Prelungirea stării de alertă: Măsurile anunţate de Raed Arafat în urma şedinţei de Guvern

  • În şedinţa de Guvern de luni s-a luat în calcul prelungirea cu 30 de zile a stării de alertă.
  • Acest lucru nu s-a putut realiza joia trecută din cauza lipsei avizului Consiliului legislativ
  • Raed Arafat a susţinut un briefing de bresă, în urma şedinţei
10359 afișări
Imaginea articolului Prelungirea stării de alertă: Măsurile anunţate de Raed Arafat în urma şedinţei de Guvern

BRIEFING - Secretarul de Stat Raed Arafat: 

„Starea de alertă a fost prelungită cu 30 de zile. S-a adăugat cuvântul demonstraţii. Se pot organiza, în limita regulilor stabilite pentru mitingurile electorale. adica maximum 100 de persoane. De subliniat că pe partea de campanie continuă regulile în mare parte cunoscute”, a precizat Raed Arafat, adăugând că numărul maxim de persoane este:

  • 50 în interior
  • 100 în exterior

De asemenea, se impune triaj observaţional la nivelul secţiilor de vot.

„Urmează să fie stabilit de Ministerul Sănătăţii, deci va exista un ordin care va stabili regulile, care includ aspecte privind accesul, modul în care se va desfăşura votul: obligativitatea dezinfectării mâinilor în sectia de vot şi la ieşire. Cartea de identitate va fi introdusă de alegător în sistemul informativ, alegătorii vor fi instruiţi cum să facă asta. Dacă buletinele sunt vechi, de hârtie, procesarea se va face manual.”

„Vor mai fi şi alte măsuri transmise. Referitor la mitinguri şi demonstraţii, vor fi permise în limita a 100 de persoane în spaţii deschise, cu aceleaşi reguli: portul măştii, distanţarea. A mai fost aprobat un aspect referitor la Ministerul Culturii, excepţia de la carantină a echipelor de filmare şi a echipelor care sunt angrenate în producţii în interiorul ţării, când vin din alte ţări. S-a dorit clarificarea acestui lucru pentru că erau deja scutiţi prin alte reglementări.” 

- Dacă un alegător vine la secţia de vot fără mască, poate obţine o mască acolo?

„Am înţeles că da, dar recomandarea e să vină cu masca.”

- Îi sfătuiţi să vină şi cu pixul de acasă?

„Nu ştiu dacă e cazul. Pentru semnătură, da, poate să vină cu pixul de acasă.”

- E obligatorie măsurarea temperaturii la intrare?

„Ce e introdus prin ordin, e obligatoriu.”

- Urna mobilă poate fi solocitată doar de cei confirmaţi cu COVID sau şi de cei cu simptome?

„Urna poate fi solicitată şi de persoane fără COVID. Cei cu COVID au prioritate.”

- Masca va fi dată jos pentru verificarea alegătorului?

„Da, apoi e pusă la loc. Trebuie văzută faţa celui care votează.”

- Va număra cineva voturile celor cu coronavirus?

„Sunt măsuri luate deja în acest sens. Cei care numără buletinele, care vin din zone cu persoane cu suspiciune sau infectate, vor fi protejate.”

- Cei care numără aceste voturi vor fi testaţi?

„Nu ştiu, dar nu cred că e necesar să testezi imediat după manipularea buletinelor pentru că e mult prea devreme. Daca apar probleme ulterior, persoanele vor urma regulie de izolare şi carantinare.”

- Spuneaţi că se vor relua sporturile de contact. Se deschd şi picinele de interior?

„Încă nu, dar va fi o analiză peste 15 zile.”

- Aţi actualizat lista ţărilor verzi?

„Cel mai probabil vor fi anumite reguli europene pe care le vom respecta cu toţii. Aşteptăm rezultatele discuţiilor dintre ambasadori, să vedem care e decizia la nivel european.”

- La demonstraţii vor putea participa 100 de persoane. Ce faceţi dacă sunt mai mulţi? Au fost mitinguri cu astfel de situaţii.

„E vorba de aplicarea ordinii publice. În astfel de condiţii se comite o ilegalitate, se pot da amenzi sau mai mult de atât.”

- A fost un miting anti purtare a măştii, sunteţi mulţumit?

„Aceste mitinguri nu trebuiau să aibă loc. Astfel de mitinguri ilegale sunt supuse ordinii publice.”

- Dacă o personă refuză să poarte masca sau identificarea, nu i se mai permite votul?

„Deciziile de acest gen se iau în comisia respectivă, dar în mod normal nu i se permite votul. Sunt măsurile obişnuite, mască, distanţare, dezinfectare la intrare şi ieşire. Cine nu vrea să respecte regulile, e posibil să nu i se permită exercitarea dreptului.”

- Dacă în ziua votului o persoană este descoperită ca având COVID după un test, ce se întamplă cu sectia respectivă?

„Dacă s-au respectat toate regulile e puţin probabil ca persoana să transmită virusul.”

Premierul Ludovic Orban a anunţat de duminică seara că luni va avea loc şedinţa de Guvern în care se vor lua noile măsuri privind starea de alertă.

„Vom avea Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă luni, la 11.00, la 12.00 am convocat şedinţă de Guvern şi vom lua decizii. Deocamdată am agreat - că am avut mai multe solicitări - să permitem reluarea adunărilor publice, manifestaţiilor. Sigur că am fost favorabil ideii de a permite organizarea de adunări publice, de manifestaţii, sigur, în condiţiile de protecţie sanitară care sunt stabilite pentru alte evenimente. (...) Cel mai probabil, cât e permis şi acum la adunările electorale: 100 de persoane în aer liber, cu distanţare fizică, cu obligaţia de a purta mască. Nu vreau să mai cenzurăm sau cineva să comenteze că noi cenzurăm dreptul oamenilor de a protesta, dreptul oamenilor de a se manifesta prin adunări publice, dar vom avea grijă să fie respectate regulile de protecţie sanitară'', a spus Orban.

Prelungirea stării de alertă nu s-a putut decide joi din cauza lipsei avizului Consiliului Legislativ.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici