Ponta: Sunt de acord cu acţiunea CSM privind stenogramele. Dar de ce nu s-a sesizat şi când erau despre mine?

Premierul Victor Ponta consideră că CSM a procedat corect cerând anchetă privind stenogramele din dosarul lui Sorin Blejnar, în care apare şi preşedintele Băsescu, arătând totodată că va cere şi rezultatele anchetei interne referitoare la cine a dat în presă convorbirea dintre el şi procurorul Bălan.

1068 afișări
Imaginea articolului Ponta: Sunt de acord cu acţiunea CSM privind stenogramele. Dar de ce nu s-a sesizat şi când erau despre mine?

Ponta: Sunt de acord cu acţiunea CSM privind stenogramele. Dar de ce nu s-a sesizat şi când erau despre mine? (Imagine: Razvan Chirita/Mediafax Foto)

Într-o postare pe blogul personal, intitulată "Despre stenograme şi autosesizări", Ponta menţionează că a aflat, din relatările de presă, că CSM s-a autosesizat în legătură cu stenogramele apărute din dosarul în care este judecat Sorin Blejnar şi în care sunt surprinse discuţii între acesta şi preşedintele Traian Băsescu.

"Vreau să precizez de la bun început că sunt de acord cu aceasta acţiune, dacă par să existe anumite probleme privind respectarea procedurilor judiciare de către procurorul de caz. Stenogramele ne aduc tuturor aminte de ce va lăsa moştenire regimul Băsescu: ură, mizerie, metode subterane… De la el şi de la Morar a început această practică. A lupta pentru justiţie este una – corect şi lăudabil. A folosi stenograme pentru a murdări spaţiul public – e cu totul altceva…", susţine el.

Victor Ponta precizează că are "câteva anunţuri/întrebări".

"CSM a procedat corect cerând ancheta. Dar de ce doar acum? De ce, de pildă, nu s-au sesizat la fel la începutul anului, când au apărut în presă stenograme şi despre mine? Voi cere şi oficial CSM să îmi trimită (ca simplu cetăţean, nu ca prim ministru) rezultatele anchetei interne, dacă există, referitoare la cine a dat în presă convorbirea telefonică de două vorbe dintre mine şi procurorul George Bălan (reamintesc că, în acel caz, spre deosebire de cazul actual, nu exista nici rechizitoriu, nici cerere de arestare, nici dosar în instanţă – aşa cum e în cazul Blejnar). Iar dacă o astfel de anchetă s-a demarat, aş vrea să ştiu care sunt criteriile pe baza cărora unele anchete sunt anunţate public şi altele nu!", scrie Ponta.

Premierul adaugă faptul că va mai cere CSM să investigheze legătura sa cu procurorul din cazul Blejnar. "Eu, personal, nu-l cunosc! Cred însă că doamna Macovei îl ştie mult mai bine…", continuă el.

"CSM este o instituţie care trebuie să apere interesele tuturor, atunci când se ridică semne de întrebare asupra respectării procedurilor judiciare. Amintesc de faptul că, din acest punct de vedere, România a avut suficiente probleme la CEDO", afirmă el.

"Suntem membri ai Uniunii Europene de peste cinci ani. Independenţa Justiţiei, respectarea procedurilor, drepturile omului, principiile statului de drept nu mai pot fi doar cuvinte goale folosite doar când acestea corespund unor interese de moment. Ne-am săturat cu toţii de dubla măsură a unor instituţii, care reacţionează într-un fel când e vorba de cetăţenii obişnuiţi, dar total diferit atunci când vine vorba de Traian Băsescu", mai spune Ponta.

Inspecţia Judiciară a CSM s-a sesizat din oficiu, sâmbătă, în urma apariţiei în presă a unor interceptări privindu-l pe Sorin Blejnar, inspectorii verificând dacă procurorul Marian Drilea a respectat procedurile în dosarul fostului şef al Fiscului, ataşând convorbiri care nu au legătură cu cauza.

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a publicat pe site-ul instituţiei un comunicat "referitor la sesizarea din oficiu a Inspecţiei Judiciare cu privire la apariţia în mass-media a unor transcrieri provenite din presupuse interceptări ale unor convorbiri telefonice efectuate în dosarul penal în care s-a dispus trimiterea în judecată a inculpatului Sorin Blejnar".

"Ca urmare a apariţiei în mass-media a unor fragmente din presupuse interceptări efectuate în dosarul penal în care s-a dispus trimiterea în judecată a inculpatului Sorin Blejnar, Inspecţia Judiciară s-a sesizat din oficiu, demarând verificări prealabile potrivit art. 45 din Legea 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii, republicată", se arată în comunicat.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici