Ponta: Dorim prezenţă consistentă a NATO în România. Nu putem spune Moldovei că nu putem face nimic - FOTO

Premierul Ponta a declarat că România doreşte consolidarea flancului estic al NATO şi o prezentă cât mai consistentă a Alianţei în România, remarcând în context că România nu poate spune Republicii Moldova că nu poate face nimic în cazul unei eventuale agresiuni asupra acesteia.

631 afișări
Imaginea articolului Ponta: Dorim prezenţă consistentă a NATO în România. Nu putem spune Moldovei că nu putem face nimic - FOTO

Ponta: Dorim prezenţă consistentă a NATO în România. Nu putem spune Moldovei că nu putem face nimic (Imagine: Razvan Lupica/Mediafax Foto)

Victor Ponta a susţinut, miercuri, în cadrul Reuniunii anuale a Diplomaţiei Române, că la viitorul Summit NATO România are ca obiective consolidarea flancului estic al Alianţei Nord-Atlantice, întărirea parteneriatelor strategice cu Polonia şi Turcia, precum şi o prezenţă cât mai consistentă a NATO pe teritoriul României.

Premierul a arătat că ţări precum Republica Moldova, Ucraina, Georgia trebuie să beneficieze atât cât e posibil în baza dreptului internaţuional şi a realităţilor politic-constituţionale de sprijin în ceea ce priveşte siguranţa lor.

"Nu putem spune Moldovei că putem doar să facem gazoduct sau putem să ducem microbuze, dar nu putem să facem nimic altceva în cazul în care vreodată ar fi supuşi vreunei agresiuni. Cred că obligaţia noastră e de a fi un exprotator de securitate regională", a declarat prim-ministrul.

El a adăugat că vrea ca România să devină cel mai dinamic avocat pentru promovarea integrării europene şi asigurării securităţii pentru Republica Moldova, Ucraina, Georgia, Serbia şi Albania, astfel încât UE şi NATO să le ofere cât mai curând o prespectivă clară.

Ponta a mai arătat că în prezent există o perioadă de criză internaţională, atât în ce priveşte agresiunea asupra Ucrainei, cât şi în Orientul Mijlociu.

"În acest context e mai multă nevoie ca niciodată de dvs, de diplomaţi chiar dacă sigur într-un mod pe care sigur sper să nu-l criticaţi foarte tare, creşterile bugetare şi în România şi în alte părţi se duc către Ministerul Apăririi Naţionale. Poate ar trebui să înţelegem că sprijin mai mult pentru diplomaţi, ner-ar ajuta să economisim bani pentru armată, dar ăsta e un lucru pe care probabil oamenii politici nu l-au învăţat în ultimele milenii", a afirmat Ponta.

Premierul le-a cerut ambasadorilor României să ia exemplul colegilor acreditaţi la Bucureşti şi să promoveze interesele de investiţii ale companiilor româneşti în alte stat şi i-a asigurat totodată că în viitor vor colabora cel puţin la fel de bine.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici