca fondurile UE să nu fie reduse în 2014-2020, inclusiv pentru România (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Discuţii concrete pe această temă vor avea loc în semestrul al doilea al acestui an, sub preşedinţia cipriotă a Uniunii Europene, a declarat, joi seara, la Bruxelles, premierul Victor Ponta.

"O veste bună, care urmează să se concretizeze în semestrul II, este discuţia de principiu asupra cadrului financiar multianual 2014-2020, în care România şi-a manifestat susţinerea faţă de propunerea Comisiei, pe care o considerăm avantajoasă, iar Declaraţia adoptată la Bucureşti de către "Grupul Prietenilor Coeziunii" a fost reţinută ca element principal în trecerea în perioada imediat următoare la discuţiile pe cifre şi date concrete. Asta înseamnă că România, în 2014-2020, nu va avea fonduri europene reduse, nici pe ceea ce priveşte plăţile directe în politica agricolă comună, nici pe fondurile structurale şi de coeziune, dar ţine foarte mult de noi să îmbunătăţim capacitatea de absorbţie a fondurilor europene şi să identificăm în mod corect priorităţile pentru 2014-2020", a spus Ponta.

El a mai arătat că din partea CE este sesizată şi o flexibilitate în ceea ce priveşte realocările de fonduri de la un program operaţional la altul în cadrul anvelopei financiare disponibile pentru România.

Ponta a mai declarat, la Bruxelles, că în cadrul recomandărilor specifice de ţară ale preşedintelui Comisiei Europene a fost apreciat faptul că România s-a încadrat în coordonatele acordului încheiat cu Fondul Monetar Internaţional, Comisia Europeană şi Banca Mondială, principala recomandare fiind de respectare în continuare a obligaţiilor asumate de Guvern.

La începutul lunii iunie, la Bucureşti s-au reunit reprezentanţi la nivel înalt din Bulgaria, Cehia, Cipru, Croaţia, Estonia, Grecia, Ungaria, Letonia, Lituania, Malta, Polonia, Portugalia, Slovacia, Slovenia şi Spania, precum şi preşedintele Comisiei Europene. În cadrul acelei reuniuni, organizată sub titulatura "Grupul Prietenilor Coeziunii", a fost semnată o Declaraţie comună în care se insistă pentru menţinerea unui "nivel corespunzător" al finanţării, în scopul creşterii economice şi creării locurilor de muncă, Declaraţia reprezentând un demers comun de menţinere a finanţării în perspectiva discuţiilor de la Consiliul European, din 28-29 iunie, în care este analizat cadrul financiar multianual al UE.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici