Ponta: Ideea unei finanţări adecvate pentru apărare este corectă, securitatea nu este pe gratis

Ideea asigurării unei finanţări adecvate pentru apărare, evocată de către preşedintele Klaus Iohannis, este extrem de corectă, fiind obligaţia tuturor factorilor decidenţi să înţeleagă că securitatea nu este realizată pe gratis, a afirmat premierul Victor Ponta.

337 afișări
Imaginea articolului Ponta: Ideea unei finanţări adecvate pentru apărare este corectă, securitatea nu este pe gratis

Ponta: Ideea unei finanţări adecvate pentru apărare este corectă, securitatea nu este pe gratis (Imagine: Darius Mitrache/Mediafax Foto)

"Mă bucur că şi preşedintele Iohannis face din aceasta o prioritate absolută", a spus Ponta, prezent la ceremonia de predare-primire a funcţiei de şef al Statului Major General, alături de preşedintele Klaus Iohannis, după ce şeful statului a cerut, în discursul susţinut la acest eveniment, suplimentarea bugetului armatei până la 2% din PIB cel târziu până în 2017 şi menţinerea acestui plafon de finanţare pentru minimum zece ani.

El a prezentat şi un grafic din care rezulta că sumele alocate apărării au fost diminuate de fostul guvern în intervalul 2009-2011 şi a precizat că speră în continuare ca oficialii Comisiei Europene să permită României să acorde armatei încă 0,3% din PIB, echivalent a 500 milioane euro, suplimentar alocării bugetare.

În luna decembrie, Guvernul şi Comisia Europeană nu au ajuns la un acord privind suplimentarea anul viitor a cheltuielilor de apărare cu 0,3% din PIB, deoarece oficialul CE a motivat că nu are mandat pentru o decizie care trebuie luată doar de către Consiliul European.

Ponta a precizat atunci că a avut deja o discuţie cu preşedintele Traian Băsescu, pentru ca România să solicite în următorul Consiliu European, din decembrie, aprobarea pentru aceste cheltuieli suplimentare destinate armatei, cu o majorare corespunzătoare a deficitului bugetar, şi a arătat că, dacă avizul nu va putea fi obţinut la această reuniune, atunci va discuta şi cu viitorul preşedinte, Klaus Iohannis.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici