Ponta: Cifrele prezentate de Traian Băsescu nu au nicio legătură cu realitatea

Liderul PSD, Victor Ponta, a declarat, vineri, la Buzău, că cifrele anunţate, joi seară, de Traian Băsescu privind economiile care s-ar realiza odată cu reducerea pensiilor şi a salariilor din sectorul bugetar nu au nicio legătură cu realitatea, acest subiect urmând să fie discutat în BPN de luni.

38 afișări
Imaginea articolului Ponta: Cifrele prezentate de Traian Băsescu nu au nicio legătură cu realitatea

Ponta: Cifrele prezentate de Traian Băsescu nu au nicio legătură cu realitatea (Imagine: Gabriel Petrescu/Mediafax Foto)

Preşedintele PSD, Victor Ponta, a afirmat că social-democraţii vor trebui să analizeze foarte serios datele pe care preşedintele Traian Băsescu le-a făcut publice joi seară, discuţiile urmând să aibă loc luni, în Biroul Permanent Naţional al partidului, social-democratul adăugând că din primele estimări cifrele invocate de şeful statului nu sunt cele reale.

"Pentru BPN de luni, am discutat cu o parte dintre colegii mei, va trebui să analizăm serios, tehnic, anunţul făcut de Traian Băsescu. Din primele estimări, se pare că cifrele prezentate nu au nicio legătură cu realitatea, 15% din pensii nu înseamnă 500 de milioane de euro, 25% din anvelopa salarială nu e 2% din PIB, cred că au fost puse din burtă. Dar luni, vom avea o reacţie serioasă, tehnică şi politică la ceea ce a anunţat Traian Basescu", a declarat Victor Ponta.

Liderul PSD a precizat că partidul său va colabora atât cu PNL şi cu PC, cât şi cu sindicatele pentru identificarea unor soluţii privind ieşirea din situaţia în care a ajuns ţara şi privind contracararea efectelor "genocidului social" declanşat de preşedintele Traian Băsescu.

"Ne-am gândit la o strategie comună nu doar cu liberalii şi conservatorii - celelalte două partide aflate în Parlament şi în opoziţie - dar şi cu celelalte două forţe politice, cu asociaţiile profesionale, cu sindicatele. Sper ca anunţul de ieri (n.r. - joi) al preşedintelui le-a demonstrat şi liderilor sindicali de la centru că cei judeţeni au fost alături de noi în 1 mai, că e inutil să stai la masa discuţiilor cu Boc şi cu miniştrii lui pentru că oricum nu decid ei ceva, ci singura decizie e la Cotroceni, iar de la Cotroceni palmele pe care le-au luat aseară cred că le-au spulberat orice urmă de iluzie. Suntem dispuşi şi vom ceda orice formă de orgoliu politic pentru a colabora cu toţi cei care vor să oprească acest genocid social pe care l-a anunţat ieri preşedintele şi prim-ministrul Traian Băsescu - pentru că de ieri nu mai avem premier", a spus Ponta.

Victor Ponta s-a referit şi la moţiunea de cenzură pe care ar urma să o depună PSD împotriva Guvernului, spunând că textul acestei moţiuni va cuprinde şi observaţiile celorlalte partide din Opoziţie.

"E un proiect de moţiune, nu am depus încă, liberalii nu pot depune, noi putem, dar în moţiune vor fi primite toate observaţiile de la toţi. Va fi o moţiune de cenzură adevărată împotriva actualului Guvern. Dacă chiar se doreşte punerea în practică a măsurilor de ieri, tehnic şi constituţional nu se poate face acest lucru decât prin angajarea răspunderii Guvernului. Nu e o altă cale constituţională, a zis şi Şeitan (n.r. - Mihai Şeitan, ministrul Muncii) că habar n-aveau, n-au niciun text scris, chiar dacă l-ar scrie în trei zile ca la legea ANI, chiar dacă vor veni în orice formulă, n-au altă soluţie. La angajarea răspunderii Guvernului dacă Guvernul Băsescu îşi va asuma răspunderea pe acest pachet fiscal va fi de asemenea dreptul nostru, al opoziţiei, să depunem moţiune de cenzură", a declarat liderul PSD.

Ponta a menţionat că partidul pe care îl conduce se va bate împotriva acestor măsuri "şi pe stradă şi în Parlament şi unde va fi nevoie", precizând că măsurile anunţate de Traian Băsescu ar putea scoate în stradă sindicaliştii, dar şi oamenii obişnuiţi.

"Actuala coaliţie de guvernare PDL - Independenţi, nu mai este permeabilă la critici parlamentare şi atunci, da, cred că va trebui să ieşim în stradă", a spus Ponta.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, joi, că, după negocierile cu FMI, pensiile şi ajutoarele de şomaj vor scădea cu 15%, salariile din sistemul bugetar cu 25%, inclusiv salariul minim, şi vor fi reduse "masiv subvenţiile", banii urmând să fie alocaţi ţintit "către cei care au nevoie de sprijin financiar".

Şeful statului adăuga că această măsură trebuie luată de la 1 iunie. Ulterior, răspunzând unei întrebări la finalul declaraţiilor, şeful statului declara că rezultatul evaluărilor asupra eficienţei funcţionarilor va trebui să fie gata până la sfârşitul lunii decembrie.

Surse participante la negocierile cu FMI au declarat pentru MEDIAFAX că peste 140.000 de angajaţi din sectorul public vor fi disponibilizaţi până la începutul anului viitor, pentru a menţine cheltuielile de personal în 2011 în limitele convenite cu FMI.

Liderii celor cinci confederaţii sindicale s-au întâlnit, vineri dimineaţă, pentru a stabili calendarul protestelor la care vor recurge în urma măsurilor anunţate de şeful statului privind scăderea pensiilor, a fondului de salarii, a ajutorului de şomaj, a prestaţiilor sociale şi a subvenţiilor.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici