Ponta: Nu susţin o paralelă între Crimeea şi Kosovo, există diferenţe fundamentale

Premierul Victor Ponta, aflat la Tirana, a declarat că el nu susţine o parelelă între Crimeea şi Kosovo, precum preşedintele rus Vladimir Putin, deoarece există diferenţe fundamentale între aceste două situaţii, şi a arătat din nou că este important ca ţările UE să aibă o poziţie clară.

472 afișări
Imaginea articolului Ponta: Nu susţin o paralelă între Crimeea şi Kosovo, există diferenţe fundamentale

Victor Ponta (Imagine: Gabriel Petrescu/Mediafax Foto)

"Nu susţin o paralelă între Crimeea şi Kosovo, există diferenţe fundamentale şi cred că este extrem de important ca toate ţările UE să aibă o poziţie foarte clară faţă de ce reprezintă, în mod indiscutabil, o criză pe plan european şi ceea ce poate duce din nou la un război rece", a spus Ponta, într-o conferinţă de presă cu omologul său albanez, Edi Rama.

El a arătat că Ucraina şi Republica Moldova, ca şi Georgia, trebuie sprijinite în drumul lor democratic spre integrare europeană.

La rândul său, premierul Albaniei a apreciat că o astfel de comparaţie este nefondată şi că intervenţia rusă "merge împotriva cursului istoriei".

Situaţia din Kosovo este similară celei din Crimeea, a declarat, marţi, preşedintele rus, Vladimir Putin, citat de Russia Today, în pagina electronică.

Putin a respins criticile privind referendumul din Crimeea, citând declaraţia unilaterală de independenţă a Kosovo, ca exemplu de autodeterminare lăudat de Occident.

Votul a fost considerat legitim din punctul de vedere al dreptului internaţional, de către Curtea Internaţională de Justiţie şi aceleaşi reguli se aplică în Crimeea, a declarat el.

Putin a respins afirmaţia potrivit căreia Kosovo a fost un caz unic din cauza vărsării de sânge şi a conflictelor etnice din Iugoslavia, poziţie susţinută de Washington. CIJ nu spune nimic despre numărul victimelor în justificarea separării Kosovo de Serbia, a declarat Putin.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici