Precizări din partea Ambasadei Finlandei: A fost clar că România preia responsabilitatea Preşedinţiei Consiliului UE

Ambasadoarea Finlandei la Bucureşti, Päivi Pohjanheimo, a declarat, miercuri la solicitarea MEDIAFAX, că nu au existat discuţii bilaterale la niciun nivel despre o rocadă între partea finlandeză şi română în preluarea Preşedinţiei Consiliului UE.

1808 afișări
Imaginea articolului Precizări din partea Ambasadei Finlandei: A fost clar că România preia responsabilitatea Preşedinţiei Consiliului UE

Precizări din partea Ambasadei Finlandei: A fost clar că România preia responsabilitatea Preşedinţiei Consiliului UE

"Nu a fost niciodată o astfel de discuţie la niciun nivel. Pentru Finlanda, nu s-a pus niciodată problema să pună la îndoială preluarea Preşedinţiei Consiliului UE de către România", a afirmat ambasadoarea Finlandei în România, Päivi Pohjanheimo, miercuri la solicitarea MEDIAFAX.

La întrebarea MEDIAFAX dacă doreşte Finlanda preluarea Preşedinţiei Consiliului UE în locul României, răspunsul a fost: "Finlanda se pregăteşte să preia, la rândul său, Preşedinţia Consiliului UE la 1 iulie, după România".

Totodată, sursa citată spune că pentru Finlanda a fost clar că România va prelua Preşedinţia Consilului Uniunii Europene.

"Pentru Finlanda a fost clar că România va prelua normal responsabilitatea Preşedinţiei Consiliului UE. Cooperarea trilaterală pentru preşedinţia Consiliului UE şi dialogul au fost active de mult timp la toate nivelurile între cele două ţări", a conchis Päivi Pohjanheimo.

Finlanda a propus preluarea Preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene în locul României, afirmă premierul finlandez, Juha Sipilä, precizând că Bucureştiul a transmis că nu este necesar acest lucru. România urmează să deţină Preşedinţia Consiliului UE în primul semestru al anului 2019, fiind urmată de Finlanda.

Dar, în contextul tensiunilor politice din România şi a declaraţiei preşedintelui român, Klaus Iohannis, care a afirmat că România nu este pregătită pentru preluarea Consiliului UE, premierul Finlandei, Juha Sipilä, a exprimat luni seară disponibilitatea ca Guvernul de la Helsinki să înceapă mandatul european din ianuarie 2019.

Juha Sipilä a subliniat că Bucureştiul nu a făcut această solicitare, precizând că, dimpotrivă, Guvernul român a confirmat că va prelua Preşedinţia Consiliului UE conform programării, informează agenţia de presă STT şi postul YLE.

Ministerul Afacerilor Externe a precizat marţi, după ce Finlanda a propus preluarea Preşedinţiei Consiliului UE în locul României, că ţara noastră este pregătită pentru acest lucru, iar pregătirile se derulează conform calendarului, aspect apreciat şi de guvernul finlandez.

De asemenea, premierul Viorica Dăncilă a declarat marţi că respinge propunerea Finlandei, care a spus că poate prelua Preşedinţia Consiliului UE în locul României, spunând că ţara noastră este pregătită şi preşedintele Klaus Iohannis ştie acest lucru.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici