Ponta: PSD pregăteşte un nou model social şi economic pentru România

Preşedintele PSD Victor Ponta a declarat vineri, într-o conferinţă de presă la Cluj, că social-democraţii pregătesc un nou model de societate pe care să îl propună România în 2011 şi care să fie valabil în următorii 10 sau 20 de ani.

25 afișări
Imaginea articolului Ponta: PSD pregăteşte un nou model social şi economic pentru România

Ponta: PSD pregăteşte un nou model social şi economic pentru România (Imagine: David_Nika/Mediafax Foto)

Ponta a spus că este necesar un astfel de proiect "constructiv" şi că PSD are obligaţia să îl elaboreze, alături de intelectuali şi de conducerea executivă a partidului, după ce "epoca Băsescu" se va încheia

"E absolut necesar, undeva în anii următori, un nou model social şi economic pentru România, un model pe care PSD îl va propune. Sunt absolut convins că România nu mai poate funcţiona mult timp în sistemul actual şi atunci PSD, sub o conducere a unei noi echipe, este obligat să vină în anii următori cu un nou model de societate", a afirmat Ponta.

Potrivi acestuia, un astfel de nou model de societate trebuie să funcţioneze timp de circa 10-20 de ani.

"Acest model de societate, care să fie finalizat în 2011, va fi un model de societate conectat la ceea ce se întâmplă în Europa. În acest moment, România nu mai are nicio legătură cu UE decât formal. Cred că e o şansă uriaşă, faptul că în 2012-2014 epoca Traian Băsescu se va încheia, şi atunci este obligaţia atât a PSD, ca partid de stânga, cât probabil şi a PNL ca singur partid de dreapta, să vină cu nişte modele de construcţie, nu doar anti-Băsescu. Să vină şi să propună românilor un nou model de societate care să funcţioneze 10-20 de ani", a spus Ponta.

Acesta a explicat că PSD va propune un model de societate bazat pe principiile de stânga, care înseamnă "impozitare diferenţiată, un stat puternic care să controleze excesele din economie, păstrarea tuturor categoriilor defavorizate în cercul social şi nu excluderea lor".

Ponta s-a întâlnit vineri cu profesori universitari din Cluj şi din mai multe judeţe din ţară, la invitaţia fostului negociator şef al României cu UE Vasile Puşcaş.

"Este o echipă interdisciplinară, de la ingineri, economişti, sociologi, politologi, jurişti, care vrem să dăm această percepţie şi acest proiect de societate, nu de partid, nu de grup, nu de individ. Este o formulă societală care va avea în vedere atât evoluţia pieţei, dar care va avea în mod sigur o finalitate socio-economică prin exerciţiul guvernării, nu neapărat al puterii", a precizat Puşcaş.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici