Ponta: Iliescu are o atitudine tip Richelieu, să ţină balanţa să nu câştige nimeni prea multă putere

Liderul PSD Victor Ponta consideră că Ion Iliescu are "o atitudine de tip Richelieu, să ţină balanţa de puteri, să nu câştige nimeni prea multă putere", însă menţionează că, în cazul Mircea Geoană, nu este vorba de puterea sa, ci de un partid care trebuie să fie consecvent în deciziile luate.

838 afișări
Imaginea articolului Ponta: Iliescu are o atitudine tip Richelieu, să ţină balanţa să nu câştige nimeni prea multă putere

Victor Ponta, Adrian Năstase şi Ion Iliescu (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)

Ponta a fost întrebat, într-un interviu pentru HotNews.ro, dacă nu are senzaţia că Adrian Năstase şi Ion Iliescu i-ar submina autoritatea de şef de partid.

"Nu. Cred că m-au susţinut. Cred că există aşa, cel puţin la domnul Iliescu, o atitudine de tip Richelieu, să ţină balanţa de puteri, să nu câştige nimeni prea multă putere. Dar aici nu e vorba de puterea mea, aici este vorba despre un partid care, ca să fie eficient, trebuie să îşi ia nişte decizii statutare - eu nu am luat de capul meu acea decizie, ci am discutat-o în BPN şi în grupul de la Senat - şi mai ales trebuie să fie consecvent. Eu cred că noi am pierdut toate alegerile din 2005 încoace pentru că leadership-ul PSD-ului a fost un leadership şovăielnic şi influenţabil", a declarat Ponta.

Ponta a mai spus că "în PSD, luni, lucrurile sunt foarte clare, Mircea Geoană probabil va plăti pentru ceea ce a făcut".

Întrebat dacă aceasta înseamnă că va fi exclus din PSD, Ponta a răspuns: "Probabil că da. Şi USL-ul ştie cu un an înainte de alegeri pe cine se bazează în bătălia cumplită de la anul".

"Decizia luată luni de Biroul Permanent Naţional în unanimitate cred că a fost o decizie bună. Cred că am luat-o un pic cam târziu, trebuia să o luăm mai repede. Domnul Geoană, din păcate spun lucrul asta, are doar o agendă personală. O agendă şi o strategie pe care eu am mai văzut-o la domnul Geoană în 1997, atunci când a avut de ales între a se retrage odată cu guvernarea Iliescu şi a-şi păstra funcţia - şi atunci şi-a păstrat funcţia de ambasador. Acum îşi păstrează funcţia de preşedinte al Senatului, chiar dacă asta înseamnă despărţirea de PSD şi de opoziţie", a opinat el.

Chestionat de ce Adrian Năstase şi Ion Iliescu nu îl susţin sută la sută şi necondiţionat în acest demers de a-l sancţiona pe Mircea Geoană şi de a-l exclude din partid, Victor Ponta a arătat că aceştia poate că sunt mai prudenţi.

La comentariul că din afară se vede că o influenţă crescândă asupra deciziilor în PSD o au Adrian Năstase şi Ion Iliescu, Ponta a spus că aceştia au un cuvânt de spus, "un cuvânt important". "Dar e normal lucrul ăsta. Pe de altă parte, atunci când dânşii au spus că poate că e bine să renunţăm la acţiunea de înlocuire a domnului Geoană sau să nu-l sancţionăm, poziţia mea e foarte clară: Nu renunţăm", a adăugat el.

BPN al PSD a decis, luni, înlocuirea lui Mircea Geoană în funcţia de preşedinte al Senatului cu Titus Corlăţean.

Imediat după şedinţa BPN în care decizia a fost luată, în absenţa lui Geoană şi cu doar un vot împotrivă, Victor Ponta a mers la grupul PSD din Senat. La reuniunea grupului, la care a fost prezent şi Geoană, decizia a fost din nou supusă la vot, fiind înregistrate cinci abţineri şi niciun vot împotrivă.

După şedinţa grupului, Mircea Geoană a declarat că decizia este "pripită şi nejustificată", că aceasta face rău partidului şi este determinată de "interese meschine". Geoană a apreciat că decizia conducerii PSD reprezintă "o greşeală strategică", pentru că aceasta va duce la pierderea de către social-democraţi a poziţiei de preşedinte al Senatului. El a adăugat că, de fapt, "va fi oferită pe tavă" această funcţie puterii.

Ion Iliescu şi Adrian Năstase au susţinut, marţi la prânz, că PSD nu va mai solicita revocarea lui Mircea Geoană din funcţia de preşedinte al Senatului, întrucât partidul riscă să piardă şefia Senatului.

Ulterior, preşedintele PSD, Victor Ponta, a declarat, pentru MEDIAFAX, că Adrian Năstase şi Ion Iliescu au exprimat opinii personale când au afirmat că PSD nu va insista pentru revocarea lui Mircea Geoană de la şefia Senatului, decizia partidului fiind alta.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici