Ponta: Maior ar trebui să se pronunţe clar privind folosirea instituţiilor de către Băsescu

Premierul Victor Ponta a declarat, marţi, că directorul SRI, George Maior, ar trebui să pronunţe ”un punct de vedere foarte clar” cu privire la folosirea instituţiilor statului în campania electorală de către preşedintele Traian Băsescu, el susţinând că nu este doar un lucru imoral, ci şi ilegal.

548 afișări
Imaginea articolului Ponta: Maior ar trebui să se pronunţe clar privind folosirea instituţiilor de către Băsescu

Victor Ponta (Imagine: Mihai Dascalescu/Mediafax Foto)

”Domnul Meleşcanu a pronunţat un punct de vedere, eu cred că şi domnul Maior trebuie să pronunţe un punct de vedere foarte clar. Folosirea instituţiilor statului în campania electorală de către Traian Băsescu este un lucru nu doar imoral, ci şi ilegal”, a spus Victor Ponta într-o conferinţă de presă susţinută marţi după-amiază la un hotel din Iaşi unde se întâlneşte cu primari PSD şi şefi de instituţii din judeţ.

El a mai spus că Traian Băsescu şi Klaus Iohannis ”folosesc cele mai murdare arme” şi că ”nu mai există nicio iluzie” că aceştia sunt apărătorii statului.

”Sunt convins că acum nu mai există niciun fel de iluzie că Băsescu şi Iohannis sunt apărătorii statului. Nu, sunt apărătorii funcţiilor pe care şi le doresc doar pentru ei doi şi eventual pentru cei apropiaţi (...) După acest atac murdar, amândoi au mai mult de pierdut, iar eu voi fi mai puternic”, a declarat premierul.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, luni seară, că Victor Ponta a fost ofiţer acoperit al SIE în timp ce era procuror, fapt ce reprezintă "o ilegalitate constituţională" şi "o incompatibilitate", potrivit Constituţiei vechi.

Întrebat dacă faptul că Victor Ponta a fost şi ofiţer acoperit şi procuror nu este o ilegalitate, preşedintele Traian Băsescu a spus că este "o ilegalitate constituţională".

Băsescu a spus că la numirea Guvernului a întrebat telefonic dacă există ofiţeri acoperiţi în Executiv. "La numirea prin Parlament, eu nu verific, atunci când sunt instalări de guverne, pentru că mă obligă Constituţia să-i numesc şi n-am ce face. Dar atunci am întrebat telefonic. Mi s-a spus că nu este niciun ofiţer acoperit, am închis subiectul, îmi veneau de la Parlament, oricum trebuia să-i validez. Şi chiar mi-aduc aminte că am spus-o: Guvernul nu are niciun ofiţer acoperit. Nu mi-a dat prin cap că ar fi rezervişti acoperiţi", a afirmat Băsescu, la Realitatea Tv.

"Oricum n-aveam ce să fac, pentru că pe votul Parlamentului eu nu pot respinge un guvern sau un prim-ministru", a mai spus el.

Şeful statului a explicat că "neliniştea" i-a fost stârnită în momentul în care senatorul Valer Marian a făcut o interpelare privind calitatea de ofiţer SIE a lui Victor Ponta. "Nu atât interpelarea, cât lipsa de răspuns şi pe urmă discuţiile din presă", a mai spus Băsescu.

Marţi dimineaţă, la Iaşi, unde a participat la slujba de Sfânta Parascheva, premierul Victor Ponta a avut prima reacţie la declaraţiile lui Traian Băsescu, spunând că sunt ”numai minciuni” şi că preşedintele este ”extrem de tulburat şi frământat” şi că ”România nu mai trebuie să depindă de tulburările unei persoane”.

Premierul a mai spus că din 1995, când a terminat Facultatea de Drept, a respectat legile de fiecare dată şi şi-a servit ţara şi va face acest lucru în continuare.

”În ce mă priveşte vă spun foarte clar şi foarte sigur că după ce am terminat Facultatea de Drept, în anul 1995, şi până azi sunt 20 de ani, de fiecare dată am respectat legile ţării, mi-am servit ţara ca magistrat, ca deputat, ca ministru şi voi face la fel ca preşedinte al României”, a afirmat Victor Ponta.

El a mai susţinut că Traian Băsescu se exprimă ”într-un mod total inacceptabil pentru un preşedinte”, folosind această funcţie şi instituţiile pentru a o susţine pe Elena Udrea.

Întrebat dacă este ceva adevărat din ceea ce a afirmat luni seară preşedintele Băsescu, premierul a afirmat: ”Nu, sunt numai minciuni”.

Întrebat, de asemenea, de ce s-a referit Traian Băsescu la perioada 1997-2001, premierul a răspuns: "Nu ştiu, asta trebuie să-l întrebaţi pe dânsul".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici