Ponta cere ministrului Justiţiei să găsească o soluţie pentru ANRP cu CSM şi ICCJ

Premierul Ponta i-a solicitat ministrului Justiţiei, Robert Cazanciuc, să continue discuţiile cu Consiliul Suprem al Magistraturii (CSM) şi Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) pentru a găsi o soluţie ca Autoritatea Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor (ANRP) să îşi continue activitatea

472 afișări
Imaginea articolului Ponta cere ministrului Justiţiei să găsească o soluţie pentru ANRP cu CSM şi ICCJ

Victor Ponta (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)

"Vă rog să continuaţi discuţiile cu CSM, Înalta Curte, cu Autoritatea pentru Restituirea Proprietăţilor, ca să găsim soluţia de funcţionare în continuare a autorităţii, în condiţiile în care, după toate relele din anii 2010, 2011, 2012, acum e bine că au făcut curăţenie şi că aplică nişte proceduri prin care să nu mai apară situaţiile ilegale de atunci", i-a spus Ponta ministrului, miercuri, la începutul şedinţei săptămânale a Guvernului, în faţa presei.

Luni, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor, George Băeşu, a declarat agenţiei MEDIAFAX că i-a înaintat premierului Victor Ponta un memoriu în care reclamă că instituţia este obligată la amenzi pentru neplata în termen a titlurilor de despăgubire, însoţit de demisia sa şi a celor doi vicepreşedinţi

Băeşu a declarat, în exclusivitate pentru MEDIAFAX, că în memoriu este precizat că împotriva ANRP există mii de procese în care este solicitată amendarea conducerii instituţiei cu zeci de mii de euro pentru neemiterea sau neplata în termenul legal de 30 zile a titlurilor de despăgubire, pentru dosare din urmă cu mai mulţi ani, existând deja decizii ale instanţei în acest sens.

Memoriul este însoţit de demisia sa şi a celor doi vicepreşedinţi ai ANRP, iar în document conducătorii Autorităţii reclamă că sunt vizaţi de cereri de amendare în peste 150 procese şi riscă să plătească cu patrimoniul propriu pentru neplata sau neemiterea titlurilor de despăgubire, fără să aibă însă vreo vinovăţie, ci doar pentru că legislaţia este neclară, fiind astfel într-o situaţie ridicolă.

Băeşu a arătat că membrii conducerii ANRP se află în situaţia de a plăti amenzi de zeci de mii de euro pentru că nu au ştiut să fie "Supermeni".

"Ajungem să plătim individual, cei care ne-am asumat să spunem adevărul despre ce s-a întâmplat în România în acest domeniu. Noi suntem plimbaţi prin toată ţara pentru astfel de procese, iar legea astăzi, aşa cum e scrisă, este interpretată de unii în sensul că putem fi amendaţi şi în trecut", a spus Băeşu.

El a precizat că memoriul a fost înaintat premierului alături de demisia sa şi a celor doi vicepreşedinţi, iar şeful Guvernului a cerut ca memoriul să intre în atenţia Ministerului Justiţiei, pentru verificări.

Ulterior, premierul Victor Ponta a declarat că la ANRP ”este o problemă extrem de gravă”, precizând că a informat şi CSM şi se caută o soluţie în şedinţa de Guvern, cu miniştrii de Justiţie şi de Finanţe, dar că ”acceptă că cei de la ANRP au dreptate”.

Premierul a adăugat, despre situaţia Agenţiei pentru Restituirea Proprietăţilor că, pe de o parte, Parchetul face largi investigaţii legate de modul de retrocedare, de restituiri în natură sau echivalent, iar pe de altă parte toată conducerea ANRP e amendată în fiecare zi de instanţe că nu retrocedează în 30 zile”.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici