Ponta solicită Avocatului Poporului să sesizeze Curtea Constituţională pe OUG privind imobilele confiscate - SCRISOAREA premierului

Premierul Victor Ponta va solicita, luni, Avocatului Poporului să sesizeze Curtea Constituţională cu privire la ordonanţa de urgenţă privind valorificarea imobilelor confiscate, după ce Centrul de Resurse Juridice a sesizat deja Avocatul Poporului cu privire la neconstituţionalitatea ordonanţei.

287 afișări
Imaginea articolului Ponta solicită Avocatului Poporului să sesizeze Curtea Constituţională pe OUG privind imobilele confiscate - SCRISOAREA premierului

Ponta solicită Avocatului Poporului să sesizeze Curtea Constituţională pe OUG privind imobilele confiscate (Imagine: Shutterstock)

Guvernul a adoptat săptămâna trecută o ordonanţă de urgenţă care prevede că imobilele confiscate vor fi valorificate cu prioritate prin utilizarea acestora de către instituţii publice, care le vor prelua în proprietate, urmând să fie valorificate sub o altă formă doar dacă nicio instituţie publică nu va fi interesată de acestea.

CRJ a sesizat, vineri, Avocatul Poporului cu privire la neconstituţionalitatea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului numărul 7/15.04.2015 privind privind stabilirea destinaţiei unor bunuri imobile confiscate.

"Astăzi îi fac şi eu o scrisoare Avocatului Poporului, domnul Ciorbea, în care îl rog şi eu să sesizeze CCR pentru ca să se stabilească dacă acea reglementare este în conformitate cu Constituţia (...) Cred sincer, mai ales că e o reglementare nouă, că e foarte bine ca Avocatul Poporului să sesizeze CCR şi să ne spună Curtea dacă am procedat bine sau nu", a spus Ponta.

SCRISOAREA PREMIERULUI

El a arătat că de la începutul anului s-a cerut Guvernului să schimbe legislaţia în domeniu, iar atunci când a schimbat-o, organizaţiile neguvernamentale contestă modul de promovare a legislaţiei.

"În graba de a recupera cei trei ani de la adoptarea Strategiei Naţionale Anticorupţie 2012-2015 în care nu a făcut nimic în privinţa reutilizării bunurilor confiscate din infracţiuni, Guvernul Victor Ponta a stabilit în data de 15 aprilie 2015, în mod netransparent şi neconstituţional, printr-o ordonanţă de urgenţă, că bunurile imobile confiscate pot fi atribuite instituţiilor publice, excluzând societatea civilă şi neţinând cont de obligaţiile stabilite prin Directiva 2014/42/UE privind îngheţarea şi confiscarea produselor provenite din săvârşirea de infracţiuni în Uniunea Europeană sau cele mai bune practici europene", se arată într-un comunicat transmis de CJR agenţiei MEDIAFAX.

Sursa citată consideră că documentul este redactat în grabă, fiind "un exemplu de proastă legiferare".

"Ordonanţa nu stabileşte modul în care imobilele vor fi transparentizate astfel încat instituţiile publice interesate să ştie de existenţa lor, nu stabileşte criterii pentru atribuirea imobilelor, scopurile limitative în care pot fi folosite, regulile de monitorizare a folosii şi întreţinerii acestora post atribuire. Nota de fundamentare este redactată sumar, incomplet şi conţine informaţii neadevărate", se mai arată în comunicat.

CRJ mai atrage atenţia şi asupra faptului că OUG ar fi fost adoptată fără consultare publică, deşi, în cuprinsul notei de fundamentare, Ministerul Finanţelor Publice susţine, în contradicţie cu realitatea, că proiectul de act normativ a fost supus consulării publice, conform Legii nr. 52/2003.

În scrisoarea transmisă Avocatului Poporului şi prezentată de Guvern, premierul Ponta arată că Centrul de Resurse Juridice a criticat modalitatea de reglementare de către Guvern şi a sesizat Avocatul Poporului, dar că Executivul este hotărât să rezolve problema creşterii gradului de valorificare a bunurilor confiscate şi apreciază demersurile societăţii civile pentru crearea unui cadru legal eficient şi modern în domeniu.

În acest context, pentru ca finalitatea demersului Guvernului să fie reprezentată de un act normativ care răspunde tuturor exigenţelor legii fundamentale şi interesului public, Ponta roagă Avocatul Poporului să îşi exercite atribuţiile şi să sesizeze Curtea Constituţională în cazul OU privind destinaţia unor bunuri imobile confiscate.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici