Ponta: Meleşcanu a făcut tot ce putea să facă pentru alegeri în străinătate. Trebuie schimbată legea

Teodor Meleşcanu a făcut, ca ministru de Externe, tot ce putea să facă într-o săptămână în ceea ce priveşte alegerile prezidenţiale în străinătate, dar trebuie schimbate legea şi partea logistică, ţinând cont de ceea ce s-a schimbat din punct de vedere demografic, a afirmat premierul Victor Ponta.

640 afișări
Imaginea articolului Ponta: Meleşcanu a făcut tot ce putea să facă pentru alegeri în străinătate. Trebuie schimbată legea

Victor Ponta (Imagine: Silviu Matei/Mediafax Foto)

"Mulţumesc domnului ministru Meleşcanu. A făcut ce putea să facă într-o săptămână, însă categoric - şi ştiţi că susţin acest lucru - trebuie să schimbăm legea şi partea logistică ţinând cont de ceea ce s-a schimbat din punct de vedere demografic", a spus Ponta miniştrilor, în şedinţa de guvern.

Teodor Meleşcanu a anunţat că îşi depune, marţi, în şedinţa de Guvern, mandatul de ministru de Externe, precizând că face acest lucru pentru că nu toţi românii din diaspora au putut vota şi că a luat această decizie ca "om de onoare", "într-o ţară în care nimeni nu prea-şi asumă responsabilităţile".

Înainte de a-şi anunţa demisia, Teodor Meleşcanu a prezentat măsurile luate de Ministerul de Externe în cele câteva zile în care a fost la conducerea instituţiei.

Meleşcanu a arătat că a preluat responsabilitatea conducerii MAE în 10 noiembrie, cu cinci zile înainte de turul II al alegerilor prezidenţiale, în condiţiile în care "exista deja o situaţie de criză după primul tur".

El a arătat că obiectivul său la conducerea MAE a fost ca, în timpul rămas la dispoziţie şi în condiţiile cadrului legal existent, să fie aduse condiţiile de votare din străinătate la un nivel cât mai apropiat de aşteptările cetăţenilor şi a făcut o prezentare acestora.

Teodor Meleşcanu a declarat că singurul lucru pe care nu a reuşit să îl realizeze a fost suplimentarea numărului secţiilor de votare, întrucât, deşi a solicitat BEC acest lucru, Biroul "nu a putut oferi clarificările necesare privind existenţa unei soluţii legale, în acest sens".

Potrivit ministrului, exista, în cazul modificării numărului secţiilor de votare între cele două tururi de scrutin, riscul contestării alegerilor.

Meleşcanu a mai spus că soluţia prelungirii programului de vot nu a putut fi pusă în aplicare, întrucât contravine prevederilor legale în vigoare, iar Biroul Electoral pentru Străinătate a atras atenţia asupra acestui lucru, într-o adresă, prin care se preciza că închiderea tuturor secţiilor se va face la ora 21.00.

Teodor Meleşcanu a preluat portofoliul MAE în 10 noiembrie, după ce Titus Corlăţean şi-a dat demisia, în urma criticilor privind organizarea alegerilor prezidenţiale în diaspora. Corlăţean afirma că nu există baze legale pentru înfiinţarea de noi secţii de votare în străinătate la turul al doilea al alegerilor prezidenţiale.

Şi la turul doi al alegerilor prezidenţiale au fost foarte mulţi români care nu au reuşit să voteze, după ce au stat mai multe ore la coadă.

Opoziţia, diaspora şi societatea civilă i-au cerut lui Meleşcanu să îşi dea demisia, pentru că nu a înfiinţat secţii de votare suplimentare în diaspora.

Premierul Victor Ponta a declarat, luni, că Teodor Meleşcanu a făcut tot ceea ce putea să facă în privinţa votului din diaspora, acesta nevenind în fruntea MAE pentru a rămâne, ci încercând să ajute.

Ministrul Teodor Meleşcanu şi-a cerut scuze românilor din diaspora care nu au putut vota duminică şi a declarat că trebuie identificate soluţii legislative pentru a asigura condiţiile ca românii să-şi exercite dreptul de vot oriunde s-ar afla în străinătate.

În pofida numărului record de votanţi în diaspora - 378.811 - la mai multe secţii de vot, printre care Munchen, Torino, Paris sau Londra, numeroşi români nu au putut să voteze.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici