Ponta cere oficial DNA să publice imediat convorbirile care i-au fost interceptate. Procurorul Bălan, interceptat din februarie, i-a cerut lui Ponta o întâlnire

Premierul Victor Ponta a anunţat că solicită oficial Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) să publice imediat convorbirile telefonice care i-au fost interceptate, spunând că, dacă discuţiile nu sunt prezentate public, înseamnă că această instituţie a intrat în bătălia politică.

9421 afișări
Imaginea articolului Ponta cere oficial DNA să publice imediat convorbirile care i-au fost interceptate. Procurorul Bălan, interceptat din februarie, i-a cerut lui Ponta o întâlnire

Victor Ponta (Imagine: Gabriel Petrescu/Mediafax Foto)

El a arătat, în şedinţa de miercuri a Guvernului, că este normal ca un prim-ministru, "ca orice român", să fie interceptat în discuţiile telefonice şi a spus că speră ca, dacă se poate, să nu fie totuşi prezentate public discuţiile cu soţia sa.

"În fiecare zi vom avea un nou atac politic, o nouă dezinformare. Am văzut astăzi că vorbesc la telefon să pun şefi pe nu ştiu unde. Bine,  nu este în competenţa mea, dar asta chiar nu interesează pe nimeni, motiv pentru care vreau să vă anunţ că o să solicit Direcţiei Naţionale Anticorupţie să publice imediat orice convorbire telefonică a mea pe care au interceptat-o, că dacă nu o publică şi o dau doar pe surse la prietenii din presă, înseamnă că intră în bătălia politică şi eu nu cred că cineva îşi doreşte acest lucru. Sper să dea rapid orice convorbire a mea. Sigur, sunt prim-ministru, este normal să fiu interceptat, în definitiv sunt un român şi orice român trebuie să fie interceptat, dar eu mai mult decât atât, ca să fie un stat democratic, să nu fim acuzaţi că nu suntem o democraţie. Eu fiind şi prim-ministru şi având de gestionat treburile ţării, într-o perioadă de campanie şi de bătălie politică până pe 29 iulie, este normal să cer DNA să publice ce am vorbit la telefon. Dacă se poate să nu publice ce am vorbit cu soţia, le voi fi recunoscător", a spus Ponta.

Premierul a precizat că va trimite DNA o cerere oficială în acest sens, deoarece vrea ca subiectul să fie închis rapid, dar a adăugat că nu îşi face iluzii că în următoarea zi nu va apărea altceva.

"Toate celelalte convorbiri ale mele sunt publice, sunt legale, şi voi cere astăzi oficial celor de la DNA dacă au - eu aşa am citit în ziarele lor - că au convorbiri ale mele. Dacă au, îi rog să le publice pentru a nu fi influenţat în niciun fel...Aşa citesc în ziarele care citează ziarele de la CSM, eu nu am acces decât legal şi nici nu vreau să am altfel. Voi face o cerere legală, pentru că vreau să închidem rapid. Asta nu înseamnă că îmi fac iluzii că mâine nu va apărea altceva", a spus Ponta.

El s-a adresat apoi miniştrilor Transporturilor şi Finanţelor, spunându-le că, dacă au fost interceptaţi şi ei, să publice convorbirile în care le-a cerut să aplice diferite măsuri în domeniile pe care le conduc, cerându-le astfel miniştrilor să nu uite de aceste solicitări.

"Vă rog un singur lucru: să fiţi calmi. Mai este puţin până pe 29 iulie şi atunci o nebunie de opt ani se va încheia într-o zi prin votul oamenilor", a conchis premierul în discuţia cu miniştrii.

Consiliul Superior al Magistraturii anunţă că a încuviinţat, marţi, la solicitarea DNA, percheziţionarea biroului folosit de procurorul George Bălan, membru al CSM, şi a biroului şi locuinţei procurorului Marcel Sâmpetru, detaşat la CSM, ambii având calitatea de învinuiţi.

Surse judiciare au declarat anterior că procurorii DNA au început urmărirea penală împotriva lui George Bălan, membru al CSM, fost vicepreşedinte al Consiliului, şi a consilierului acestuia, Marcel Sâmpetru, fost adjunct al procurorului general în perioada mandatului lui Ilie Botoş.

Potrivit surselor citate, George Bălan şi Marcel Sâmpetru şi-ar fi negociat cu persoane din conducerea USL funcţiile de procuror general al României, respectiv cea de procuror-şef al DNA, existând interceptări în acest sens.

Preşedintele PSD, premierul Victor Ponta, afirmă, miercuri dimineaţă, pe Twitter, în engleză, că nu vrea să aibă nimic de a face cu alegerea conducerii DNA şi a Procurorului General, iar pe Facebook scrie că urmează o nouă zi de manipulări şi minciuni şi că nu se poate coabita cu Traian Băsescu.

Premierul a declarat de mai multe ori în ultima perioadă de că procurorul general al României şi şeful Direcţiei Naţionale Anticorupţie trebuie numiţi doar de către Consiliul Superior al Magistraturii, fără implicarea ministrului Justiţiei şi a preşedintelui ţării.

El a arătat că, din câte ştie, fără a avea atribuţii în acest domeniu ca prim-ministru, atât şefului DNA, Daniel Morar, cât şi procurorului general Codruţa Kovesi le expiră mandatul în jurul atei de 1 septembrie şi a susţinut că nu a discutat cu ministrul Justiţiei legat de nominalizările pe care acesta urmează să le înainteze.

"Ministrul are de la mine mână liberă totală pentru a asigura independenţa justiţiei şi a propune oameni care să nu aibă nicio legătură nici cu preşedintele, nici cu primul-ministru, nici cu PSD sau PDL. Am fost procuror atâţia ani şi dacă am urât ceva era să primesc tot felul de influenţe politice. Nu o să fac eu acum exact ce nu îmi plăcea mie atunci", a spus Ponta.

Şeful Guvernului a susţinut totodată că vor exista şi consultări cu oficialii de la Bruxelles legate de numiri la şefia DNA sau a Parchetului General.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici