Ponta: De şase ani, de când Băsescu luptă cu corupţia, avem numai rapoarte negative pe Justiţie

Liderul PSD, Victor Ponta, a declarat marţi pentru MEDIAFAX, comentând raportul publicat de Comisia Europeană, că de şase ani, de când preşedintele Traian Băsescu este în fruntea statului şi "luptă cu corupţia", România înregistrează numai rapoarte negative pe acest domeniu.

21 afișări
Imaginea articolului Ponta: De şase ani, de când Băsescu luptă cu corupţia, avem numai rapoarte negative pe Justiţie

Ponta: De şase ani, de când Băsescu luptă cu corupţia, avem numai rapoarte negative pe Justiţie (Imagine: Andreea Alexandru/Mediafax Foto)

"Din păcate nu e nicio supriză raportul de ţară, în sensul că de şase ani, de când domnul Băsescu este preşedinte şi luptă cu corupţia, avem numai rapoarte negative", a spus Ponta.

El a subliniat că aceste rapoarte negative sunt date în contextul în care aceiaşi oameni, respectiv Cătălin Predoiu şi Daniel Morar, sunt "ţinuţi", în toate Guvenele, la Ministerul Justiţiei şi, respectiv, la DNA.

"Ţinem acelaşi ministru în toate Guvernele, şi avem rapoarte negative, ţinem acelaşi şef la DNA şi avem rapoarte negative. Acum majoritatea parlamentară, la două noaptea, a ştiut să voteze judecător la Curtea Constituşională, şi e aceeaşi", a spus Ponta.

El a arătat că acest raport pe Justiţie nu va schima nimic în acest domeniu. "Ceea ce e mai rău e că nci acum nu se va întâmpla nimic. Vom avea exact aceeaşi oameni în funcţii şi la anul Justiţia română va fi în acelaşi stadiu catastrofal în care se află acum", a conchis Ponta.

CE a dat publicităţii, marţi, cel de al patrulea raport anual de la crearea MCV cu privire la stadiul procesului de reformă, document ce cuprinde o analiză a situaţiei din Justiţie şi recomandări privind următoarele măsuri care trebuie luate în domeniu.

Executivul UE "invită" România să ia o serie de măsuri imediate în lupta împotriva corupţiei, menţionând explicit corectarea Legii ANI, monitorizarea sancţiunilor aplicate în cazurile de corupţie la nivel înalt şi instaurarea transparenţei depline în domeniul achiziţiilor publice.

CE arată că, în pofida unor progrese în anumite domenii, există importante neajunsuri în eforturile României de a înregistra progrese în cadrul MCV, că angajamentul politic este insuficient, iar amendamentele la Legea ANI reprezintă un serios pas înapoi.

Comisia recomandă României revizuirea competenţelor Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie şi creşterea rolului Institutului Naţional al Magistraturii. De asemenea, Comisia precizează că va publica un nou raport privind justiţia din România în vara anului 2011.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici