Ponta, despre scrisoarea lui Băsescu privind acciza: Se mai jeluieşte pe la TV, o campanie jenantă

Preşedintele Traian Băsescu nu mai face altceva în afară de a trimite scrisori şi a se "jelui" la televizor, a afirmat premierul Victor Ponta, legat de scrisoarea acestuia privind acciza la carburant, adăugând că demersul este o campanie electorală "jenantă pentru partidul său şi al doamnei Udrea".

125 afișări
Imaginea articolului Ponta, despre scrisoarea lui Băsescu privind acciza: Se mai jeluieşte pe la TV, o campanie jenantă

Ponta, despre scrisoarea lui Băsescu privind acciza: Se mai jeluieşte pe la TV, o campanie jenantă (Imagine: Silviu Matei/Mediafax Foto)

Întrebat de presă dacă a citit scrisoarea pe care preşedintele Traian Băsescu a adresat-o preşedintelui Camerei Deputaţilor, premierul a susţinut că nu, dar a ţinut să precizeze că, prin acţiunile sale, şeful statului doreşte promovarea electorală a Partidului Mişcarea Populară.

"Face o campanie electorală jenantă pentru partidul domniei sale, al doamnei Udrea, mă rog, treaba lui. Eu am vrut doar să asigur faptul că, prin toate politicile pe care Guvernul le adoptă şi le promovează în această perioadă, anul 2015 va fi un an chiar mai bun decât 2014 şi nu va fi un an în care va trebui să plătim aberaţiile populiste sau demagogice sau ale altora ca domnia sa. Altceva, că trimite scrisori... Păi, şi ce să facă altceva, în afară de trimis scrisori? Se mai jeluieşte pe la televizor şi cu asta-basta", a spus Ponta.

El a susţinut că, prin ceea ce face, preşedintele doreşte să păcălească opinia publică aşa cum, în opinia sa, a mai făcut-o anterior.

"Vreau să spun un singur lucru, pentru că nu am urmărit foarte mult cu ce se ocupă domnul Băsescu zilele astea, dar ştiu cu ce s-a ocupat în 2009: îi minţea pe români că nu e nevoie de nimc, că nu e nevoie de nicio taxă, a promulgat legea cu dublarea salariilor, nu era nevoie de FMI, nu era nevoie de creşterea TVA, nu era nicio problemă în 2009. A reuşit să păcălească o parte din români care l-au votat a doua oară şi, în 2010, a venit prăpădul. Acelaşi lucru îl face acum, din fericire însă cei mai mulţi din cei care au fost păcăliţi atunci, în 2009, nu-l mai cred", a mai spus premierul.

Preşedintele Traian Băsescu i-a transmis, miercuri, preşedintelui Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, o scrisoare în care solicită respingerea prevederilor referitoare la acciza de 7 eurocenţi din proiectul de lege privind aprobarea Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului 111/2013.

Preşedintele arată în scrisoare că "această taxă este abuzivă şi profund nocivă pentru o mare parte a mediului economic şi populaţie", iar "odată cu intrarea în vigoare a Ordonanţei privind compensarea parţială în cazul transportatorilor rutieri, această taxă devine şi discriminatorie".

El a declarat, miercuri, că va transmite câte o scrisoare fiecărui deputat, similară celei transmise preşedintelui Camerei Deputaţilor, în care va cere respingerea Ordonanţei de introducere a accizei pe combustibil.

Camera Deputaţilor a aprobat, marţi, retrimiterea la comisia de specialitate a OUG 111/2013 care prevede intrarea în vigoare a majorării accizei la benzină şi motorină de la 1 aprilie, la propunerea liderului grupului PNL, George Scutaru.

Ordonanţa de urgenţă 111/2013 prevede amânarea intrării în vigoare a majorării accizei la motorină şi benzină de la 1 ianuarie la 1 aprilie 2014.

George Scutaru a propus retrimiterea acestei ordonanţe la comisia de specialitate, cu termen o săptămână, pentru ca aceasta să fie discutată împreună cu OUG 102/2013 care prevede intrarea în vigoare a taxei de 7 eurocenţi pe combustibil.

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, a precizat că, din punct de vedere regulamentar, cele două ordonanţe nu se pot discuta împreună pentru un raport comun, dar a supus la vot propunerea de retrimitere a OUG 111/2013 la comisie. Această propunere a fost adoptată cu 82 de voturi "pentru", 76 de voturi "împotrivă" şi două abţineri.

Cele două ordonanţe de urgenţă sunt însă în vigoare şi îşi produc efectele.

Astfel, majorarea accizei pentru carburanţi, de 7 eurocenţi pe litru, a intrat marţi în vigoare, având ca efect creşterea cu 0,41 lei/litru a preţului la benzina cu plumb şi fără plumb, motorină şi petrolul folosit drept combustibil pentru motor (kerosen), potrivit estimărilor Ministerului Finanţelor.

Potrivit calculelor anunţate anterior, acciza pe carburanţi va aduce la buget circa 2,5 miliarde lei.

Iniţial, Guvernul intenţiona să aplice acciza de 7 eurocenţi la începutul anului, modificarea fiind însă amânată pentru 1 aprilie.

Această măsură a generat controverse aprinse între premier şi preşedintele Traian Băsescu, acesta din urmă refuzând să promulge bugetul pe 2014 cu majorarea accizei la carburant şi să semneze memorandumul cu Fondul Monetar Internaţional (FMI), document care încheia evaluarea derulată la finele anului trecut de finanţatorul extern. Ulterior, după diverse variante discutate şi negociate, prim-ministrul a anunţat că va amâna cu trei luni, până la 31 martie 2014, majorarea accizei la benzină şi motorină, iar şeful statului a acceptat să promulge bugetul în aceste condiţii.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici