Video Ponta, diplomaţilor: Să continuaţi să spuneţi că prioritatea absolută a României este Republica Moldova. Avem vecini cu care trebuie să fim prieteni - FOTO, VIDEO

Premierul Victor Ponta le-a solicitat diplomaţilor români, prezenţi la deschiderea Reuniunii Anuale a Dipolmaţiei Române, să spună de fiecare dată când este necesar că prioritatea absolută a României este Republica Moldova. Totodată, Ponta le-a cerut diplomaţilor români să întărească relaţiile cu ţările vecine, astfel încât România să devină "un partener şi un prieten regional care arată interes" şi nu doar un vecin.

591 afișări

Victor Ponta a fost prezent la deschiderea Reuniunii Anuale a Dipolmaţiei Române, unde a avut o alocuţiune, în care i-a asigurat pe dipolomaţi că vor avea tot timpul, "în ceea ce priveşte marile teme de politică externă, un consens între preşedinte, Guvern, Parlament".

Pe de altă parte, Victor Ponta le-a cerut diplomaţilor români să fie "mult mai activi" în promovarea faptului că "prioritatea absolută a României este Republiva Moldova".

"Eu am câteva priorităţi pe care le ştiţi deja din ultimii patru ani, pe care vreau să le reconfirm şi la care vreau să vă cer să fiţi mult mai activi. În primul rând, vreau să vă rog ca toţi reprezentanţii României în toate ţările, în toate structurile internaţionale, să continuaţi ceea ce de fapt e început de mai mult timp, să spuneţi că prioritatea absolută a României este Republica Moldova. Tocmai vin de la Chişinău, unde m-am întâlnit cu noul guvern, e al patrulea prim-ministru cu care lucrez şi cred că, acum, mai mult ca în alte perioade, Republica Moldova are nevoie de sprijinul nostru economic, politic, dar şi diplomatic", a precizat Ponta.

"Avem vecini cu care trebuie să fim prieteni"

Victor Ponta le-a cerut, totodată, diplomaţilor români prezenţi la Reuniunea Anuală a Diplomaţiei, să întărească relaţiile cu ţările vecine, astfel încât România să devină "un partener şi un prieten regional care arată interes" şi nu doar un vecin.

"Vreau să vă rog să mă sprijiniţi în ceea ce priveşte colaborarea regională", a declarat Victor Ponta, precizând că sunt unele ţări vecine cu care România nu are parteneriate regionale.

"Avem vecini cu care suntem doar vecini şi cu care trebuie să fim prieteni şi mă refer la toate ţările din regiunea noastră atât de importante pentru noi. Aş vrea să fim un partener şi un prieten regional care arată seriozitate, care arată interes. Vreau să înţelegeţi că rolul nostru regional este important şi că toţi vecinii noştri sunt parteneri economici, politici cu care trebuie să ne coordonăm într-o regiune extrem de complicată, despre care domnul Aurescu şi toti invitaţii vor discuta în zilele următoare", a arătat Victor Ponta.

Uneori ambasadorii sunt "prea timizi"

Premierul Victor Ponta a mai spus, la aceeaşi reuniune, că sunt în continuare prea multe ţări cu care România are relaţii diplomatice excelente, dar nu se întâmplă nimic din punct de vedere economic şi că uneori ambasadorii noştri sunt "prea timizi" în a ne promova interesele economice.

"Vreau să mă sprijiniţi pe ceea ce înseamnă diplomaţie economică. Rolul Guvernului este în special de a găsi oportunităţi de dezvoltare a relaţiilor economice. Avem în continuare prea multe ţări cu care avem relaţii politice şi diplomatice excelente şi nu se întâmplă nimic din punct de vedere economic, fie sunt prea departe, fie nu ştim noi să ne coordonăm, fie sistemul vechi cu ataşaţii economici la Ministerul Economiei (...)", a spus Ponta, în alocuţiunea rostită la Reuniunea Anuală a Diplomaţiei Române.

"Eu vreau să vă rog pe toţi să faceţi ceea ce fac ambasadorii acreditaţi la Bucureşti care mă caută de fiecare dată, în special pe probleme economice, că pe probleme politice şi diplomatice se înţeleg cu Bogdan Aurescu foarte uşor. (...) M-am plâns întotdeauna că ambasadorii, reprezentanţii noştri sunt încă prea timizi în a promova interesele economice ale României şi aici mă refer în mod specific nu doar la ţările UE, cu care e normal să avem principala activitate economică şi comercială, dar la ţări din afara UE", a adăugat el.

Premierul a menţionat că în prezent Turcia este principalul partener economic al României din afara UE, el arătând că, urmare a schimbărilor în plan mondial, există oportunităţi şi în alte regiuni.

"Cred că rolul dumneavoastră de a spijini companiile româneşti, de a sprijini proiecte economice, investiţii străine în România trebuie să fie mult mai important decât până acum", a mai spus Ponta.

Reuniunea Anuală a Diplomaţiei Române are loc în perioada 1-4 septembrie şi are ca temă "România şi provocările de securitate la limitele spaţiului european şi euro-atlantic. Riscuri, oportunităţi şi acţiune diplomatică".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici