Predoiu: Îi cer premierului Ponta să spună public ce a discutat cu guvernatorul BNR, cu FMI şi CE

Prim-vicepreşedintele PNL Cătălin Predoiu i-a cerut, miercuri, public premierului Victor Ponta să spună ce a discutat cu guvernatorul BNR, cu reprezentanţii FMi şi ai Comisiei Eropene, acuzându-l că e gata să lanseze o ”degringoladă” în economie, doar pentru a acoperi anumite scandaluri.

396 afișări
Imaginea articolului Predoiu: Îi cer premierului Ponta să spună public ce a discutat cu guvernatorul BNR, cu FMI şi CE

Catalin Predoiu (Imagine: Bogdan Danescu/Mediafax Foto)

Predoiu l-a acuzat pe premierul Ponta dar şi pe ministrul de Finanţe că neglijează dialogul cu sindicatele, cu partenerii României, Comisia Europeană, privind implementarea unor măsuri fiscale care, nepregătite, ar însemna compromitarea acestora.

”Premierul Ponta nu înţelege importanţa dialogului, la acest nivel”, a arătat Predoiu, adăugând: ”Încă o dată îi solicit premierului să publice studiul de impact şi măsurătoarea econometrică pe care ar fi trebuit să le facă la mnisterul de Finanţe”.

El a mai afirmat că premierul Ponta este gata să lanseze o ”degringoladă” în economie, doar pentru a acoperi anumite scandaluri, şi ”arată că nu înţelege cât de fine sunt reglajele economice şi cât de periculos este să te joci cu ele”.

”Îi solicit premierului să ia toate măsurile pentru a nu prejudicia grav şi iremediabil relaţia Guvernului României cu Comisia Europeană, FMI şi Banca Mondială. Dacă premierul doreşte să submineze Acordul care este în vigoare şi să compromită orice şansă de a prelungi acest acord, în septembrie, să îşi asume public acest lucru, precum şi toate lucrurile care derivă dintr-o astfel de politică, inclusiv riscul pe termen mediu pentru a pune în pericol pensiile bătrânilor. Domnul Ponta trebuie să înţeleagă că economia nu este o joacă de copii şi trebuie să asculte de voci autorizate”, a mai precizat Cătălin Predoiu.

El a mai continuat: ”Îi cer premierului să spună public ce a discutat cu guvernatorul BNR, cu FMI şi Comisia Europeană, mai ales în urma acestei ultime vizite pe care a făcut-o vicepreşedintele CE, Valdis Dombrovskis la Bucureşti”.

Comisia Europeană (CE) este preocupată de planul Guvernului de a reduce pragurile la TVA, măsura care, potrivit Bruxelles-ului, are un efect fiscal sustanţial negativ, a declarat, miercuri, vicepreşedintele CE, Valdis Dombrovskis, în urma discuţiei, de la Guvern, cu premierul Victor Ponta.

"I-am ridicat premierului o serie de preocupări în privinţa planului Guvernului de a promova noul Cod Fiscal, astfel încât să reducă substanţial nivelurile TVA, măsură care, potrivit estimărilor Comisiei, are un efect fiscal substanţial negativ. Această măsură nu corespunde recomandărilor generale ale Comisiei privind politicile fiscale, domeniu în care noi recomandăm să ridicăm povara impozitării de pe muncă, în special de pe forţa de muncă slab plătită, către alte baze de taxare care afectează în mai mică măsură creşterea economică şi, inclusiv, consumul", a spus vicepreşedintele CE.

Taxa pe valoarea adăugată va fi redusă de la 24% la 9%, din luna iunie, pentrut toate produsele agro-alimentare, inclusiv la băuturi nealcoolice şi la servicii de alimentaţii publice, a anunţat, marţi, premierul Victor Ponta.

Guvernul îşi menţine totodată intenţia de a reduce cota standard de TVA de la 24% la 20%, din ianuarie.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici