Ponta: E firesc ca Juncker să ocupe postul de şef al CE

Preşedintele PSD, premierul Victor Ponta, a declarat, marţi, la Bruxelles, că liderul PPE Jean-Claude Juncker este îndreptăţit, dat fiind rezultatul votului la nivel european, să ocupe postul de şef al Comisiei Europene.

506 afișări
Imaginea articolului Ponta: E firesc ca Juncker să ocupe postul de şef al CE

Ponta: E firesc ca Juncker să ocupe postul de şef al CE (Imagine: Silviu Matei/Mediafax Foto)

Ponta a spus că social-democraţii europeni recunosc rezultatul votului de la euroalegeri, precizând că PPE are un scor mai mare şi că este firesc ca popularii să aibă postul de şef al Comisiei Europene. "Dar să fie domnul Juncker, să nu pună pe altcineva că altfel păcălim alegătorii şi nu ne mai crede nimeni în 2019", a spus Ponta.

El a menţionat că social-democraţii europeni vor fi de acord ca Juncker să formeze viitoarea Comisie Europeană. El a precizat că dacă popularii doresc sprijin PES, atunci trebuie să aibă loc o negociere pentru includerea unor puncte din programul socialiştilor în proiectele viitoarei Comisii.

Premierul a mai spus că PSD este a patra delegaţie în PES. "Îmi doresc ca social-democraţii români să ocupe posturi importante în PE, ca să reprezinte formaţiunea şi interesele României", a spus Ponta.

Liderii grupurilor politice din Parlamentul European au cerut marţi liderilor Uniunii Europene să-l lase pe candidatul Jean-Claude Juncker să încerce să obţină o majoritate de 376 de voturi, cu scopul de a fi desemnat preşedinte al Comisiei Europene.

"Conferinţa preşedinţilor s-a reunit marţi şi a cerut Consiliului (liderilor UE) să-i dea lui Jean-Claude Juncker - candidatul Partidului Popular European (PPE), cel mai important dintre grupurile politice din cadrul PE - un mandat clar pentru ca să angajeze negocieri cu alte grupuri politice", a anunţat, într-un comunicat, preşedintele în exerciţiu al grupului socialist, austriacul Hannes Swoboda.

Juncker urmează să obţină acordul liderilor europeni, în urma unei decizii în acest sens adoptate cu o majoritate calificată, pentru a angaja aceste negocieri, al căror rezultat nu este cunoscut dinainte.

Liderii europeni discută această cerere marţi seara, la summitul informal de la Bruxelles. Mai mulţi dintre ei şi-au exprimat unele rezerve cu privire la desemnarea lui Juncker, iar Viktor Orban, premierul Ungariei, în pofida faptului că face parte din PPE.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici