Ponta despre faptul că UE adoptă în octombrie măsuri de disciplină fiscală: Oktoberfest!

Preşedintele Lituaniei i-a spus premierului Ponta că apreciază că în Germania s-a votat pentru măsuri de disciplină fiscală şi că acestea vor fi adoptate de UE în octombrie, moment în care Ponta a afirmat zâmbind "Oktoberfest", oficialul străin explicând însă că nu e vorba de "o sărbătoare cu bere".

2104 afișări
Imaginea articolului Ponta despre faptul că UE adoptă în octombrie măsuri de disciplină fiscală: Oktoberfest!

Ponta despre faptul că UE adoptă în octombrie măsuri de disciplină fiscală: Oktoberfest! (Imagine: Razvan Chirita/Mediafax Foto)

În discuţia avută la Palatul Victoria, preşedintele Lituaniei, Dalia Grybauskaite, i-a spus premierului Victor Ponta că este important ca liderii politici aflaţi la putere să nu adopte măsuri fiscale populiste şi a arătat că, în luna octombrie, la Consiliul European, vor fi luate măsuri importante pentru ţările UE.

"Sunt fericită că Curtea Constituţională a Germaniei a votat sprijinirea unor măsuri majore de disciplină fiscală şi aceasta este important pentru guvernele ţărilor noastre. Noi pregătim legi constituţionale cu măsuri de disciplină fiscală. Noi nu vom schimba Constituţia, dar vor fi implicaţii la acelaşi nivel, pentru că este o modalitate de prevenţie. Eu, ca preşedinte, sunt foarte interesată să evit politici şi politici fiscale populiste în ţara mea. De aceea, sper că pentru prim–miniştri este utilă o astfel de discuţie, pentru că şi dumneavoastră o veţi folosi pentru a încerca să nu cedaţi la presiunile venite din partea partidului dumneavoastră, a opoziţiei, şi să cheltuiţi mai mulţi bani decât aveţi. Dacă nu aveţi bani în buzunar, nu o să cheltuiţi. Această decizie a UE este bună, cred că la Consiliul UE din octombrie va fi adoptată", a spus Grybauskaite.

În momentul în care a auzit rostindu-se în engleză numele lunii octombrie (october-n.r.), Ponta a întrerupt-o pe Dalia Grybauskaite şi a spus zâmbind : "Oktoberfest !".

Preşedintele lituanian a explicat însă că nu poate fi vorba de o sărbătoare.

"Nu, nu e sărbătoare. Înainte avem nevoie să decidem multe şi apoi să mergem la petrecere, pentru că la petrecere nu poate fi decât bere şi nimic altceva", a spus oficialul străin.

Curtea Constituţională Federală a Germaniei a avizat, miercuri, participarea guvernului de la Berlin la Mecanismul European de Stabilitate (MES), iar tratatul de înfiinţare a fondului de salvare a zonei euro poate merge la ratificare în Parlament, cu anumite condiţii.

Curtea supremă de la Karlsruhe a avizat participarea guvernului la fondul de urgenţă de 500 miliarde euro al statelor din zona euro şi pactul de disciplină fiscală semnat de 25 de lideri europeni în prima parte a acestui an.

Condiţiile stabilite de Curte se referă la expunerea financiară pe care şi-o poate asuma guvernul german faţă de fond, care nu poate depăşi plafonul de 190 miliarde euro stabilit iniţial fără aprobarea Bundestagului, camera inferioară a Parlamentului.

Oktoberfest, în traducere "Sărbătoarea lui octombrie", este una din cele mai mari serbări populare din lume, fiind organizată anual în München, de la mijlocul lunii septembrie până în octombrie.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici