Premierul albanez îi mulţumeşte din nou lui Ponta pentru poziţia faţă de Kosovo, după criticile lui Băsescu

Prim-ministrul albanez Edi Rama i-a transmis premierului Victor Ponta un mesaj de recunoştinţă din partea tuturor albanezilor pentru poziţia pe care acesta a avut-o faţă de Kosovo şi şi-a exprimat speranţa că România se va alătura în scurt timp "marii familii" care a recunoscut independenţa regiunii.

721 afișări
Imaginea articolului Premierul albanez îi mulţumeşte din nou lui Ponta pentru poziţia faţă de Kosovo, după criticile lui Băsescu

Edi Rama, premierul Albaniei (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

La finalul declaraţiei susţinute alături de Ponta,aflat la Tirana, premierul albanez a ţinut să precizeze că a lăsat la urmă, special, un mesaj de recunoştinţă pentru modul în care premierul român a abordat problema Kosovo.

"Vreau să exprim recunoştinţa tuturor albanezilor în ceea ce priveşte poziţia faţă de Kosovo, poziţia domnului prim-ministru este o poziţie care ne dă o mare şi completă încredere că, într-un timp nu foarte îndelungat, chiar şi România se va alătura acelei mari familii care a recunoscut independenţa Kosovo", a spus Rama.

El a adăugat că România merită o mulţumire specială şi pentru faptul că a oferit ajutor pentru întărirea economică şi instituţională a acestei regiuni, alături de partenerii săi internaţionali.

La rândul său, premierul Victor Ponta a declarat că problemele din regiune se vor rezolva atunci când Serbia şi Kosovo vor deveni state membre UE.

"După cum prim-ministrul Rama ştie, este un subiect care în România încă stârneşte controverse. Poziţia finală a României va trebuie stabilită printr-o conlucrare între preşedinte, Parlament şi Guvern. Eu pot să vorbesc în numele Guvernului, să spun că în toate ocaziile Guvernul a sprijinit dezvoltarea instituţiilor din Kosovo şi că, din punct de vedere al Guvernului României, o Serbie şi un Kosovo membre ale UE vor reprezenta de fapt soluţia cea mai bună, şi acesta este un viitor pentru întreaga regiune", a spus Ponta.

Preşedintele Traian Băsescu a comentat, miercuri seară, la Cotroceni, situaţia din Crimeea şi din regiune, afirmând, în acest context: "Poate şi premierul întelege că nu mai trebuie dat semnalul «Lăsaţi să plece preşedintele că recunosc eu Kosovo imediat»".

Băsescu a declarat, referitor la situaţia din Ucraina, că ne aflăm în faţa unui precedent, nu neapărat identic, şi anume cel din Kosovo. "Autorităţile locale din Crimeea se cramponează de el, în votul dat cu privire la independenţa Crimeei, şi anume precedentul Kosovo", a spus şeful statului.

"Poate şi premierul înţelege că nu mai trebuie dat semnalul: «Lăsaţi să plece preşedintele, că recunosc eu Kosovo, imediat». Este o probă de slugărnicie, care nu îşi are rostul când privim la interesul naţional al României şi la realitatea regiunii în care noi trăim", a spus Băsescu.

Preşedintele a declarat, ulterior, întrebat de presă, că s-a referit la declaraţiile premierului Ponta, care a spus că are altă poziţie decât cea a preşedintelui cu privire la Kosovo. "O face nu numai public, o face şi în discuţiile bilaterale", a mai spus Traian Băsescu.

Întrebat dacă are informaţii privind aceste discuţii bilaterale ale premierului, pe tema Kosovo, preşedintele Băsescu a răspuns: "Altfel nu aş fi spus public.(..) I se pare că a fi extrem de flexibil îi poate aduce ceva. Eu pot să îi spun că atâta timp cât are în CV un plagiat şi o lovitură de stat, e greu să fii un partener credibil, oricâte concesii ar face".

Premierul Victor Ponta a fost primit, în 2013, la Casa Albă, de vicepreşedintele Statelor Unite ale Americii, Joe Biden. În discuţie a fost abordată şi problema recunoaşterii Kosovo, Ponta spunând că l-a informat pe oficialul american că "anul viitor nu se va întâmpla nimic", dar că în 2015 România va avea o poziţie coordonată cu partenerii internaţionali.

Premierul Albaniei, Edi Rama, declara, şi în noiembrie 2013, în urma unei alte întrevederi cu premierul Ponta, că apreciză atitudinea acestuia în problema Kosovo şi că aşteaptă cu nerăbdare ca recunoşterea statului Kosovo de către România să aibă loc, fapt care va contribui la liniştea şi dezvoltarea regiunii.

"Apreciez în mod deosebit atitudinea premierului Ponta referitor la problema Kosovo. Recunoaşterea Kosovo din partea României va fi un pas important pentru stabilitatea în regiune şi noi aşteptăm cu nerăbdare ca acest lucru să se întâmple, cu convingerea că acest lucru va sluji păcii, liniştii în regiune şi dezvoltării regionale", a declarat atunci Edi Rama.

Situaţia din Kosovo este similară celei din Crimeea, a declarat, marţi, preşedintele rus, Vladimir Putin, premierul Ponta comentând această declaraţie şi spunând că el nu susţine o parelelă între Crimeea şi Kosovo, precum preşedintele rus Vladimir Putin, deoarece există diferenţe fundamentale între aceste două situaţii, şi a arătat din nou că este important ca ţările UE să aibă o poziţie clară.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici