Ponta: În acest moment nu există o presiune specială din punct de vedere migraţionist asupra României

Premierul Victor Ponta a declarat, luni, că, în acest moment, nu există o "presiune specială" din punct de vedere migraţionist la adresa României, potrivit datelor centralizate de MAI, adăugând că, statistic, sunt diferenţe "nesemnificative" faţă de anii trecuţi în privinţa fluxului de migranţi.

382 afișări
Imaginea articolului Ponta: În acest moment nu există o presiune specială din punct de vedere migraţionist asupra României

Ponta: În acest moment nu există o presiune specială din punct de vedere migraţionist asupra României (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)

"Astăzi nu există o presiune specială din punct de vedere migraţionist la adresa României. Din datele pe care MAI le-a pus la dispoziţie, până la 1 octombrie, cereri de azil au fost 994, faţă de 900 în cursul anului 2014, deci o creştere oarecum nesemnificativă. În luna august, de exemplu, am avut doar 18 cereri de azil. Străini returnaţi sub escortă, 172, faţă de 111 în 2014, străini luaţi în custodie publică, 152, faţă de 185, deci practic nu există în mod real, astăzi, când vorbim, o presiune specială", a spus Ponta, în plenul Camerei Deputaţilor, cu ocazia unei dezbateri pe tema migraţiei.

Cu toate acestea, premierul a spus că, având în vedere evenimentele din Serbia, dar şi gardul ridicat la frontiera cu Ungaria, Guvernul a operaţionalizat două tabere de refugiaţi la Lunca şi la Moraviţa, cu o capacitate de 500 de persoane, însă acestea nu fost puse în uz.

Victor Ponta a atras atenţia că problema României nu este una de primire a eventualilor refugiaţi, ci de integrare a acestora, având în vedere că statul nu este pregătit suficient pentru eliberea documentelor necesare, pentru accesul la servicii de sănătate, pentru accesul la educaţie pentru copiii care au statut de refugiaţi şi pentru integrarea şi accesul la locuri de muncă. "România nu a avut o experienţă şi o mentalitate adecvată", a subliniat Ponta.

Premierul a afirmat că soluţia "pe termen scurt şi mediu" este intensificarea sprijinului dat de ţările UE către Turcia şi Iordania, acolo unde sunt primiţi foarte mulţi refugiaţi.

Nu în ultimul rând, Victor Ponta a reiterat faptul că România nu putea accepta cotele obligatorii, însă a fost o "greşeală" alăturarea cu Ungaria şi Slovacia în această chestiune.

"Cred că a fost o greşeală că am votat alături de Ungaria şi Slovacia împotriva restului UE şi cred că din acest moment trebuie să avem o poziţie europeană, constructivă şi solidară cu celelalte ţări ale UE", a spus premierul.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici