Ponta: Echipa MAE pleacă dacă vreun român din diaspora nu va putea vota. Corlăţean va fi la Londra

Premierul Victor Ponta a declarat, marţi, la Antena 3, că dacă la turul 2 al prezidenţialelor va exista un român din diaspora care va dori să voteze şi care nu o va putea face din cauza organizării, atunci toată echipa din MAE pleacă, menţionând că Titus Corlăţean va fi la Londra pe 16 noiembrie.

621 afișări
Imaginea articolului Ponta: Echipa MAE pleacă dacă vreun român din diaspora nu va putea vota. Corlăţean va fi la Londra

Victor Ponta (Imagine: Gabriel Petrescu/Mediafax Foto)

Premierul Victor Ponta a declarat, marţi, la Antena 3, că ce s-a întâmplat duminică la Londra şi la Paris, unde au fost oameni care au vrut să voteze şi nu au putut.

"Este inacceptabil, este o disfuncţionalitate de organizare, pentru că au fost aceleaşi număr de secţii de vot, acelaşi număr de votanţi, cu o mică diferenţă, 146.000 la 160.000, dar a fost un sistem antifraudă şi bun, foarte bine că a fost, pentru ca să nu se mai întâmple ce a fost în 2009, dar care a presupus un timp foarte lung, completare şi oamenii nu au mai putut să voteze. Azi a fost Biroul Electoral Central, pentru că toate măsurile le poate lua BEC, iar noi am pus la dispoziţia MAE toate resursele financiare, oameni necesari ca să fie totulîn regulă. Ministrul de Externe va fi cred că la Londra , toţi secretarii de stat şi conducerea Ministerului de Externe vor fi la Berlin, la Paris, unde au fost probleme în trecut, iar le-am spus foarte clar: pe 16 noiembrie trebuie să voteze toţi românii care vor să voteze. Dacă rămâne un român care a vrut să voteze şi care din cauza organizării nu a votat, pleacă toată echipa de la MAE. Cât mai sunt încă prim-ministru pot să iau încă asemenea măsuri, după aceea le va lua domnul Tăriceanu. Deci lucrurile clar se vor îndrepta", a spus Ponta.

Ministrul de Externe, Titus Corlăţean, a declarat, marţi, că a propus BEC simplificarea procedurii de completare a declaraţiei pe propria răspundere şi a listei pe care trebuie să se înscrie votanţii din diaspora, precum şi mărirea numărului de cabine de vot, acolo unde o permite spaţiul.

Ministrul de Externe, Titus Corlăţean, a declarat, marţi, după întâlnirea cu reprezentanţi ai BEC, că MAE a propus ca declaraţie pe propria răspundere să poată fi descărcată online şi completată înainte de vot, urmând ca la secţia de vot să fie doar semnată. Totodată, MAE doreşte ca decizia BES din 2 noiembrie prin care această declaraţie a putut fi completată şi în proximitatea secţiei de votare să fie menţinută.

Şeful diplomaţiei a mai spus că MAE a propus şi simplificarea procedurii de completare a listei cu datele cu caracter personal. O altă propunere se referă la creşterea numărului de cabine de vot, acolo unde există spaţiu.

Birourile electorale ale secţiilor de votare din străinătate trebuie să fie completate în 5 zile dacă nu au numărul maxim de membri, iar alegătorii vor putea veni la turul 2 cu declaraţia pe proprie răspundere printată şi completată, urmând să o semneze şi dateze în secţie, a decis, marţi, BEC.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici