Ponta: Glumele proaste ale lui Băsescu nu se pot substitui soluţiilor pentru România

Preşedintele PSD, Victor Ponta, a declarat, luni, după şedinţa BPN, că refuzul preşedintelui Traian Băsescu de a chema opoziţia separat la consultări arată că demersul este unul "de faţadă".

20 afișări
Imaginea articolului Ponta: Glumele proaste ale lui Băsescu nu se pot substitui soluţiilor pentru România

Ponta: Glumele proaste ale lui Băsescu nu se pot substitui soluţiilor pentru România (Imagine: David Nika/Mediafax Foto)

Ponta a spus că afirmaţia şefului statului că se va substitui el opoziţiei la consultările de la Cotroceni este o "glumă proastă".

"Glumele proaste ale domnului Băsescu nu pot substitui, din păcate, soluţiile de care România are nevoie în acest moment, şi nici pseudo-consultările cu cei care votau pe 15 septembrie împotriva vârstei diferenţiate de pensionare şi acum susţin cu totul altceva într-un cor jalnic pe la televiziuni. Asemenea personaje sunt lipsite de consecvenţă şi personalitate", a adăugat el.

Ponta a spus că, dacă preşedintele ar fi dorit într-adevăr un dialog cu opoziţia, ar fi invitat-o separat, ştiind de la precedentele consultări că nici PSD, nici PNL nu au acceptat să meargă la discuţiile la care a participat şi UNPR.

"Domnul Băsescu ştia foarte clar de la ultimele consultări că noi nu vom fi de acord să legitimăm prin prezenţa noastră un partid care nu a candidat la alegeri şi care a fost înfiinţat sub influenţa domnului Băsescu, prin fraudarea votului oamenilor", a afirmat el.

Ponta a apreciat că refuzul preşedintelui de a chema separat opoziţia la consultări arată că "dorinţa de consultare este doar de faţadă".

"Şi-a chemat oamenii care îl susţin şi care îi îndeplinesc ordinele. Probabil că aceştia se vor supune, aşa cum s-au supus şi până acum", a spus el.

Ponta a declarat că, potrivit rezultatului votului electronic la un amendament al articolului 53 din Legea pensiilor, prin care PSD propunea vârste diferite de pensionare între femei şi bărbaţi, atât deputaţii PDL, cât şi cei ai UNPR au votat împotrivă.

El a invocat lista votului electronic prezentă pe site-ul Camerei Deputaţilor, afirmând că Roberta Anastase, Ioan Botiş, Ion Olteanu, dar şi Gabriel Oprea şi Eugen Nicolicea au votat pentru varianta propusă de Guvern, cu vârsta de pensionare de 65 de ani atât pentru bărbaţi, cât şi pentru femei.

"Cred că domnul Băsescu a chemat pe cine trebuie la Cotroceni, pe cei care s-au opus în Parlament diferenţierii de vârstă de pensionare şi care s-au făcut de râs în ultimele zile susţinând în mass-media altceva decât ce au votat, ceea ce denotă încă o dată calitatea acestora, şi politică, şi umană", a spus Ponta.

Liderul PSD a făcut referire şi la Legea educaţiei, afirmând că proiectul este întârziat în Comisia de învăţământ a Senatului tocmai de obiecţiile preşedintelui comisiei, senatorul PDL Mihail Hărdău, faţă de "propunerile neserioase şi nesusţinute" ale ministrului Daniel Funeriu.

"Faptul că domnul senator PDL, colegul domnului Funeriu, sancţionează aberaţiile propuse de domnul ministru Funeriu nu cred că poate face la modul serios obiectul unei consultări cu celelalte partide parlamentare. Este o problemă internă a PDL şi domnul Băsescu, aşa cum a mai făcut de multe ori, trebuie să rezolve şi această problemă a PDL fără a mai mima consultări politice", a mai declarat Ponta.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, luni, la începutul consultărilor de la Cotroceni, că a dorit să armonizeze punctele de vedere ale puterii cu cele ale opoziţiei, dar că, dacă nu s-a putut acest lucru, va încerca să substituie el opoziţia la discuţii.

"Mi s-a părut că sunt câteva probleme de interes naţional care trebuiau discutate. Nu vă ascund că obiectul meu iniţial a fost să încerc o armonizare a punctelor de vedere a partidelor de opoziţie cu arcul guvernamental. N-a fost posibil, aşa că voi substitui eu opoziţia în dicuţiile cu dumneavoastră", a declarat, la începutul întrevederii, Traian Băsescu.

PNL a anunţat, vineri, că nu participă la consultări, iar PSD a anunţat, luni, că nu doreşte să participe la discuţii simultan cu UNPR.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici