Ponta susţine că oficialii francezi l-au asigurat de sprijin în aderarea la Schengen în două etape

Premierul Ponta a declarat că este o minciună să li se spună francezilor că dacă România nu va fi acceptată în spaţiul Schengen, vor "scăpa" de romi, şi a subliniat că autorităţile franceze l-au asigurat de sprijin pentru aderarea României la Schengen în două etape, prima fiind cu graniţele aeriene.

223 afișări
Imaginea articolului Ponta susţine că oficialii francezi l-au asigurat de sprijin în aderarea la Schengen în două etape

Ponta susţine că oficialii francezi l-au asigurat de sprijin în aderarea la Schengen în două etape

El a arătat, joi, că anul acesta s-a întâlnit de două ori cu premierul Franţei, care de fiecare dată a exprimat public sprijinul ţării sale pentru aderarea României la Schengen în două etape.

Sprijinul Franţei este pentru ca România să adere de la 1 ianuarie 2014 cu graniţele aeriene, a spus Ponta.

El a adăugat că, în prezent, în Franţa are loc o confruntare electorală şi forţele de dreapta manifestă tendinţe împotriva străinilor, inclusiv romilor, dar premierul Franţei nu i-a comunicat o schimbare în poziţia faţă de subiectul Schengen.

"Dacă s-au răzgândit între timp, nu puteau să se răzgândească decât pe bătălia aceasta internă, dar e o minciună să le spui francezilor că dacă nu intră România în Schengen, scapă de romi. Nu scapă de romi", a declarat Ponta.

Premierul francez, Jean-Marc Ayrault, a declarat, răspunzând unei interpelări în Adunarea Naţională, că a discutat în două rânduri cu omologul român, Victor Ponta, spunându-i că România nu va primi un răspuns pentru Schengen până la 1 ianuarie 2014, dacă nu vor fi întrunite în totalitate condiţiile.

Şeful Guvernului de la Paris a respins, totodată, orice legătură între romi şi aderarea României şi Bulgariei la Schengen.

Franţa susţine aderarea României la Schengen în etape, dar sunt necesare progrese în acest sens, a declarat, miercuri, la Bucureşti, Jean-Pierre Dufau, preşedintele grupului de prietenie Franţa-România din cadrul Adunării Naţionale.

Întrebat ce şanse are România să primească un vot pozitiv din partea Franţei pentru aderarea la Schengen, Jean-Pierre Dufau a evitat un răspuns clar.

Ministrul francez de Externe Laurent Fabius a declarat, marţi, în Adunarea Naţională (AN), răspunzând unei întrebări adresate de Gilbert Collard, că Guvernul consideră că "nu sunt îndeplinite condiţiile pentru ca România să se integreze în spaţiul Schengen la 1 ianuarie 2014", relatează postul Europe1.

Şi purtătorul de cuvânt al Guvernului francez, Najat Vallaud-Belkacem, a declarat, la 26 septembrie, pentru postul de radio RMC că "nu sunt întrunite condiţiile" pentru aderarea României şi Bulgariei la spaţiul Schengen.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici