Ponta: România nu a ieşit din criză, anunţurile lui Boc sunt legate de lupta din PDL. Guvernul va continua în 2011 concedierile

Preşedintele PSD, Victor Ponta, a declarat, duminică, într-o conferinţă de presă, că România nu a ieşit din criză, iar cifrele statistice arată că nici în 2011 nu se va înregistra creştere economică.

20 afișări
Imaginea articolului Ponta: România nu a ieşit din criză, anunţurile lui Boc sunt legate de lupta din PDL. Guvernul va continua în 2011 concedierile

Ponta: România nu a ieşit din criză, anunţurile lui Boc sunt legate de lupta din PDL. Guvernul va continua în 2011 concedierile (Imagine: Ovidiu Micsik/Mediafax Foto)

Ponta a afirmat că "declaraţiile superoptimiste şi superrealiste" ale lui Emil Boc, Traian Băsescu şi Elena Udrea despre ieşirea din criză nu se confirmă în realitate.

"România nu a ieşit din criză, poate că doamna Udrea a ieşit din criză, sau domnul Băsescu. Genul acesta de declaraţii au importanţă doar în bătălia internă din PDL, însă riscă să inducă şi să creeze o nouă mare dezamăgire", a spus el.

Ponta a afirmat că ţinta de deficit de 6,5% din PIB în 2010 a fost atinsă în mod nereal, întrucât nu au fost luate în calcul arieratele Guvernului, în sumă de peste 1,6 miliarde euro.

Preşedintele PSD a spus că primul lucru pe care Guvernul ar trebui să îl facă, pentru relansare economică, ar fi plata datoriilor către firmele private.

Ponta a spus că ţinta de 4.4% din PIB ca deficit pentru 2011 este nerealistă, atingerea acestui prag putând fi făcut doar fără creştere economică.

El a afirmat că Guvernul va continua şi în 2011 reducerea cheltuieilor de personal, însă tăierile principale vor fi operate pe zona socială, ceea ce va adânci efectele sociale. Ponta a spus că, prin noul acord cu Fondul Monetar Internaţional, Guvernul va elimina subvenţia la gigacalorie, ceea ce va duce la o majorare a facturii la întreţinere cu 70-100% în toamna lui 2011 faţă de toamna lui 2010.

Potrivit lui Ponta, Guvernul va continua în 2011 concedierile de personal, el vorbind despre 20.000 de bugetari care vor fi afectaţi, fără ca Executivul să propună măsuri alternative de reintegrare a acestora în câmpul muncii.

Preşedintele PSD a declarat că proiecţia bugetară pe 2010 arată o contracţie atât a cheltuielilor (-10% la cheltuielile de capital, -6,7% la subvenţii şi -8% la cheltuielile de personal), cât şi la venituri, cu excepţia celor din TVA (-5% venituri din profit, -3,2% venituri din salarii şi -4,5% venituri din CAS).

De asemenea, investiţiile străine directe au scăzut în 2010 cu 30% faţă de 2009, iar sumele trimise în ţară de românii care muncesc în străinătate au scăzut cu 25%.

"Aceste evoluţii ridică semne de întrebare asupra viabilităţii unei prognoze de creştere economică", a menţionat Ponta.

Potrivit preşedintelui PSD, cifrele optimiste avansate de oficialii guvernului cu privire la evoluţia din 2011 vor corectate în primăvară, aşa cum s-a întâmplat şi în 2010, când s-a estimat o creştere de 1.3%, pentru a se ajunge, la finalul anului, la scădere economică de aproximativ 2%.

Premierul Emil Boc a afirmat, vineri, la Ploieşti, că la sfârşitul primului trimestru al acestui an România va ieşi oficial din recesiune şi că acela va fi momentul în care va avea loc relansarea politică a PDL şi a actualei coaliţii aflate la guvernare.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici