Ponta, despre consultările pe Codul fiscal: Pentru mine, linia roşie este 20% TVA

Premierul Victor Ponta a declarat, luni seară, referitor la negocierile care urmează să aibă loc între partide pe tema noului Cod fiscal, că, din punctul său de vedere, "linia roşie" ar fi reducerea la 20% a TVA.

317 afișări
Imaginea articolului Ponta, despre consultările pe Codul fiscal: Pentru mine, linia roşie este 20% TVA

Ponta, despre consultările pe Codul fiscal: Pentru mine, linia roşie este 20% TVA (Imagine: Shutterstock)

"Din punctul meu de vedere, dacă îi ajută cu ceva la negocierea politică, eu nu mă bag la negocieri politice că nu sunt şef de partid. Dar, dacă îi ajută cu ceva, să revenim la 20% TVA, adică mai scădem 1,8 miliarde de lei (un punct TVA - n.r.) ... În rest, taxa pe construcţii, ok, eu în continuare cred că nu e un lucru rău, de principiu, dar poate că ajută firmele să îşi... Iar impozitul pe dividende e o măsură foarte liberală, adică, să ştiţi, votanţii social-democraţi nu au dividende, dar dacă vor ei să o dea jos şi pe aceasta, PNL-ul... Pentru mine, linia roşie, ca să aibă sens tot ce am muncit până acum, este 20% TVA. (...) Aşa cred eu că e bine", a spus Ponta, la România TV.

El a menţionat că, iniţial, Guvernul a propus 20% TVA, iar PNL a susţinut 19%.

De asemenea, el a fost întrebat dacă, în eventualitatea în care s-ar conveni în urma consultărilor dintre partide o altă cotă de TVA, respectiv 21%, s-ar putea pune problema plecării sale din funcţie. "Eu îmi fac datoria. Eu sunt un general manager, în acest moment, al Guvernului şi am patru oameni în Consiliul de Administraţie, domnul Liviu Dragnea, domnul Oprea, domnul Tăriceanu şi domnul Daniel Constantin. Datoria mea este să le spun cum arată lucrurile, după care ei o să ia decizia politică", a spus Ponta.

Premierul Victor Ponta a mai declarat că reducerea TVA este sustenabilă, la fel ca celelalte măsuri cu impact bugetar negativ din noul Cod fiscal, având în vedere încasările suplimentare la buget, dar şi activitatea antifraudă a ANAF.

Prim-ministrul a menţionat că există trei măsuri cu impact bugetar negativ în noul Cod fiscal - reducerea TVA, eliminarea taxei pe construcţii speciale şi eliminarea impozitului pe dividende, care vor aduce un minus de 11,3 miliarde de lei la buget, dintre care 9 miliarde înseamnă doar scăderea TVA.

"Nouă miliarde este impactul brut, dar de exemplu tot ce plăteşte statul român acum, construcţii, autostrăzi, inclusiv utilităţi, toate se reduc cu 5%, adică şi noi plătim mai puţin TVA, deci noi scădem şi la cheltuielile statului român. Un miliard de lei şi ceva se reduce doar din ce cheltuieşte statul român", a explicat premierul.

Victor Ponta a susţinut că aceşti bani vor fi acoperiţi, în principal, din încasările suplimentare la buget, pe care le estimează la 20 de miliarde de lei pe parcursul anului 2015. Premierul spune că, faţă de primele şase luni ale anului 2014, în 2015 aceste încasări au crescut, de la 106 miliarde de lei, la 116 miliarde. "Deci plus 10 miliarde de lei în şase luni. Dacă facem matematică, teoretic ar trebui să avem până la finalul anului plus 20 de miliarde încasări. Nu vorbesc de cheltuieli mai mici, că am avut şi cheltuieli mai mici", a explicat el.

Potrivit acestuia, reducerea TVA la alimente a adus un plus de 60 de milioane de lei în primele şase luni, iar o mare parte a impactului reducerii cotei TVA va fi acoperită prin activitatea ANAF. "Din TVA, prin activitatea ANAF, antifraudă, (...) pe primele şase luni am avut un miliard de euro în plus faţă de primele şase luni ale anului 2014", a spus Ponta.

Premierul a precizat că aceste date le au atât PNL, cât şi preşedintele Klaus Iohannis, pe care i-a acuzat că politizează subiectul noului Cod Fiscal.

"Preşedintele nu a trimis Codul Fiscal, ştiţi cum se face. (...) Preşedintele a zis doar reexaminaţi, nu a zis nici ce să reexaminaţi, nici ce text, nici ce măsură. Înţeleg că după aceea, după ce a retrimis, s-a discutat dacă avem bani sau nu", a spus premierul.

Victor Ponta a susţinut că preşedintele Iohannis s-a răzgândit în privinţa Codului fiscal pentru a-i ajuta pe liberali. "De ce a dat domnul Iohannis înapoi? Păi, vă spun eu de ce, că a zis că dacă face Ponta vine PNL şi ce mai face? Iertaţi-mă, dar asta nu e o gândire naţională, e o gândire de şef de partid. (...) Discuţia este 100% politică", a spus Victor Ponta, care a adăugat că reacţia PNL pe acest subiect "este de Caragiale". "Nu mai ştiu Gorghiu şi Blaga pe cine votează", i-a ironizat Ponta pe liderii PNL.

Prim-ministrul a mai spus că, dacă noul Cod fiscal nu va fi adoptat, nu va putea intra în vigoare nici noua lege a salărizării, deoarece calculele pe acest proiect al Guvernului depind de Codul fiscal.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici