Preda: România, solidară cu deciziile UE privind imigranţii. Aderarea la Schengen, readusă în discuţie

Deputatul PNL Cezar Preda a declarat, vineri, în contextul crizei imigranţilor, că PNL consideră că România trebuie să fie solidară cu orice decizie luată de UE în sensul rezolvării problemei, afirmând că aderarea României la Schengen ar trebui readusă în discuţie.

239 afișări
Imaginea articolului Preda: România, solidară cu deciziile UE privind imigranţii. Aderarea la Schengen, readusă în discuţie

Preda: România, solidară cu deciziile UE privind imigranţii. Aderarea la Schengen, readusă în discuţie (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)

"PNL este obligat să-şi exprime poziţia cu privire la această chestiune extraordinar de importantă pentru Europa. UE este construită, în primul rând, pe principiul solidarităţii şi, ca atare, România va fi solidară cu orice decizie pe care Uniunea Europeană o ia în sprijinul rezolvării problemei create, fluxul de imigranţi", a declarat deputatul Cezar Preda, la Gura Humorului, după o şedinţă a comisiei de unificare a PNL.

Cezar Preda a mai spus că "PNL, în instituţiile europene şi, în primul rând, în Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei, va duce mesajul partidului pentru ca fiecare ţară aflată în calea fluxului de imigranţi să respecte obligaţiile pe care şi le-a asumat şi pentru care UE plăteşte sume consistente", adăugând că "şi noi, România, plătim fonduri foarte mari pentru ca aceste ţări să-şi respecte obligaţiile".

Preda s-a declarat în asentimentul comandamentului cerut de vicepremier, conchizând că "că România nu se află la ora aceasta în calea stabilită a acestui flux de imigranţi", dar este pegătită pentru orice situaţie.

Liberalul a subliniat că apartenenţa României la Schengen ar trebui repusă pe tapet, subliniind că trebuie să se gândească foarte rapid modul în care România poate să fie primită în Schengen.

"În cadrul Adunării Parlamentare a Consiliului Europei, PNL îşi va spune cu tărie acest punct de vedere, pentru ca fiecare dintre noi să ne respectăm obligaţiile şi închei spunând că suntem solidari întotdeauna cu UE şi cu atât mai mult ar trebui să se repună pe tapet apartenenţa României la Schengen pentru că noi suntem solidari şi ne respectăm toate obligaţile şi cred că ar trebui din nou să se gândească foarte rapid modul în care România poate să fie primită în Schengen", a spus el.

Purtătorul de cuvânt al PNL, Ionuţ Stroe, a declarat, la rândul său, că "România trebuie să fie parte a răspunsului unificat al UE la această situaţie de mare dificultate", afirmând că "nu este de dorit să generăm anumite resentimente, ostilităţi generate de acest val de refugiaţi, care trebuie priviţi, în primul rând, cu umanitate, modul de abordare trebuind să ţină cont atât de drepturile omului, cât şi de drepturile refugiaţilor".

Ionuţ Stroe a mai afirmat că ţara noastră trebuie să contribuie direct proporţional cu posibilităţile pe care le are în acest moment.

"România trebuie să contribuie direct proporţional cu posibilităţile pe care le are în acest moment. Nimeni nu porneşte la drum cu ideea că trebuie împărţit numeric sau trebuie acţionat în sensul primirii, pentru că România este o ţară de tranzit şi pornim la drum ţinând cont de valorile europene, umanitate şi ţinând cont de faptul că România se află într-o zonă de vulnerabilitate şi lucrul acesta trebuie să fie în directă relaţie cu propunerile pe care de exemplu Franţa şi Germania le-au făcut, prin apelul la ponderaţie", a adăugat el.

Liberalul a pecizat că în acest context trebuie discutat "cât se poate de demn şi despre spaţiul Schengen şi modul în care susţinem lărgirea graniţelor Schengen prin cuprinderea României, afirmând că România se achită în această situaţie de toate obligaţiile în acordul de primire a României în acest spaţiu".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici