Preda: Dragomir spicuişte doar ce îi alimentează retorica; este liber să facă orice sesizări

Deputatul PNL Cezar Preda a răspuns, joi, după ce Daniel Dragomir a afirmat că s-a impune arestarea preventivă a liberalului în urma declaraţiilor făcute, afirmând că Dragomir “spicuieşte” din lege doar ce îi alimentează retorica.

278 afișări
Imaginea articolului Preda: Dragomir spicuişte doar ce îi alimentează retorica; este liber să facă orice sesizări

Preda: Dragomir spicuişte doar ce îi alimentează retorica; este liber să facă orice sesizări

“În calitate de parlamentar cu experienţă în Comisia parlamentară de control al activităţii SRI, în calitate de fost preşedinte al acestui important for parlamentar, sunt foarte atent la condiţionările şi interdicţiile impuse atât de Legea privind protecţia informaţiilor clasificate, cât şi de Hotărârea Parlamentului privind organizarea şi funcţionarea comisiei. Faptul că domnul Dragomir a fost implicat în ultimii ani în diverse proceduri judiciare nu îl face expert şi nu îi dă dreptul să emită cu atât de mare uşurinţă opinii juridice sau interpretari ale legii din care observ că spicuişte doar ce îi alimentează retorica... publică, din păcate”, a declarat deputatul PNL Cezar Preda, după ce Daniel Dragomir a susţinut că liberalul a încălcat legea prin dezvăluirea conţinutului audierilor din Comisia de control al SRI, Dragomir apreciind că ”se impune sesizarea Parchetului şi chiar ridicarea imunităţii şi arestarea preventivă”.

Cezar Preda l-a rugat pe Dragomir să se consulte cu avocaţii înainte de a face declaraţii publice.

“Am convingerea că dacă domnul Dragomir, la sugestia avocaţilor, ar fi coroborat dispoziţiile art. 13 din HP 30/1993, invocat cu atâta emfază de domnia sa, cu dispoziţiile Legii 182/2002 privind protecţia informaţiilor clasificate,respectiv, dispoziţii legale care reglementeaza activitatea forului legislativ al acestei ţări şi Statutul parlamentarului, ar fi ajuns la concluzia că era mai înţelept să nu mute dezbaterile care ar trebui să se desfăşoare în interiorul comisiei, pe la diverse instituţii media. Aici îi dau dreptate domnului Dragomir”, a adăugat Preda.

Deputatul PNL a spus că ceea ce Dragmir pretinde “doct” că ar fi trebuit discutat strict în cadrul comisiei se regăseşte la emisiunile de seara a căror vedetă a devenit. “Şi i-aş atrage atenţia că, în repetate rânduri ceea ce pretinde atât de doct, că ar trebui să fie discutat strict în cadrul Comisiei, se regăseşte la emisiunile de seară a căror vedetă a devenit de la o vreme domnia sa cu dezvîluiri senzaţionale, năucitoare care au fost aduse în prealabil la cunoştinţa mea şi a colegilor mei din comisie”,a spus liberalul.

Preda a mai spus că Dragomir se înşeală dacă este de părere că astfel va pune presiune pe membrii comisiei şi îl va manipula. “Atrag atenţia că nu suntem obişnuiţi cu acest mod de lucru şi dacă domnul Dragomir consideră că procedând astfel va pune presiune pe comisie şi mă va manipula pe mine sau pe colegii mei în sensul dorit de domnia sa, se înşeală”, a spus Preda.

Dragomir este liber “ca orice cetăţean”, să facă orice sesizări consideră necesare, a spus Preda, precizând că şi abuzul de drept este la fel de sancţionabil în cazul său ca în cazul oricărul cetăţean .

“În referire strict la cererea lui de arestare a mea, eu unul fac parte din categoria celor care lupt tocmai pentru ca în spaţiul public să dispară astfel de îndemnuri şi excesele de orice natură, inclusiv din zona judiciară, să fie înlocuite de reflexe democratice în respect pentru drepturile omului, prezumţia de nevinovaţie şi alte elemente în ton cu statutul nostru de ţară membră a Uniunii Europene”, a afirmat Cezar Preda.

Deputatul Cezar Preda (PNL), membru în Comisia de control al SRI, a afirmat, marţi, într-un interviu pentru Digi 24, că preşedintele Claudiu Manda are întrevederi separate cu persoanele care urmează să fie audiate, Preda considerând că acest lucru nu este normal. ”Eu am avut de reproşat (...) faptul că preşedintele comisiei a avut întâlniri cu domnul Dragomir înainte de a începe comisia. Din punct de vedere al funcţionării unei comisii de o asemenea importanţă, aceasta este o chestiune impardonabilă. Eu nu pot să stau de vorbă cu cineva care se cere la comisie, în particular, o jumătate de oră. Eu am fost preşedintele acestei comisii şi stau cu un om care îmi solicită audienţe şi atunci când îmi solicită audienţe este o a treia persoană care notează ce mi-a spus respectivul”, a declarat Preda.

Acesta şi-a exprimat şi îndoielile cu privire la relevanţa afirmaţiilor lui Dragomir. ”E clar că, la un moment dat, ne vom despărţi, pentru că ceea ce a însemnat dorinţa domniei sale de a fi audiat şi ceea ce ar însemna pentru noi, comisia, de a afla lucruri care contravin legii de funcţionare a SRI şi modalităţile în care noi putem să stopăm aceste derapaje sau să luăm măsurile necesare s-au epuizat ca şi texte ale domnului Dragomir, din punctul meu de vedere. Eu cred că acum e deja un film care ţine opinia publică conectată la eventualele dezvăluiri ale domnului Dragomir. Cineva se foloseşte de această construcţie pentru a avea alte obiective, nu le înţeleg”, a spus deputatul PNL.

În acest context, Preda a menţionat că ofiţerii SRI despre care a spus Dragomir că ar fi comis abuzuri sunt Florian Coldea şi Dumitru Dumbravă. ”Aceştia doi sunt cei despre care se vorbeşte. Domnul general Coldea e plecat de atâtea luni. Dacă dânsul a făcut ceva ilegal nu va putea scăpa, cum nu a scăpat nimeni în România. Domnul Dumbravă...este faimoasa declaraţie cu câmpul tactic. Şi toată lumea a spus că această afirmaţie poate fi intrepretată ca o influenţă asupra judecătorilor. E nu ştiu, nu mi-a spus nimeni să-mi arate un procuror sau un judecător care să fi dat o declaraţie în faţa comisiei că toate deciziile sale sunt rezultatul unor presiuni făcute de SRI. Ce este cu cele 65 de persoane indicate de domnul Dragomir pentru a fi audiate? E o listă de 65, foşti ofiţeri SRI, ziarişti, oameni de afaceri. Chiar îmi doresc să-şi exprime dorinţa să vină în faţa Comisiei. Ori ne facem că nu ne înţelegem, ori e alt scenariu. Eu nu pot să fac liste şi să îi dau Comisiei de Control a SRI: «Eu v-am dat o listă, dacă vreţi să îi interogaţi bine, dacă nu... Adică, eu v-am dat de lucru!» Eu nu pot să-i audiez decât dacă persoana respectivă doreşte. Ne-a spus că sunt câteva persoane care doresc. Foarte bine, să vină, să spună! Dar lucruri noi, lucruri cu subiect şi predicat”, a mai spus Preda.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici