Predoiu: Misiunea CE este foarte importantă. Raportul din luna iulie va puncta progresele celor cinci ani de existenţă a MCV

Experţii Comisiei Europene sosiţi la Bucureşti în cadrul misiunii de evaluare a angajamentelor asumate în cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare (MCV) au avut, luni, o întâlnire cu reprezentanţii Ministerului Justiţiei, fiind discutate, în special, chestiuni legate de cadul legislativ.

155 afișări
Imaginea articolului Predoiu: Misiunea CE este foarte importantă. Raportul din luna iulie va puncta progresele celor cinci ani de existenţă a MCV

Cătălin Predoiu (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Delegaţia Ministerului Justiţiei a fost condusă de ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, la discuţii participând secretarii de stat Alina Bica şi Lidia Barac, precum şi experţi din cadrul direcţiilor ministerului.

"Discuţiile s-au axat pe măsurile de competenţa Ministerului Justiţiei, în special pe cele legate de cadrul legislativ", spune MJ.

Totodată, instituţia răspunderii disciplinare a magistraţilor a fost luată în discuţia experţilor, considerată una dintre reformele cele mai importante.

"Această misiune este foarte importantă, având în vedere că Raportul pe care Comisia îl va publica în luna iulie va trebui să puncteze progresele generale înregistrate pe perioada a celor cinci ani de existenţă a Mecansimului de Cooperare şi Verificare. Ministerul Justiţiei este în grafic cu recomandările care-i incumbă din Raportul intermediar din februarie", susţine ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu.

Misiunea experţilor Comisiei Europene se desfăşoară în perioada 19-23 martie 2012 şi va cuprinde întâlniri şi cu reprezentanţi ai fiecărei instituţii responsabile de îndeplinirea angajamentelor prevăzute de mecanism, respectiv Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), Ministerul Public (MP), Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA), Ministerul Administraţiei şi Internelor (MAI), Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ), Agenţia Naţională de Integritate (ANI).

În cadrul MCV, Ministerul Justiţiei are, pe de o parte, atribuţii legate de adoptarea şi sprijinirea implementării măsurilor de ordin legislativ şi bugetar, iar, pe de altă parte, de coordonator al monitorizării progreselor înregistrate şi interfaţa între autorităţile române şi Comisia Europeană în problematica specifică.

"Concluziile misiunii de evaluare vor avea un rol esenţial în fundamentarea Raportului privind progresele realizate de România în cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare. Menţionăm că, spre deosebire de misiunile anterioare , această misiune are ca ţintă o evaluare globală pe ultimii 5 ani, de la momentul instituirii Mecanismului de Cooperare şi Verificare", precizează MJ.

Cele patru condiţionalităţi cuprinse în cadrul MCV se referă la garantarea unui proces judiciar mai transparent şi mai eficient totodată, în special prin consolidarea capacităţilor şi a responsabilizării Consiliului Superior al Magistraturii.

Raportarea şi evaluarea impactului noilor coduri de procedură civilă şi administrativă (responsabili fiind MJ; CSM, MP, ICCJ); înfiinţarea, conform celor prevăzute, a unei agenţii pentru integritate cu responsabilităţi în domeniul verificării patrimoniului, al incompatibilităţilor şi al conflictelor de interese potenţiale, precum şi cu capacitatea de a adopta decizii obligatorii care să poată duce la aplicarea unor sancţiuni disuasive (responsabilă fiind ANI, dar şi CNI).

Continuarea, în baza progreselor realizate deja, a unor anchete profesioniste şi imparţiale cu privire la acuzaţiile de corupţie la nivel înalt (responsabili fiind DNA, MP) şi adoptarea unor măsuri suplimentare de prevenire şi combatere a corupţiei, în special în cadrul administraţiei locale (responsabili fiind MAI, MP) - sunt alte două condiţionalităţi.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici